allegro i uszkodzony obiektyw
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
allegro i uszkodzony obiektyw
No mam cholerka problem. W ostatnich dniach sprzedałem przez allegro starą radziecką "pompkę". Obiektyw wysłałem w sztywnym futerale który był włożony w karton wypchany zgniecionymi gazetami. Dziś dostałem maila, ze tylna soczewka jest potrzaskana, na dowód zdjęcie tyłu. No i ciężko mi uwierzyć, że paczka była aż tak poniewierana by pękła soczewka. No i tu pytanie- czy to możliwe, szczególnie, że to tylna soczewka, która jest schowana w tubusie, a nie odsłonięta przednia.
Aukcja na której sprzedałem, a niżej zdjęcie które dostałem. No i tu rodzi się drugie pytanie- wydaje mi się czy układ: śrubki, bolec przesłony i nacięcia do montowania soczewki są w innej konfiguracji? Tzn dla mnie to wygląda jak by soczewka była wymieniona na uszkodzoną, bo nacięcie jest dokładnie na przeciwko śrubki zaś na zdjęciu z aukcji jest przesunięte jakieś 30* w kierunku wskazówek zegara.
Aukcja na której sprzedałem, a niżej zdjęcie które dostałem. No i tu rodzi się drugie pytanie- wydaje mi się czy układ: śrubki, bolec przesłony i nacięcia do montowania soczewki są w innej konfiguracji? Tzn dla mnie to wygląda jak by soczewka była wymieniona na uszkodzoną, bo nacięcie jest dokładnie na przeciwko śrubki zaś na zdjęciu z aukcji jest przesunięte jakieś 30* w kierunku wskazówek zegara.
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Re: allegro i uszkodzony obiektyw
Ewidentnie coś nie tak. Być może jest to nawet zdjęcie innego obiektywu.
-
- -#
- Kontakt:
Ktoś szuka jelenia. Bardzo to nieładnie i przyznam, że masz problem. Bo ciężko będzie Ci coś udowodnić. Ale zażądaj zdjęcia futerału. Powinien mieć dziurę. Tylne szkło miało dekiel czy tylko futerał je chronił?
Przy takim uszkodzeniu szkła powinny być w futerale drobinki. I tu nie trzeba CSI, żeby je było widać.
Obiektyw raczej wygląda na ten sam, otarcia się zgadzają.
Przy takim uszkodzeniu szkła powinny być w futerale drobinki. I tu nie trzeba CSI, żeby je było widać.
Obiektyw raczej wygląda na ten sam, otarcia się zgadzają.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
- Kontakt:
Musi tak napisać, bo chce Ci wmówić, że wysłałeś uszkodzone szkło. I tu znowu masz problem. Bo jeżeli na futerale nie będzie śladów, a na pewno nie będzie, to właśnie powie, że włożyłeś potłuczone szkło.
On Ci nic nie udowodni, Ty mu też nie.
BTW. Trzeba nieźle pizdnąć w szkło, żeby je potłuc. Kiedś sprawdzałem filtr na taką okoliczność. Też radziecki UV. Musiaem walnąć młotkiem żeby pękł. I to nie było lekkie puknięcie.
On Ci nic nie udowodni, Ty mu też nie.
BTW. Trzeba nieźle pizdnąć w szkło, żeby je potłuc. Kiedś sprawdzałem filtr na taką okoliczność. Też radziecki UV. Musiaem walnąć młotkiem żeby pękł. I to nie było lekkie puknięcie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
-
- -#
- Kontakt:
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
W ostateczności Allegro zwróci pieniądze kupującemu w ramach "Programu Ochrony Kupujących" (trochę to potrwa).ramzes1702 pisze:A z innej beczki co można zrobić gdy już dojdzie do momentu, że obaj wiemy swoje i nikt nic nie udowodni?
Musisz przygotować się na to, że kupujący tzw. otworzy spór transakcyjny do tej aukcji. Ale głowa do góry, wszystko jest dla ludzi - spory także.
Ty z tego powodu nie poniesiesz żadnych kosztów.
Tu jest wszystko wyjaśnione: Centrum sporów Allegro
oraz tutaj: Jak prowadzić spór transakcyjny - poradnik, krok po kroku.
Najważniejsze, żebyś na początek nie wpadł w panikę i twardo trzymał się prawdziwej wersji. Nawet przy założeniu, że soczewka pękła podczas transportu co jest wysoce prawdopodobne.
- morotegari
- -#
Niestety podobnych oszustów na allegro jest sporo 
Ale jest na nich sposób: poinformuj go mailowo, że może odesłać obiektyw. Napisz, że jeśli obiektyw do Ciebie wróci i Ty stwierdzisz, że nie był "grzebany", rozkręcany itp., to oddasz mu pieniądze.
Jeśli to oszust, to na 100% więcej się nie odezwie
Nie bardzo wierzę, że tę soczewkę można stłuc bez uszkodzeń korpusu obiektywu i futerału.

Ale jest na nich sposób: poinformuj go mailowo, że może odesłać obiektyw. Napisz, że jeśli obiektyw do Ciebie wróci i Ty stwierdzisz, że nie był "grzebany", rozkręcany itp., to oddasz mu pieniądze.
Jeśli to oszust, to na 100% więcej się nie odezwie

Nie bardzo wierzę, że tę soczewkę można stłuc bez uszkodzeń korpusu obiektywu i futerału.
Re: allegro i uszkodzony obiektyw
Nie wiem czy te nacięcie sie obraca czy nie ale jestem pewny ze prawa dolna śrubka na Twoim zdjęciu z aukcji jest w normalnej kondycji a na zdjeciu tego goscia jest zjechana... hm?ramzes1702 pisze: No i tu rodzi się drugie pytanie- wydaje mi się czy układ: śrubki, bolec przesłony i nacięcia do montowania soczewki są w innej konfiguracji? Tzn dla mnie to wygląda jak by soczewka była wymieniona na uszkodzoną, bo nacięcie jest dokładnie na przeciwko śrubki zaś na zdjęciu z aukcji jest przesunięte jakieś 30* w kierunku wskazówek zegara.
ja bym gościowi napisał prosto
" z powodu ingerencji w konstrukcję obiektywu co poskutkowało uszkodzeniem go nie przyjmiesz zwrotu i nie zwrócisz kasy, uszkodzenie przez uzytkownika i zamieść mu tą fotę
obiektyw przed sprzedażą i po z zaznaczonym przekręconym pierścieniem

" z powodu ingerencji w konstrukcję obiektywu co poskutkowało uszkodzeniem go nie przyjmiesz zwrotu i nie zwrócisz kasy, uszkodzenie przez uzytkownika i zamieść mu tą fotę
obiektyw przed sprzedażą i po z zaznaczonym przekręconym pierścieniem

[center]Kiev60TTL, ARAX88 + szukam 500mm i mirrora do Psix-a
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]
DomenaFotografa.net | Sprzętowo 6x6[/center]