Trix 400 i D-76 DIY

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Niebyłsamwlesie
-#

Trix 400 i D-76 DIY

Post autor: Niebyłsamwlesie »

Koledzy! Coś spieprzyłem i nie mam pojęcia co. Nie chcę żeby się powtórzyło dlatego proszę o pomoc

Coś mnie podkusiło wywołać Trix 400 Kodaka w D-76 robionym samemu według receptury:

Water (125 F or 52 C)-------------------------------------750.0 ml
Elon (Metol)-------------------------------------------------2.0 grams
Sodium Sulfite (anhydrous)--------------------------------- 100.0 grams
Borax, granular----------------------------------------------2.0 grams
Hydroquinone---------------------------------------------- 5.0 grams
Add cold water to make------------------------------------- 1.0 liter

Moczyłem 7 minut i efekt jest taki że negatyw jest bardzo niedowołany. Podłoże zamiast przezroczyste jest mleczne. Obraz jajo taki jest ale mało kontrastowy.
Potraktowałem ten D-76 jako "stock" i stąd 7 minut wywoływania. Co jest nie tak?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

witaj!
Kolego! a czy utrwaliłeś film? jeśli jest mleczny, to jest nieutrwalony.
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Niebyłsamwlesie
-#

rbit9n pisze:witaj!
Kolego! a czy utrwaliłeś film? jeśli jest mleczny, to jest nieutrwalony.
pozdrawiam!
No pewnie! 4 minuty w miarę świeżym. Na wszelki wypadek pobiegłem sprawdzić. Utrwalacz jest ok- po 15 sekundach moczenia skrawka naświetlonego filmu ten zrobił się przezroczysty. Ten mój Trix wygląda na okrutnie zadymiony!
Ostatnio zmieniony 27 mar 2012, 17:48 przez Niebyłsamwlesie, łącznie zmieniany 1 raz.
msierak
-#

Post autor: msierak »

Utrwalacz, miałem ten sam problem. Triksa utrwalam ok 12-15 minut w superfiksie 1+5, podczas gdy resztę filmów jakieś 5-6 minut, leć jeszcze raz utrwalić, to nie kwestia wywoływacza. Kodakowskie klisze trzeba mocniej traktować utrwalaczem.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

Pochwalony!

wszystko mogło pójść nie tak. począwszy od naświetlania na utrwalaniu skończywszy.

osobiście również składam D76 z komponentów z pewnego źródła. Trix'y wołam w wywoływaczu 1+1 przez 9 minut robiąc fikoły koreksem przez 5sek co minutę.

Przerywam jak popadnie, czasem na kwaśno, czasem samą wodą i nie zauważam jakiejś różnicy. Gdy używałem wielorazowego Fomafix'a, kwaśny przerywacz nieco wydłużał jego przydatność.

Kiedyś utrwalałem w Fomafix'ie potem w Ilfordzie a teraz w Tetenalu wydłużając czas utrwalania nawet o 100%.

Płuczę w kranówce z kaskady. Staram się utrzymywać temperaturę wody w granicach 23-22'C

Nawilżałem w Mirasolu 2000 a obecnie używam Fotonalu.

amen
Niebyłsamwlesie
-#

Możesz mieć rację! Może się zasugerowałem ale wywaje mi się że jak wyciągnąłem z koreksu to film był mleczny a teraz jest po prostu zadymiony. Chyba już po ptokach bo film cały dzień leżał na stole w świetle. Nie ma co utrwalać :-((
Już zacząłem podejrzewać mojego poczciwego Pentaxa że przepuszcza światło. Tak czy siak dzięki za radę i pędzę zrobić rolkę testową Trixa

pozdrawiam

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 ]
nord pisze:osobiście również składam D76 z komponentów z pewnego źródła.
A możesz mi powiedzieć jak ten mój składany D-76 traktować? jak "stock" czy jak 1:1 Od tego zależy czas wywwołania.
A może prościej jak poproszę o linka do sprawdzonego skłau D-76 z czasami?

[ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 ]
msierak pisze:Utrwalacz, miałem ten sam problem. Triksa utrwalam ok 12-15 minut w superfiksie 1+5, podczas gdy resztę filmów jakieś 5-6 minut, leć jeszcze raz utrwalić, to nie kwestia wywoływacza. Kodakowskie klisze trzeba mocniej traktować utrwalaczem.
Mistrzu!! Uratowałeś ten negatyw. Wypłukałem porządnie w utrwalaczu i jest ok!

Jeszcze taz wielkie dzięki!

pozdrawiam
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

stock - czyli nierozcieńczony płyn otrzymany z litra wody i podanej ilości komponentów.

1+1 czyli jedna część stocku plus taka sama część wody

recepturę masz dobrą, czasy możesz zobaczyć tutaj

http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search

sklep z odczynnikami tutaj

http://www.chemik.aip.pl/

a co ma do powiedzenia na temat wołania Trixa w D76 niejaki Mike Johston, tutaj

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4092

milej lektury ;-)

aaa i nie wiem czy ma to jakieś praktyczne znaczenie ale boraks sypie na końcu !
msierak
-#

Post autor: msierak »

Niebyłsamwlesie pisze: [ Dodano: Wto 27 Mar, 2012 ]
msierak pisze:Utrwalacz, miałem ten sam problem. Triksa utrwalam ok 12-15 minut w superfiksie 1+5, podczas gdy resztę filmów jakieś 5-6 minut, leć jeszcze raz utrwalić, to nie kwestia wywoływacza. Kodakowskie klisze trzeba mocniej traktować utrwalaczem.
Mistrzu!! Uratowałeś ten negatyw. Wypłukałem porządnie w utrwalaczu i jest ok!

Jeszcze taz wielkie dzięki!

pozdrawiam
Hehe, mówiłem. W listopadzie sobie tak skopałem triksa, temat wylądował na koreksie i dostałem podobną odpowiedź jak ty, czyli w stylu "wszystko mogło pójść nie tak, ale zobacz jak ja takie negatywy cudnie wołam" :-P
I ten listopadowy negatyw jakoś w lutym jeszcze raz utrwaliłem - i wszystko git.
Niebyłsamwlesie
-#

I ten listopadowy negatyw jakoś w lutym jeszcze raz utrwaliłem - i wszystko git.
Kurcze, muszę to przemyśleć (czyt. douczyć się). Byłem przekonany że nie do końca utrwalony film wystawiony na światło zwyczajnie się naświetla i potem żadne ponowne utrwalanie nie ma sensu! Ale kichę zrobiłem :-)
ODPOWIEDZ