Najbardziej uniwersalny wywoływacz B&W
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Najbardziej uniwersalny wywoływacz B&W
Większość czasu moczę zwoje w ID11.
Ponieważ korzystam z różnych filmów zwojowych (zwykle podyktowane jest ceną) chciałbym się dowiedzieć, czy może jest jakiś bardzo uniwersalny wywoływacz, którym mogę wywoływać wszystko a przynajmniej większość filmów?
Np. ID11 w większości materiałów Rollei'a wg producenta moczy się w stock'u albo 1:1
Podczas, gdy ja bardzo lubię stosunek 1:3 - pewnie dlatego, że do koreksu wchodzi mi 400ml...
Ponieważ korzystam z różnych filmów zwojowych (zwykle podyktowane jest ceną) chciałbym się dowiedzieć, czy może jest jakiś bardzo uniwersalny wywoływacz, którym mogę wywoływać wszystko a przynajmniej większość filmów?
Np. ID11 w większości materiałów Rollei'a wg producenta moczy się w stock'u albo 1:1
Podczas, gdy ja bardzo lubię stosunek 1:3 - pewnie dlatego, że do koreksu wchodzi mi 400ml...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś wywoływał je w rozcieńczeniu 1:3. wystarczy czas dla 1:0 pomnożyć przez 2,25 i masz przybliżony czas dla rozc. 1:3, ha!ModusOperandi pisze:Np. ID11 w większości materiałów Rollei'a wg producenta moczy się w stock'u albo 1:1
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Najbardziej uniwersalny wywoływacz B&W
chyba Rodinal będzie takim uniwersum.ModusOperandi pisze:chciałbym się dowiedzieć, czy może jest jakiś bardzo uniwersalny wywoływacz, którym mogę wywoływać wszystko a przynajmniej większość filmów?
- technik219
- -#
Zdecydowanie D76. On jest jak wzorzec metra: wszystkie porównania kontrastowości, ziarnistości i efektywnej czułości materiałów odnoszone są do materiału wywołanego w D76. Rodinal (i jego klony) dają się również z różnym skutkiem zastosować do obróbki chyba wszystkich materiałów, nawet pozytywowych, ale sposób jego działania uzależniony jest od wielu czynników: temperatury, rozcieńczenia i sposobu poruszania. Niejednokrotnie są to wyniki bardzo różne dla poszczególnych kombinacji. D76 pomimo stosunkowo ograniczonego pola manewru biorąc pod uwagę skalę rozcieńczania daje wyniki optymalne pod każdym względem. Przy zachowaniu podstawowych zasad obowiązujących w pracy z każdym wywoływaczem nie można w nim zepsuć negatywu.
Lux mea lex
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Przypuszczam, że po ID11, D76 nie będzie niczym nowym. To jest ten sam wywoływaczModusOperandi pisze:rbit9n - dziękuję :)
D76 nigdy nie próbowałem - słyszałem coś o D23, albo mi się wydawało...
W każdym razie zapewne warto spróbować czegoś nowego. Ciekawy też wydaje się być A03 opisany przez weesee. Tak czy siak - dziękuję.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- technik219
- -#
rzeczywiscie masz racje, zbyt duza ilosc piwa pomieszala mi te dwa wywolywaczeJ.A. pisze:Tetenala jest Neopress HC. HC-110 to Kodak.podolsky pisze:hc110 tetenala ? ja uzywam zwykle rozcienczenia 1:31 :) i tak samo baaardzo sobie chwale rezultaty jak i wydajnosc :)

-
- -#
- Kontakt:
"Zdecydowanie D76. On jest jak wzorzec metra" - tylko jest mały problem bo okazało się że wzorzec metra w Sevres przez lata się skórczył i teraz metr niema metra ;) - taka mała dygresja..
[ Dodano: Pon 18 Cze, 2012 ]
z kilogramem też tak jest http://fizyka.org/?artykul,13
dobra więcej nie offtopuje ;)
"Zdecydowanie D76. On jest jak wzorzec metra" - tylko jest mały problem bo okazało się że wzorzec metra w Sevres przez lata się skórczył i teraz metr niema metra ;) - taka mała dygresja..
z kilogramem też tak jest http://fizyka.org/?artykul,13
dobra więcej nie offtopuje ;)