Minolta 7000i nie działa po podpięciu obiektywu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Minolta 7000i nie działa po podpięciu obiektywu
Witam, przybywam z dość dużym problemem. Dostałam w prezencie Minoltę 7000i, niestety po podpięciu obiektywu Sigma 35-135mm aparat zatrzymuje się na ustawieniach sprzed założenia obiektywu, nie działają żadne przyciski, po prostu przestaje działać.
Jako że to pierwsza lustrzanka analogowa w moich dłoniach (generalnie dopiero zaczynam przygodę z fotografią) potrzebuję fachowej porady.
Jako że to pierwsza lustrzanka analogowa w moich dłoniach (generalnie dopiero zaczynam przygodę z fotografią) potrzebuję fachowej porady.
- Minolciarz1979
- -#
Wiem, co jest przyczyną.
Masz nieodpowiedni obiektyw do tego aparatu
Na 100% trafiłeś na Sigmę, która pomimo bagnetu A nie działa z twoją Minoltą. Objawy - po założeniu obiektywu aparat wariuje, nie działają klawisze, ani nic innego, czesto wyświetla się błąd na wyświetlaczu i aparat nawet się blokuje. Chodzi o to, że niektóre stare modele obiektywów Sigmy (poniżej pewnego nr seryjnego) nie są kompatybilne z "nowymi" Minoltami AF. Na 100% twój obiektyw działą doskonale z Minoltami poprzedniej generacji czyli 5000/7000/9000 AF. Z serią "i" i każdą inną już nie. Zmień obiektyw na inny i wszystko bedzie ok. Swoją drogą najadłem sie kiedys strachu - załozyłem taką Sigmę do 9xi i aparat zwariował tak jak twój. Zero działania, nagle błąd aparatu i blokada i zero reakcji. Myslałem, że się załamię, gdyż 9xi kosztowała majątek a tu taki numer
Dopiero po sprawdzeniu obiektywu z dwoma innymi aparatami (objawy identyczne) i zgłębienu for wyszedł ten problem. A tak przy okazji to Minolta 7000i to bardzo dobry aparat, będziesz zadowolony.

Jeżeli nie kupisz coś na AF to bez problemu idzie ostrzyć manualnie z starymi ruskimi wynalazkami. Ja prawie zawsze mam do swojej zapiętego heliosa 77m. Automatyka czasu działa bez problemu. Tyko przejściówka.
http://allegro.pl/obiektyw-sony-alpha-m ... 82843.html
tutaj masz tanio KIT-a z fajna tylną zaślepka na obiektyw :P
http://allegro.pl/obiektyw-sony-alpha-m ... 82843.html
tutaj masz tanio KIT-a z fajna tylną zaślepka na obiektyw :P
- Minolciarz1979
- -#
- Minolciarz1979
- -#
to ma byc fajny dekielek? :-P
fajnym dekielkiem to byłaby 8000i, 800si, 9xi, albo D7/D9
A 500si to zwykła, plastikowa amatorka. 7000i bije ją na łeb wykonaniem i mozliwościami. Lepiej kupić ten obiektyw bez tego splasticzałego dekielka tylnego 

- morotegari
- -#
Nie przesadzajmy... Jakość tego obiektywu odzwierciedla doskonale jego cena rynkowa, czyli max. 200 złMinolciarz1979 pisze:Jeden z najlepszych szkieł Minolty w takim zakresie ogniskowych. 35-70/4 to naprawdę świetne szkło.tutaj masz tanio KIT-a

Obiektyw ma przyzwoite pseudo-makro, znośną jakość w okolicach 35 mm. Ale im bliżej 70 mm, tym gorzej z ostrością.
Cokolwiek z 7 z przodu i wyżej, nie byłoby dekielkiem. Pięćsetka jak najbardziej jest fajnym dekielkiem.Minolciarz1979 pisze:fajnym dekielkiem to byłaby 8000i, 800si, 9xi, albo D7/D9 A 500si to zwykła, plastikowa amatorka.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Rynek zdominowała amatorka i opowieści z krypty. Czego dowodem jest wycenianie przeciętnej stałki 50/1,7 na 400-500 zł i wychwalanie jej jako "znakomitej" portretówkimorotegari pisze:Jakość tego obiektywu odzwierciedla doskonale jego cena rynkowa, czyli max. 200 zł

To nie obiektyw macro, sprawdza się jako zoom ogólnego zastosowania. podobnie jak 28-85/3,5-4,5. Lepszy taki zoom niz mydlana stałka 50 mm, która trzeba domykać do 5,6.morotegari pisze:Obiektyw ma przyzwoite pseudo-makro, znośną jakość w okolicach 35 mm. Ale im bliżej 70 mm, tym gorzej z ostrością.
Tylko taki dekielek zajmuje za wiele miejsca.Cokolwiek z 7 z przodu i wyżej, nie byłoby dekielkiem. Pięćsetka jak najbardziej jest fajnym dekielkiem.
- morotegari
- -#
- Minolciarz1979
- -#
5 albo 6 lichych?? Bez jaj. To przeciętna stałka, zwykła standartowa optyka pchana przez Minoltę jako obiektyw podstawowy do dość przeciętnych puszek. Rozumiem 50/1,4 bo jest lepsza, ale nie 50/1,7. Ale skoro amatorka modli się do tej stałki jak do boga, to dla mnie z korzyściąmorotegari pisze:Po prostu kupiłeś lichy egzemplarz...