Solution 200 po terminie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Solution 200 po terminie
Witajcie,to mój pierwszy post na Korexie,choć czytam forum już od dość dawna.Ale przejdżmy do tematu,otóż na Alledrogo regularnie pojawia się film Solution 200 przeterminowany o ok rok.Czy warto ryzykować zakup tego materiału?Jak to się może zachować,ziarno,przekłamania kolorów?Mimo wieloletniego doświadczenia fotograficznego,mam niewielkie doświadczenie z materiałami przeterminowanymi.Tego Solutiona nawet nie znam,choć podobno to jakiś klon Konici.Pozdrawiam.Piotr
dodam, że świeży zachowuje się identycznie. Ten film ma swoje specyficzne wady, o ile wada filmu może się okazać czasem zaletą (np. Polypan- tam brak antihalo bywa zaletą), to tu te wady mają wyłącznie negatywny efekt. Do czego można użyć? Do sprawdzenia, czy aparat jest szczelny, migawka się domyka, nie ma dziur, nie rysuje filmu etc. Albo do tzw. łomografii.
Nie kupuj, kupiłem żałuję, wyobraźcie sobie tak piękna pogoda 25stC zawody konne dużo jasnych barw głównie podłoże żwirowe, niebo, przeszkody ect. teraz wyobraź sobie stare odbitki ORWO COLOR NC, efekt masz identyczny, wszytko wyszło mi czerwone, marzyło mi się powiększenie kilku klatek tak 15X21 i co? pśinco te kolory to jakaś analogia aby się zatrzymać i uciekać od tych negatywów.
z niecierpliwością czekam, aż korex wprowadzi przycisk lubię toweesee pisze:aż mnie zmotywowałeś aby nanizać rolkę i porządnie wywołać.

tetenal colortec 1l kosztuje 70-80 zł, ortodoksom starcza na 12-16 klisz, reszcie na 20-25, więc wychodzi nawet taniej od niektórych cz-b.Borys94 pisze:maszynowa, to musisz hurtem kupić ? bo zestawy są drogie od stu w górę
a temperatury 38 st też nie trzeba utrzymywać z dokładnością do 0,3 st. Ja wlewam chemię jak ma 39,5-40 st i opada do 36-38 st i nie widzę różnicy na skanach szczerze powiedziawszy. co do czasu wywoływania też, wołam na oko w zależności od tego jak bardzo zużyty wywoływacz i po prostu się bardziej wywoła albo mniej. Zafarbów, zacieków, odbarwień, przewołań, niedowołań nie zanotowałem.
Całkiem przypadkiem i za darmo trafiło w moje ręce 10 pak filmów orwo chrom 21 90 rok. Mam takiego sąsiada z którym mam takie koleżeńskie stosunki, i on się wyprowadza i podczas opróżniania piwnicy znalazł ów 10 pak i dał mi go za darmo , no wsumie dałem mu 4pak lecha, ale to nie ważne
. Ważne jest natomiast jak to naświetlić wywołać oraz czy ktoś zna dokładną recepturę tego procesu ? był bym niezmiernie wdzięczny