Ceny filmów Fomy

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ArturN
-#

Ceny filmów Fomy

Post autor: ArturN »

Parę miesięcy temu mogłem dostać Fomę 100 za niecałe 12 zł, ew. za ok. 14 zł. Teraz kosztuje już ponad 16 zł a cena we Fomaobchodzie jest ciągle 77 Kč (czyli ok. 13 zł). To o co tu chodzi? Jakby 16 zł był od początku to bym zrozumiał, ale w tym przypadku już nie.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

.. i żeby choć jakość szła za ceną.
ArturN
-#

W sensie, że Foma to zły negatyw czy że się pogarsza? Bo - póki co - to ja jestem zadowolony :)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

ArturN pisze:W sensie, że Foma to zły negatyw czy że się pogarsza? Bo - póki co - to ja jestem zadowolony :)
nie tyle zły co niestabilny, że tak to ujmę.
ArturN
-#

To ja na samej Fomie jadę i żadnych niestabilności nie dostrzegam :) Może go nieodpowiednio wywoływałeś?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

ArturN pisze:To ja na samej Fomie jadę i żadnych niestabilności nie dostrzegam :) Może go nieodpowiednio wywoływałeś?
oj to nie tylko moja opinia. ktoś nawet na koreksie psioczył na fome.

generalnie staram się wywoływać zawsze w ten sam sposób, zapisuje każdy proces. noo czasem mogę się pomylić o pół obrotu tackami lub i kilka sekund, wywoływacze mam jednostrzałowe, raczej nie czepiałbym się procesu. może źle trafiłem, może koledzy którzy utyskiwali na ten materiał również. niedawno wymienialiśmy opinię na temat ADOX CHS25. wielu ludzi twierdzi że ten materiał to syf plamisty z zaciekami. dziwne bo mi te negatywy ( 2sztuki) wyszły bardzo fajnie. no i bądź tu mądry :roll:

pozdrawiam serdecznie
ArturN
-#

Wniosek z tego taki, że nie ważne jaki negatyw - ważne jaki jego użytkownik ;)
W każdym razie zapas na wakacje chciałem zrobić, a tu taka niemiła niespodzianka cenowa :cry:
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Chyba nie do końca słuszny ten wniosek. Jakoś nie słysze narzekań na Ilforda, Fuji czy Kodaka.
I tu ośmieliłbym się postawić tezę, że poza tymi trzema pewnego, stabilnego materiału nie ma.
Można nie lubić któregoś (ja np. nie lubię FP4+), ale nie czyta się o dziwnych jego zachowaniach, że jednemu wychodzi, a drugiemu nie.
Szkoda, bo Foma była przyzwoitą jakościowo tanią alternatywą. Teraz przynajmniej w MF nie ma sensu. Kosztuje prawie tyle co TMax, czy Delta.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ArturN
-#

Początkowo na Ilfordzie robiłem, Rolleia też przerobiłem i stwierdziłem, że mnie najlepiej Foma pasuje. Każdy lubi co innego!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ArturN pisze:o co tu chodzi?
rok temu tankowałem litr ON za 4zł98gr, a w ostatnią sobotę tankowałem za 5zł52gr. jak to możliwe na "zielonej wyspie"? o co tu chodzi?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ArturN
-#

W paliwie to normalne. A tutaj cena w Czechach jest stała, u nas rozchybotana :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a nie pomyślałeś o tym, że może Czechy są zieleńszą wyspą niż Polska?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

ArturN pisze:Wniosek z tego taki, że nie ważne jaki negatyw - ważne jaki jego użytkownik ;)
:cry:
no i brakuje mi argumentów :mrgreen:
Awatar użytkownika
enthropia
-#

Post autor: enthropia »

ArturN pisze:W paliwie to normalne. A tutaj cena w Czechach jest stała, u nas rozchybotana :)
Ale filmy chyba nie są sprowadzane za pomocą gołębi pocztowych, tylko przez polskich dystrybutorów, którzy (mówiąc w dużym uproszczeniu) tankują polskie paliwo.
Pozdrawiam, Bartek.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Kupując kiedyś papiery Fomy zapytałem dystrybutora dlaczego mają coraz to inne ceny. Wtedy odpowiedział mi, że ceny są zależne od kursu DM. Marki już nie ma, więc nie wiem jaki parytet przyjęli. Jest na forum ktoś z Czech. Może by nas oświecił, jak te ceny kształtują się u źródła?
Lux mea lex
ODPOWIEDZ