czy to się opłaca ?

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

bo bym musiał zrobić 500ml wywojki i 500ml wody na 2 filmy =1l i tylko 2 filmy i potem do wylania zero w tym ekonomi
nipen
-#

Post autor: nipen »

J.A. wołałem, ale mam gówniane szpule i za dużo było bąbli powietrza, mimo walenia o blat. Wkurzyłem się, i zacząłem wołac pojedyńczo. Mam starsze typy szpul. Chyba dokupię te nowe, białe. Mam wrażenie, że są cieńsze, co pozwoli uchodzić powietrzu.
Borys94
-#

Post autor: Borys94 »

a jaki masz koreks polski ? ja moim nigdy nie tłukłem, jest dużo przestrzeni między każdym zwojem filmu chemia bez kłopotu zalewa to miejsca, no ale niestety opłacone jest to kosztem większej ilości potrzebnej wywojki żeby zakryć spirale
nipen
-#

Jobo 1520. Nawet przy pojedyńczym wołaniu bąble potrafią się zainstalować.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

To jest b.dobry koreks. Na początek należy przeturlać go po stole, a potem to już normalne koziołki robić. Nie ma prawa być bąbli.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:To jest b.dobry koreks. Na początek należy przeturlać go po stole, a potem to już normalne koziołki robić. Nie ma prawa być bąbli.
to jest bardzo dobra rada. choć ja nigdy nie miałem purchli w 1520. co innego w kaiserze.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
nipen
-#

To w czym rzecz? Ja upatruję przyczyny właśnie w starym typie szpul (przezroczysty, sztywny plastik). Są masywniejsze. Te nowsze, białe są, mam wrażenie, odchudzone. I nie pamiętam, żebym miał z nich pęcherze (niestety, rozdeptałem po ciemku).
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

nipen pisze:Jobo 1520. Nawet przy pojedyńczym wołaniu bąble potrafią się zainstalować.
pamiętam gdy wywoływałem swój pierwszy negatyw. ktoś mi nawrzucał do głowy, coś na temat bąbelków powietrza i jak należy się ich pozbyć. nigdy, absolutnie nigdy nie przytrafiło mi się abym na negatywie zauważył skutki ich obecności. gdy wywołuje negatyw(y) na podłodze w łazience rozścielam stary ręcznik, tak na wszelki wypadek, gdyby koreks miał się spocić. za każdym razem po zalaniu wywojki, czy też po wykonaniu kilku fikołków, już automatycznie stukam kilka razy koreksem o podłogę - przez owy ręcznik.
ODPOWIEDZ