Obiektywy do Olympusa OM
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- panbulimia
- -#
rybka, Wymień mi sprzęt który nie potrzebuje serwisowania :P i nie mówię tu o sprzęcie wysyłanym w kosmos :D Co do magii, nie wiem, magia jest dla mnie w tym co jest na zdjęciu.
Widziałem gdzieś świetną odbitkę z Olympusa XA a to aparat w którym obiektyw ma jedynie 2 listki przysłony.
Nie twierdze zatem ze szkła Olympusa są najlepsze na świecie, po prostu są dobre, Ale prawda jest taka że u każdego producenta trafiały się bardzo dobre szkła. Mnie na przykład zdumiewają hexanony bardziej niż zeissy.
Widziałem gdzieś świetną odbitkę z Olympusa XA a to aparat w którym obiektyw ma jedynie 2 listki przysłony.
Nie twierdze zatem ze szkła Olympusa są najlepsze na świecie, po prostu są dobre, Ale prawda jest taka że u każdego producenta trafiały się bardzo dobre szkła. Mnie na przykład zdumiewają hexanony bardziej niż zeissy.
Mi glownie chodzilo o magie ... Nie traktujmy tego jako chwalipiectwo , ale troche sprzetu przewinelo mi sie przez rece i zrobilem sie uczulony na slowa typu : niezawodny , doskonaly , magiczny ect. Moj kolega Alek mawia o obiektywach , ze jesli nie jest zepsuty - to powininien byc dobry
i cos w tym jest . Twoj przyklad z Olkiem XA jest w mym swiecie jak najbardziej na miejscu . Mam tylko wrazenie ze czesto mitologizujemy te kawalki szkla i metalu zapominajac , ze to tylko narzedzia . Oczywiscie fajnie jest WIEDZIEC ze " to zdiecie " zrobilo sie Zuik'iem a nie Hanimex'em za 5 EU , ale w praktyce moze sie okazac , ze nie widac roznicy .
I pamietaj , ze pisze to z perspektywy posiadacza Zuiko'w .
Nie ma co ukrywac - przy "zachodnich " zarobkach , gdzie najtaniej wystawiamy odbitke 30x40 w galeri za srednio 100 - 200 EU , zapewne latwiej jest kupic markowy sprzet i nie martwic sie o ceny na rynku wtornym . Ale dobrze jest tez miec swiadomosc , ze mozna zrobic to samo sprzetem znacznie tanszym . Bez " magi " .
Pozdrawiam z deszczowej IRL .

I pamietaj , ze pisze to z perspektywy posiadacza Zuiko'w .
Nie ma co ukrywac - przy "zachodnich " zarobkach , gdzie najtaniej wystawiamy odbitke 30x40 w galeri za srednio 100 - 200 EU , zapewne latwiej jest kupic markowy sprzet i nie martwic sie o ceny na rynku wtornym . Ale dobrze jest tez miec swiadomosc , ze mozna zrobic to samo sprzetem znacznie tanszym . Bez " magi " .
Pozdrawiam z deszczowej IRL .
- panbulimia
- -#
Re: Obiektywy do Olympusa OM
Dawno dawno temu miałem chyba Mirandę 24 - światła nie pamiętam, było naprawdę kiepsko, szybko zamieniłem na Zuiko SC i było dużo lepiej. Ale dopiero wersja MC pozwoliła mi naprawdę cieszyć się dobrym obrazem. Ktoś kiedyś zachwalał Tokinę do OMa, nie pomnę ogniskowej.fiolka pisze:Jest kilka niezależnych firm, które produkują obiektywy do olympusów - Miranda, VIvitar, Paraqgon. Poradźcie które są do przyjęcia, a które omijać.
Co do szerokiego kąta 28kę Zuiko można wyhaczyć już kole 150 zł, trzeba cierpliwie szukać.
O rety, cóż za cena, do tego to wersja SC, które to powłoki nie cieszą się moim - nawet najmniejszym szacunkiem.
sprzedałem swego czasu jakiś szajs 70-300 od nikona za 450 zł (bcm od złotówki), mimo że wtedy nowe kosztowały 400. wystarczy ładne zdjęcie i dobra gadka i ludzie polecąJ.A. pisze:>Ci tutaj raczej nie wiedzieli, że za 300 stówki można kupić<msierak pisze:Zuiko 3.5 28mm ostatnio licytowałem i ktoś mnie wyprzedził. Poszedł obiektyw za stówkę, co jest chyba ceną dość śmieszną. Obiektywy sprzedawane tylko przez "kup teraz" są średnio o 100 - 200 zł droższe, 50/1.8 chodzi po 50-150, a sprzedawcy próbują opchnąć po 250, ta 28-ka tak samo. 50/1.4 - 200-300 na aukcjach i 400-500 od sprzedawców (!).
Lepsza wersja ma 7 cyfrowy numer?Coil pisze:O rety, cóż za cena, do tego to wersja SC, które to powłoki nie cieszą się moim - nawet najmniejszym szacunkiem.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2012, 23:20 przez bowie, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest taka stronka ;
http://www.mir.com.my/rb/photography/ha ... mpusom1n2/
generalnie wiekszosc , tego co kazdy OM-owiec wiedziec powinien .
O optyce Zuiko pisza rowniez i to dosc ciekawe rzeczy .
Co do nie Zuiko'w - Kiron 2/28 vel Vivitar 2/28 ; Tamron 2,5/90 ; Tokina 3,5/17 ; Tokina 4/100-300 ; Soligor 3,5/100 i zapewne pare innych ...
http://www.mir.com.my/rb/photography/ha ... mpusom1n2/
generalnie wiekszosc , tego co kazdy OM-owiec wiedziec powinien .
O optyce Zuiko pisza rowniez i to dosc ciekawe rzeczy .
Co do nie Zuiko'w - Kiron 2/28 vel Vivitar 2/28 ; Tamron 2,5/90 ; Tokina 3,5/17 ; Tokina 4/100-300 ; Soligor 3,5/100 i zapewne pare innych ...
Podpieram się tym oto linkiem w sprawdzaniu powłok. Wersję MC miały też numery 6 cyfrowe.bowie pisze:Lepsza wersja ma 7 cyfrowy numer?
witam forum - to moj 1. post - mam/mialem troche zabawek olympusa, oto moje niesystematyczne, subiektywne i nieuporzadkowane wrazenia.
nb. caly sprzet (prawie, ale to patrz nizej) jest na sprzedaz, ze wzgledow zawodowych nie mam niestety juz czasu zajmowac sie fotografia analogowa.
50mm
f1,2 - summa summarum chyba najgorszy optycznie obiektyw wsrod 50tek. przy pelnej dziurze jak z filtrem soft. obiektyw przy 1,2 jest tak miekki, ze nawet przy zwyklym nastawianiu ostrosci trzeba uwazac. ale ostrosc taka "robocza" juz gdzies m. 1,2 a 2,0. duza, jak na 50tke, dystorsja geometryczna. duza, na poziomie canona EF 1,4/50mm podluzna aberracja chromatyczna (przy otwartych przeslonach oczywiscie). bokeh troche gorszy niz u wspomnianego canona. bardzo jasny widok w okularze pryzmatu, subiektywna roznica jasnosci w stosunku do 1,4 chyba wieksza niz m. 1,4 a 1,8. oczywiscie duzy i ciezki, jak na olympusa. przy wszystkich wadach - ten obiektyw ma to "cos", to jest jak jazda mercedesem klasy S. jasnosc w pryzmacie, idealnie gladki ruch slimaka przy nastawianiu na ostro, jakas taka solidnosc i klasa. real estate wsrod 50tek, cudny obiekytw na cale zycie po prostu no, chyba nigdy go nie sprzedam...
f1,4 - chyba najnudniejsza wsrod 50tek. bokeh minimalnie gorszy niz u f1,2, za to bardzo ostry. bardzo duze winietowane przy 1,4 prawie jak efekty specjalne. dystorsja, aberracja - nie ma. ostry, ostry, ostry. maly, lekki, praktyczny. moj ma nr. seryjny powyzej 1.100 000 a wiec z ostatniej, najlepszej serii. jest na sprzedaz.
f1,8 - maly, miniaturowy wrecz, wyglada jak jakas zabawka dziecinna. slodki. przy roboczych przeslonach ja nie widze zadnych roznic w ostrosci, kontrascie etc w stosunku do opisanych powyzej. leciutka dystorsja geometryczna. dobra ostrosc juz przy pelnej przeslonie, tutaj tez male winietowanie (mniejsze niz u f1,4). latwo sie nastawia ostrosc. fajny. mam trzy rozne sztuki na sprzedaz, jakos tak sie nazbieraly.
28mm
f2,0 - moim zdaniem najlepszy obiektyw olympusa, jaki uzywalem, do dzis nie moge odzalowac, ze go sprzedalem. jezeli wchodzic w system olympusa, to wlasnie dla tego obiektywu. dla mnie idealna ogniskowa i genialny optycznie. to nic, ze zbyt duza dystorsja i bardzo widoczne aberracje chromatyczne. kontrast i ostrosc przy pelnej dziurze sa powalajace. jak u leicii m.
f3,5 - mam na sprzedaz (stan jak fabrycznie nowy ze wszystkimi dodatkami). maly, malutki, malutenki. mala lub wcale dystorsja, to dla mnie wazne jezeli chodzi o obiektywy szerokokatne. zero aberracji chrom. (no bo... ciemny). mozna spokojnie focic juz przy pelnej dziurze. ladny bokeh, lepszy niz np. u canona f1,8/28mm. zdaje sie, ze nigdy nie wyprodukowano wersji z powlokami MC, ale w prakytce ja nie widze tu zadnych minusow. fajny obiektyw do podrozy.
24mm
f2,8 - nigdy go nie lubilem, wydawal mi sie nie calkiem ostry, duza dystorsja geometryczna. chyba brakuje mu minimalnie kontrastu. tu juz widac, ze system olympusa ma swoje lata. nikon 2,8/24mm AIS , ktorym kiedys bardzo duzo fotografowalem jest lepszy, moim zdaniem.
to tyle od mnie, jak na 1. raz chyba wystarczy. jezeli ktos jest zainteresowany kupnem (mam tez 3 body w bdb stanie om-1n, 2x om-2n oraz rozne dodatki) to prosze o info na priva. sprzet mozna obejrzec we wroclawiu.

50mm
f1,2 - summa summarum chyba najgorszy optycznie obiektyw wsrod 50tek. przy pelnej dziurze jak z filtrem soft. obiektyw przy 1,2 jest tak miekki, ze nawet przy zwyklym nastawianiu ostrosci trzeba uwazac. ale ostrosc taka "robocza" juz gdzies m. 1,2 a 2,0. duza, jak na 50tke, dystorsja geometryczna. duza, na poziomie canona EF 1,4/50mm podluzna aberracja chromatyczna (przy otwartych przeslonach oczywiscie). bokeh troche gorszy niz u wspomnianego canona. bardzo jasny widok w okularze pryzmatu, subiektywna roznica jasnosci w stosunku do 1,4 chyba wieksza niz m. 1,4 a 1,8. oczywiscie duzy i ciezki, jak na olympusa. przy wszystkich wadach - ten obiektyw ma to "cos", to jest jak jazda mercedesem klasy S. jasnosc w pryzmacie, idealnie gladki ruch slimaka przy nastawianiu na ostro, jakas taka solidnosc i klasa. real estate wsrod 50tek, cudny obiekytw na cale zycie po prostu no, chyba nigdy go nie sprzedam...

f1,4 - chyba najnudniejsza wsrod 50tek. bokeh minimalnie gorszy niz u f1,2, za to bardzo ostry. bardzo duze winietowane przy 1,4 prawie jak efekty specjalne. dystorsja, aberracja - nie ma. ostry, ostry, ostry. maly, lekki, praktyczny. moj ma nr. seryjny powyzej 1.100 000 a wiec z ostatniej, najlepszej serii. jest na sprzedaz.
f1,8 - maly, miniaturowy wrecz, wyglada jak jakas zabawka dziecinna. slodki. przy roboczych przeslonach ja nie widze zadnych roznic w ostrosci, kontrascie etc w stosunku do opisanych powyzej. leciutka dystorsja geometryczna. dobra ostrosc juz przy pelnej przeslonie, tutaj tez male winietowanie (mniejsze niz u f1,4). latwo sie nastawia ostrosc. fajny. mam trzy rozne sztuki na sprzedaz, jakos tak sie nazbieraly.
28mm
f2,0 - moim zdaniem najlepszy obiektyw olympusa, jaki uzywalem, do dzis nie moge odzalowac, ze go sprzedalem. jezeli wchodzic w system olympusa, to wlasnie dla tego obiektywu. dla mnie idealna ogniskowa i genialny optycznie. to nic, ze zbyt duza dystorsja i bardzo widoczne aberracje chromatyczne. kontrast i ostrosc przy pelnej dziurze sa powalajace. jak u leicii m.
f3,5 - mam na sprzedaz (stan jak fabrycznie nowy ze wszystkimi dodatkami). maly, malutki, malutenki. mala lub wcale dystorsja, to dla mnie wazne jezeli chodzi o obiektywy szerokokatne. zero aberracji chrom. (no bo... ciemny). mozna spokojnie focic juz przy pelnej dziurze. ladny bokeh, lepszy niz np. u canona f1,8/28mm. zdaje sie, ze nigdy nie wyprodukowano wersji z powlokami MC, ale w prakytce ja nie widze tu zadnych minusow. fajny obiektyw do podrozy.
24mm
f2,8 - nigdy go nie lubilem, wydawal mi sie nie calkiem ostry, duza dystorsja geometryczna. chyba brakuje mu minimalnie kontrastu. tu juz widac, ze system olympusa ma swoje lata. nikon 2,8/24mm AIS , ktorym kiedys bardzo duzo fotografowalem jest lepszy, moim zdaniem.

to tyle od mnie, jak na 1. raz chyba wystarczy. jezeli ktos jest zainteresowany kupnem (mam tez 3 body w bdb stanie om-1n, 2x om-2n oraz rozne dodatki) to prosze o info na priva. sprzet mozna obejrzec we wroclawiu.
uklony, marcin
--
Flexaret VI, Smena 8M, Box-Tengor
--
Witamy. Jest na to specjalny dział i wystawiając ofertę nalezy podać cenę.mw1 pisze:witam forum - to moj 1. post -

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A. pisze:Witamy. Jest na to specjalny dział i wystawiając ofertę nalezy podać cenę.mw1 pisze:witam forum - to moj 1. post -
dziekuje - tak oczywiscie, ale w dziale sprzedazy nie wklejalbym tego calego tekstu. ceny + fotki pojawia sie wkrotce w odp. miejscu, mam tego wszystkiego bardzo duzo...

uklony, marcin
--
--