czy to się opłaca ?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
czy to się opłaca ?
mam pytanie. Wywoływacz kodak D-76 przewiduje 10 wywoływań w sttok`u czyli 1:0, ale można zrobić roztwór 1:1 i wtedy jest jednorazówka, zakładając że koreks na jeden film potrzebuje 500ml (tak jak krokus) a mamy 1L sttoka, i żeby ten r-r 1:1 zrobić potrzebuję 250ml wody i 250ml sttoka daje 500ml i gra, tylko jest to roztwór jednorazowy a więc tego 1L sttoka wystarczy na 4 wywołania a nie na 10. Nidy nie próbowałem tak robić bo nawet o tym nie słyszałem, cały czas robiłem na ID-11 i MD-76, wiem ze to wszystko to samo. Doczytałem się też że trzeba po każdym wywołaniu przedłużyć czas następnego o 10%, dotychczas robiłem według tabeli na filmie bez względu na to który był to film z kolei moczony w tej wywojce, czy jeżeli przepuszczę przez ta wywojkę 10 filmów czy mogę coś jeszcze z niej wycisnąć. Pytania typowo amatorskie i dziecinne ale jakoś nie daje mi to spokoju
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
1:1 jest diabelnie nie ekonomicznym roztworem. Osobiście wolałem zawsze 1:3 czy 1:7. Co do stoku 1:0 to mnie zawsze zastanawiało - czy np zostawić sobie z litra owe 0,5 litra 1:0 (stock'u) i w nim moczyć owe 10 filmów odpowiednio przedłużając czas a drugie 0,5 litra zostawić sobie na kolejne 10 filmów - czy zawsze stock robi się z całego litra?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
- figureliusz
- -#
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
Tego tak łatwo nie policzysz- można by jedynie, z niezłym przybliżeniem, powiedzieć ile reduktora potrzeba by zredukować całe srebro zawarte w emulsji, oczywiście znając stężenie Ag+ w emulsji. Problem w tym, że nie znamy tego stężenia (a co gorsze dla obliczeń, nie dla zdjęć) nie całe Ag się redukuje. By pogorszyć sprawę ilość redukowanego srebra jest różna za każdym razem.
Na szczęście nie trza liczyć, bo w ciemno można powiedzieć, że nawet 1+3 nie jest jednostrzałowy- kiedyś w otchłani internetu natknąłem się a test: w d76 1+3 został wywołany negatyw, następnie roztwór wylądował w butli. Po jakimś czasie (nie jestem pewien, ale chyba rzędu miesiąca) puścił autor testu w tej zupie inny negatyw. Efektem tego był niedowołany ale wyraźny obraz. Zalecana jednostrzałowość wynika li tylko z trudności w ustaleniu czasu kolejnego wołania.
Co do kosztów- skoro uważasz, że zabawa z jednorazowym użyciem roztworu jest zbyt droga to może spróbuj wywojki składać sam- wyjdzie taniej, robisz takie porcje jakie Ci pasują i z tej samej chemii można zrobić różne wywoływacze.
Na szczęście nie trza liczyć, bo w ciemno można powiedzieć, że nawet 1+3 nie jest jednostrzałowy- kiedyś w otchłani internetu natknąłem się a test: w d76 1+3 został wywołany negatyw, następnie roztwór wylądował w butli. Po jakimś czasie (nie jestem pewien, ale chyba rzędu miesiąca) puścił autor testu w tej zupie inny negatyw. Efektem tego był niedowołany ale wyraźny obraz. Zalecana jednostrzałowość wynika li tylko z trudności w ustaleniu czasu kolejnego wołania.
Co do kosztów- skoro uważasz, że zabawa z jednorazowym użyciem roztworu jest zbyt droga to może spróbuj wywojki składać sam- wyjdzie taniej, robisz takie porcje jakie Ci pasują i z tej samej chemii można zrobić różne wywoływacze.
- figureliusz
- -#
Ale można kupić ID11 na 5l za niecałe 50zł + przesyłka. Poza tym, mimo, że robię roztwór 1+1 (Jobo 1520), to w 0,5 litra roztworu wołam 2 rolki (120), kompensując czas wołania drugiej +15%. I robię tak już ze 3 lata. Wychodzi 8 rolek z litra, a litr to 1/5 kwoty 47.08+14.50, czyli 61.58 /5. Ale zamawiając więcej artykułów, wiadomo... . Pozdrawiam.