Filtr IR M86 - czy ktoś widział taki duży??
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Filtr IR M86 - czy ktoś widział taki duży??
Poszukuję ogromnego filtru IR do Sonnara 180 i Flektogona 50. Czy moje poszukiwania są bezcelowe czy ktoś takie cacka widział ?? Z góry dzięki za pomoc.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Szukałem takiego - właśnie do Flektogona
Czasami pojawia się na znanym portalu aukcyjnym - cena mnie odstraszyła. Zastanawiam się nad systemem Cokin - ale jak na razie się zastanawiam...
Przeszukaj portal aukcyjny - pojawiają się takie i nawet na średnicę 95 - cena z kosmosu!
Czasami pojawia się na znanym portalu aukcyjnym - cena mnie odstraszyła. Zastanawiam się nad systemem Cokin - ale jak na razie się zastanawiam...
Przeszukaj portal aukcyjny - pojawiają się takie i nawet na średnicę 95 - cena z kosmosu!
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
dziwne. u mnie zawsze się sprawdzało zakrycie od góry uchwytu z filtrem szmatką, którą wycieram okulary.przemur pisze:Tylko ze wtedy moga sie pojawiac refleksy (odbite od tylnej powierzchni filtra) - ja sobie z nimi do konca nie potrafilem nigdy poradzic.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
O, dobry pomysl - ja ograniczalem sie do prob zaslaniania roznymi innymi obiektami uchwytu (wlacznie z dedyk. oslone p/slon) - ale srednio sie to sprawdzalo. Lapaly sie refleksy odbite od ziemi.rbit9n pisze:dziwne. u mnie zawsze się sprawdzało zakrycie od góry uchwytu z filtrem szmatką, którą wycieram okulary.przemur pisze:Tylko ze wtedy moga sie pojawiac refleksy (odbite od tylnej powierzchni filtra) - ja sobie z nimi do konca nie potrafilem nigdy poradzic.
Ostatnio widzialem ze filtry ND HiTecha maja taka specjalna gabczasta oslone przyklojona z tylu. Po wlozeniu w holder ta oslona zabezpiecza dosc sprawnie przed jakimikolwiek refleksami. Ciekawe ze nikt wczesniej na to nie wpadl (albo nie umial zrobic).

a to nie jest zły pomysł.
wytnę pasek gąbki z podkładki pod mysz i przykleję do uchwytu. przyda się nie tylko w tym przypadku, ale i w innych, bowiem refleksy to chyba największa bolączka systemu cokin.
wytnę pasek gąbki z podkładki pod mysz i przykleję do uchwytu. przyda się nie tylko w tym przypadku, ale i w innych, bowiem refleksy to chyba największa bolączka systemu cokin.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Kolega mi podpowiedział, więc się podzielę wiedzą - na chińskim ebay można kupić takie filtry.
Osobiście też się dam namówić (muszę założyć tylko konto i ponoć przydaje się jeszcze konto na paypal?)
Największy jaki mam z IR to 77 - do flektogona nie podejdzie...
a tu jeszcze aukcja z e-bay.com
Osobiście też się dam namówić (muszę założyć tylko konto i ponoć przydaje się jeszcze konto na paypal?)
Największy jaki mam z IR to 77 - do flektogona nie podejdzie...
a tu jeszcze aukcja z e-bay.com
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Do ebaya bez PayPala nie podchodź. 75% sprzedawców nie akceptuje innej formy płatności.ModusOperandi pisze:ponoć przydaje się jeszcze konto na paypal?)
Ale kupując poza obszarem celnym UE trzeba się liczyć ze wzrostem ceny o ok 30% niż by to wynikało z prostego przelicznika.
Rachunek wygląda tak:
((Cena towaru+kilka % cła (zależy co to jest) + transport))*1,23 VAT= to co zapłacisz.
Towary poniżej 40$ (a może 80-ciu), są zwolnione z cła, ale nie są zwolnione z VAT.
Chińczycy często sprzedają ze swojego ebaya, ale wysyłkę do UE realizują ze Zjednoczonego Królestwa, co skutkuje tym, że nie płacisz ani cła, a ni VAT.
Trza patrzeć i liczyć.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Dobrze, że matrura z matmy wróciła.
Nie powiesz mi, że nie potrafisz zrobić dodawania i mnożenia.
10$ *0,05=10,05$ to z cłem.
10,05+5=15,05$ to z transportem.
15*1,23=18,51$ to z VATem.
Jeszczcze kilka złotych za usługę agencji celnej i juz mozesz odebrać swój filtr.

Nie powiesz mi, że nie potrafisz zrobić dodawania i mnożenia.
10$ *0,05=10,05$ to z cłem.
10,05+5=15,05$ to z transportem.
15*1,23=18,51$ to z VATem.
Jeszczcze kilka złotych za usługę agencji celnej i juz mozesz odebrać swój filtr.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt: