Plamy na filmie C41

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

m16
-#

Plamy na filmie C41

Post autor: m16 »

Kupiłem Olympusa XA i w prezencie z aparatem, (pewnie dlatego abym nie wystawił negatywa bo wskaźnik czasów w wizjerze się zacina) dostałem film Rossman 400. Po wywołaniu w labie na kilku klatkach pojawiły się zielone plamy. Poniżej prezentuję najwyraźniejszą i ewidentnie sięgającą brzegu negatywu. Wina labu, przeterminowany film, zaświetlenie?

[ Dodano: Czw 29 Mar, 2012 ]
Dołączyłem zdjęcie ale go nie widzę więc dodaję link:
http://www.flickr.com/photos/69524035@N ... hotostream
Załączniki
plama.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Plamy na filmie C41

Post autor: J.A. »

m16 pisze:Kupiłem Olympusa XA i w prezencie z aparatem, (pewnie dlatego abym nie wystawił negatywa bo wskaźnik czasów w wizjerze się zacina) dostałem film Rossman 400. Po wywołaniu w labie na kilku klatkach pojawiły się zielone plamy. Poniżej prezentuję najwyraźniejszą i ewidentnie sięgającą brzegu negatywu. Wina labu, przeterminowany film, zaświetlenie?
Na pewno nie wina przeterminowania. Małe szanse, choć to możliwe, że powstało to w labie. Najbardziej prawdopodobne jest zaświetlenie, nieszczelny aparat lub kaseta. Pokaż cały pasek razem z brzegami/perforacją i najlepiej nie odwracaj do pozytywu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
m16
-#

Plamy na filmie C41

Dziękuję za zainteresowanie.
Musiałem poczekać aż fragment negatywu się wyprostuje (skan był robiony labie a film jest w rolce)
Skan negatywu wykonany starym Plustkiem (soft Epsona v500 nie pozwala na takie skanowanie):
http://www.flickr.com/photos/69524035@N ... otostream/
Jak widać plamy nie są najintensywniejsze z brzegu negatywu. Plamy występują też w kilku innych miejscach na negatywie (4-5 szt. nie wszystkie sąsiadują ze sobą), nie są tak intensywne (zdjęcia robione na zewnątrz w południe!) i sięgają poza perforację a czasem kończą się przed nią. Jak kiedyś sam wywoływałem tylko cz-b filmy nigdy nie spotkałem się z podobnym zjawiskiem.
PS. Poziome paski to raczej brudna szyba skanera.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Mi to jednak wygląda na nieszczelny korpus. Pamiętaj, że zaświetlenie na filmie nie musi wystąpić, gdy robisz kilka zdjęc pod rzad. Nawet w relatywnie jasnym oświetleniu. Ale wsstarczy, że zaostawisz aparat na kilka dni i potem zrobisz zdjęcie i pojawia się silne zadymienie.
Niepokoi mnie klatka 25-25A tam wyraźnie widać że najśilniejsze światło było w środku, mało tego widać strukurę tej plamy, jakby coś błysnęło.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

J.A. pisze:Niepokoi mnie klatka 25-25A tam wyraźnie widać że najśilniejsze światło było w środku, mało tego widać strukurę tej plamy, jakby coś błysnęło.
ja podejrzewam, że na tej klatce aparat był dłużej eksponowany na szkodliwe warunki. ja aż takich wykwitów nigdy nie miałem, ale klatki, na których była dłuższa pauza, właśnie miały podobny wzór, sięgający aż do środka filmu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
m16
-#

Plamy na filmie C41

Aparat odebrałem we sobotę, załadowałem film, we wtorek oddałem do labu tak więc film długo nie leżał w aparacie. Jak oddam aparat do serwisu ze względu na wadliwe pokazywanie czasu top poproszę o przyjrzenie się uszczelnieniu puszki.
Dziękuję za opinię.
ODPOWIEDZ