Witam,
czy ma ktoś może w pdfie wykresy korekcji czasu wywoływania w zależności od temperatury? kiedyś były takie fajne wykresy (chyba ilforda), teraz tylko takie tabelki udaje mi się znaleźć. Jakoś na wykresach milej mi się sprawdzało ;)
z góry dziękuję.
wykres korekcji czasu wywoływania
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Re: wykres korekcji czasu wywoływania
Ilford dalej publikuje ten wykres w DataSheet dla swoich materiałówsiono pisze:Witam,
czy ma ktoś może w pdfie wykresy korekcji czasu wywoływania w zależności od temperatury? kiedyś były takie fajne wykresy (chyba ilforda), teraz tylko takie tabelki udaje mi się znaleźć. Jakoś na wykresach milej mi się sprawdzało ;)
z góry dziękuję.
Tu link dla HP5+
Dla pozostałych materiałów także są.
W zasadzie mając tabelkę i Excela wykres można sobie zrobić samemu (tak mi to właśnie do głowy przyszło)
Np. Kodak nie podaje takiej tabeli / wykresu, co byłoby logiczne i łatwiejsze. Po co podawać całe tabele z różnymi czasami, wystarczyłoby tylko czas bazowy i wykres. Kiedyś przeliczałem bodaj dla microdola i xtola i było inaczej.
Ilford w dokumentacji podaje 10% na każdy stopień. I tak pierwsze z brzegu dla XTola >PDF< Wg przyjętej formuły licząc od 24stC.
240 - 4
319 - 5
351 - 5,5
425 - 6,5
Pierwsza liczba to przedłużenie o 10% czas w sekundach, druga czas z tabeli w min. Czyli 240 + 10% itd.
Ilford w dokumentacji podaje 10% na każdy stopień. I tak pierwsze z brzegu dla XTola >PDF< Wg przyjętej formuły licząc od 24stC.
240 - 4
319 - 5
351 - 5,5
425 - 6,5
Pierwsza liczba to przedłużenie o 10% czas w sekundach, druga czas z tabeli w min. Czyli 240 + 10% itd.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
- Kontakt:
Tak czytam ten temat i nie jasne to dla mnie. Z jednej strony J.A. piszę o różnicach korekty dla różnych wywojek, a z drugiej załączam cytat z tabelki czas/temp ilforda:
Czyli wg ilforda stosować zawsze tą samą tabelkę nie zależnie czym wołamy. Spotkałem się również w jakiejś książce z uniwersalnym wzorem na przeliczanie czasu w funkcji temperatury.
No i właśnie jak to wszystko rozumieć? Nie dziwię się temu, że różne reduktory różnie reagują na zmianę temp, ale czy te różnice są zauważalne dla kogoś kto nie przesadza z technikaliami a po prostu robi zdjęcia?
This chart is provided as a quick and easy guide for users who need to adjust development times for processing temperatures other than 20*C/68*F. It is useful guide for all film/development combinations.
Czyli wg ilforda stosować zawsze tą samą tabelkę nie zależnie czym wołamy. Spotkałem się również w jakiejś książce z uniwersalnym wzorem na przeliczanie czasu w funkcji temperatury.
No i właśnie jak to wszystko rozumieć? Nie dziwię się temu, że różne reduktory różnie reagują na zmianę temp, ale czy te różnice są zauważalne dla kogoś kto nie przesadza z technikaliami a po prostu robi zdjęcia?
Te różnice są małe, w powyższym przykładzie nie przekraczają 10%, czyli właśnie 1 °C. Często wołamy z większym błędem. Ale na efekt końcowy mają wpływ. Przy negatywie ma to na tyle małe znaczenie, że raczej jest to bez znaczenia, dadzą się zapewne skorygować gradacją papieru.ramzes1702 pisze:Tak czytam ten temat i nie jasne to dla mnie. Z jednej strony J.A. piszę o różnicach korekty dla różnych wywojek, a z drugiej załączam cytat z tabelki czas/temp ilforda:This chart is provided as a quick and easy guide for users who need to adjust development times for processing temperatures other than 20*C/68*F. It is useful guide for all film/development combinations.
Ale chciałem tylko zwrócić uwagę, że jeden producent podaje uniwersalny przepis, a drugi potrafi wyprodukować kilka stron tabel z czasami.
Przestałem wierzyć ilfordowi jak odjąłem 15% na wołanie rotacyjne i skorygowałem czas wg. klucza 10% na 1 °C. Było to w okolicach takich upałów jak teraz i wywoływałem chyba w 26 °C. Film miałem mocno przewołany - na oko 1 EV. Musiałem go kopiować na niższej i to dużo gradacji.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150