smartphone jako swiatlomierz
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
smartphone jako swiatlomierz
Czy ktos z Was ma jakies doswiadczenia z uzyciem apps z androida do pomiaru swiatla? Za podpowiedzi gory dziekuje.
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Ja miałem kiedyś na iphona 3gs. Naprawdę działa całkiem nieźle w "łatwych warunkach oświetleniowych" - czyli jak nie ma ostrego słońca itp.
Z tego co pamiętam to chyba robiło się zdjęcie a później wybierało się fragment kadru z którego "odczytać światło"
http://itunes.apple.com/us/app/pocket-l ... 98089?mt=8
Mam teraz sekonica 558 jak chcesz to mogę zrobić mały test porównawczy.
edit. Po błyskawicznym teście. sekonic l-558 spot vs. iphone 3gs
Iso 400 f5.6
1 - niebo zachmurzone - sekonic 1/1000 iphone 1/640
2 - trawnik - sekonic 1/90 iphone 1/60
3 - w pokoju na kremową ścianę sekonic 1/8 iphone 1/3
Pomiary zadziwiająco korzystne jak na darmową aplikację, kurde chyba sprzedam światłomierz :)
Przy pomiarze z telefonu na bieżąco mamy podgląd ekspozycji na żywo. Ten "spot" z telefonu ma ok 10 - 15 %
Z tego co pamiętam to chyba robiło się zdjęcie a później wybierało się fragment kadru z którego "odczytać światło"
http://itunes.apple.com/us/app/pocket-l ... 98089?mt=8
Mam teraz sekonica 558 jak chcesz to mogę zrobić mały test porównawczy.
edit. Po błyskawicznym teście. sekonic l-558 spot vs. iphone 3gs
Iso 400 f5.6
1 - niebo zachmurzone - sekonic 1/1000 iphone 1/640
2 - trawnik - sekonic 1/90 iphone 1/60
3 - w pokoju na kremową ścianę sekonic 1/8 iphone 1/3
Pomiary zadziwiająco korzystne jak na darmową aplikację, kurde chyba sprzedam światłomierz :)
Przy pomiarze z telefonu na bieżąco mamy podgląd ekspozycji na żywo. Ten "spot" z telefonu ma ok 10 - 15 %
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2012, 16:09 przez matti_1989, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną. Dokładność lepsza do tego co ma matti, porównywane z sekoniciem 758.
Sekonic 1/8 - 2,8(9) iP 2,8 2/3. Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Ale w słabych warunkach oświetleniowych po prostu brakuje czułości w telefonie. W za dobrych też nie daje rady.
Sekonic 1/8 - 2,8(9) iP 2,8 2/3. Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
Ale w słabych warunkach oświetleniowych po prostu brakuje czułości w telefonie. W za dobrych też nie daje rady.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Z tego wynika ze macie mac.a. mi raczej chodzilo o android os. Przyslabym swietle 6 lux lata czesci sekundy ale potem daje stale wyniki z uyciem beexxx. Czy sensor zalezy od performance kamery w telefonie. U mnie jest 8mpixJ.A. pisze:Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną. Dokładność lepsza do tego co ma matti, porównywane z sekoniciem 758.
Sekoniki podobno są inaczej kalibrowane. Ze wszystkim z czym mojego 758 porównywałem, prześwietlał o 0,2-0,5EV.matti_1989 pisze:Nie rozumiem?J.A. pisze:Matti, a tak na marginesie ustawiłeś sobie Sekonica?
To czy iOs, czy Android, nie powinno mieć znaczenia. Na pewno coś znajdziesz, może nie za darmo, ale za dolara-pięć powinno coś użytecznego być w A-markecie.trumil9 pisze:Z tego wynika ze macie mac.a. mi raczej chodzilo o android os. Przyslabym swietle 6 lux lata czesci sekundy ale potem daje stale wyniki z uyciem beexxx.
Nie mam pojęcia i nie specjalnie mnie to zajmuje. Raczej slajdów przy tym naświetlał i tak nie będę.trumil9 pisze: Czy sensor zalezy od performance kamery w telefonie. U mnie jest 8mpix
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
A to wiem niby jakiś inny standard kalibracji i zamiast tych 18% jest 12 czy 13. Wyniki mojego testu podałem bezpośrednio odczytane. Różnice w pomiarach się powtarzają czyli telefon też mierzy dokładnie - podkreślam w łatwych warunkach oświetleniowych. Ale wychodziło by na to, że soft jest na te 18% ustawiony - ciekawe trzeba by zrobić więcej testów.J.A. pisze:Sekoniki podobno są inaczej kalibrowane. Ze wszystkim z czym mojego 758 porównywałem, prześwietlał o 0,2-0,5EV.
Pikusław Genialne. Im ciemniej, tym krócej naświetla.
Myślę, że jednak działanie softu zależy od softu.

Myślę, że jednak działanie softu zależy od softu.
Myślę, że autorzy tych "światłomierzy" softowych po prostu porównali co im ich aparat w danych warunkach pokazuje - zapewne pomiar na szarą kartę. Zbyt tanie, lub wręcz darmowe sa te programy, żeby sie spodziewać jakiejś nie wiadomo jakiej analizy i technologii.matti_1989 pisze: to wiem niby jakiś inny standard kalibracji i zamiast tych 18% jest 12 czy 13. Wyniki mojego testu podałem bezpośrednio odczytane. Różnice w pomiarach się powtarzają czyli telefon też mierzy dokładnie - podkreślam w łatwych warunkach oświetleniowych. Ale wychodziło by na to, że soft jest na te 18% ustawiony - ciekawe trzeba by zrobić więcej
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
No przecież pisałem ile jest warty. Błąd nie przekracza 0,3EV, oczywiście w zakresie możliwości samego aparatu. No i oczywiście nie można porównywać bezpośrednio z pomiarem punktowym, chyba że mierzymy większe powierzchnie.Tiboo pisze:Ile wart jest ten pomiar rozpiętości? Nie zależy to przypadkiem od konkretnego telefonu? W moim hd2 akurat aparat to dramat do tego stopnia, że podejrzewam prędzej na oko dobiorę lepsze parametry ;)J.A. pisze:Ja mam na iP light meter. Robi trzy pomiary i pokazuje na drabince rozpiętość tonalną.