Matówka z klinem - czy tak ma być?

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Panowie, ciemnienie klina związane jest z jego kątem. Jakby to wytłumaczyć, żeby się nie rozpisywać a wiadomo było o co chodzi. Klin to dwie połówki pręta szklanego cięte w kiełbasę ustawione przeciwnie względem siebie. Od kąta tego cięcia zalezy czułość tak skonstruowanego dalmierza, ale i właśnie ciemnienie jednej jego części. Im kąt większy tym czułość większa, czyli mninimalna zmiana odległości jest widoczna, ale za kare szybiej, przy większych otworach przesłony taki dalmierz ciemnieje.
Przesłona 4 to już czasami jest próg ciemnienia, ale nie zawsze. Za to nikt nie zrobił takiego dalmierza, który by ciemniał przy przesłonie 2,8.
Choć najczęściej nieużyteczność dalmierza klinowego zaczyna się od 5,6.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

no, ale napisałem, że u nie ciemnieje, jak przesunę oko. przy patrzeniu na wprost, przy f/5,6 ledwie jedna połówka szarzeje, ale widać w miarę wyraźnie. całkowite zaczernienie pojawia się dopiero przy f/8.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

rbit9n pisze: u nie ciemnieje, jak przesunę oko. przy patrzeniu na wprost, przy f/5,6 ledwie jedna połówka szarzeje, ale widać w miarę wyraźnie. całkowite zaczernienie pojawia się dopiero przy f/8.
Archi pisze: Dzieje się tak z obiektywami na pełnej dziurze f1.7, 2.8, czyli nie tylko z ciemnymi. Sprawdzę czy z ciemnymi jest gorzej czy tak samo.
W pierwszym poście Archi'ego widać ewidentnie, że coś jest spaprane: przy takich przysłonach nie powinna ciemnieć. Może kliny matówki nie są w osi obiektywu? Jeszcze taka możliwość mi przychodzi do głowy. U rbit9n wszystko jest w porządku.

zmieniłem, dla porządku, autorów cytatów
rbit9n
Ostatnio zmieniony 12 lip 2012, 17:15 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
Archi
-#

Post autor: Archi »

fakt było spaprane... teraz już jest tak jak ma być. Aczkolwiek, przed wymianą matówki na tą z klinem nie miałem pojęcia, że są takie psikusy na F 5.6 i wyżej...

Dzięki za pomoc i wyjaśnienia.

P.S. zaraz skrobnę następnego posta z pytaniem... tym razem wszystko działa ale...
ODPOWIEDZ