Neopan 400 - co do cholery jest nie tak z tym materiałem?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

msierak
-#

Neopan 400 - co do cholery jest nie tak z tym materiałem?

Post autor: msierak »

Wywołałem jak do tej pory 3 Neopany 400 i na każdym miałem naświetlone o kilkanaście klatek za dużo. Nigdy wcześniej i nigdy później nie zdarzało mi się to z jakimkolwiek innym materiałem. Mam olympusa om-1n i często robię na triksach, innych fuji (pro 400h), jakieś solution 200, ilfordzie p4, rolleiach retro i na żadnym nie zdarzyło mi się żeby nałożyły się klatki, a z tym neopanem dzieje się tak cały czas. W listopadzie wywołałem dwa pod rząd neopany i myślałem że mi się aparat psuje, potem przerobiłem jeszcze z 10 negatywów, wszystko ok i dzisiaj wywołałem kolejnego neopana. Ponakładał się.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja mam om-2n i mi klatek w neopanie nie nakładał. wcześniej w AE-1 P też nie było problemów z transportem neopanów.

z lektury specyfikacji, że jego grubość lokuje się między hp5+, a tri-x'em.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
msierak
-#

HP5+ i tri-x mi dobrze powychodziły. Niemożliwe też chyba, żeby to był zbieg okoliczności, 3 problemy z transportem na całej długości kliszy i to akurat tylko na neopanach (a od pierwszego neopana przerobiłem z 10-15 filmów).
Awatar użytkownika
Big_Lynx
-#
Kontakt:

Post autor: Big_Lynx »

msierak pisze:HP5+ i tri-x mi dobrze powychodziły. Niemożliwe też chyba, żeby to był zbieg okoliczności, 3 problemy z transportem na całej długości kliszy i to akurat tylko na neopanach (a od pierwszego neopana przerobiłem z 10-15 filmów).
to raczej jest problem z aparatem. Ja nigdy nie miałem tego problemu, a Neopanów 400 naświetliłem multum na różnych aparatach
msierak
-#

Big_Lynx pisze:
msierak pisze:HP5+ i tri-x mi dobrze powychodziły. Niemożliwe też chyba, żeby to był zbieg okoliczności, 3 problemy z transportem na całej długości kliszy i to akurat tylko na neopanach (a od pierwszego neopana przerobiłem z 10-15 filmów).
to raczej jest problem z aparatem. Ja nigdy nie miałem tego problemu, a Neopanów 400 naświetliłem multum na różnych aparatach
No to z jakiej paki nie lubi się tylko z neopanem :-/
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Osobiście mam wrażenie, że ostatnia partia Neopana, którą miałem była zrobiona na innym podłożu, bo bardzo się zwijała przy suszeniu, a wcześniejsze schły mi zupełnie prosto. Ale to nadal tylko podłoże, nie sądzę żeby mogło mieć wpływ na nakładanie klatek przez aparat. Podejrzewam, że to po prostu zbieg okoliczności. Przerobiłem w życiu tonę Neopana małego i średniego na chyba dziesięciu różnych aparatach i nigdy nie miałem takiego problemu.
Swoją drogą brakuje mi tego materiału:/
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

swoją drogą zdumiewające zjawisko. gdyby film trzymała kasetka, to wtedy powinna być spanachana perforacja w miejscu wałka zębatego, bo jak się okazuje szpulę odbiorczą można zablokować, ale wałek zawsze powinien się kręcić.
a przy okazji podzielam opinię kol. zaphoda, szkoda że już nie ma neopana. to była moja ulubiona czterysetka.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
wojtekk
-#

Post autor: wojtekk »

Chwileczkę, jak to nie ma Neopana? Ja cały czas kupuję sobie świeży 135... 120 nie ma, fakt, ale 35mm w dowolnej ilości (choć drogi, skubaniec).
zaphod
-#
Kontakt:

wojtekk pisze:Chwileczkę, jak to nie ma Neopana? Ja cały czas kupuję sobie świeży 135... 120 nie ma, fakt, ale 35mm w dowolnej ilości (choć drogi, skubaniec).
Pewnie masz sklep, który porobił duże zapasy. Ale w produkcji już go nie ma więc twoje źródło też się w końcu wyczerpie. Mnie małych trochę jeszcze zostało, a średniego mam zamelinowaną jedną rolkę w lodówce i czekam na wielką okazję żeby użyć:|
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Ja srednich neo zamelinowalem chyba z setke, za to malucha nie mam zadnego..

Dziwne by to bylo, jakby Twoj aparat akurat neopanow nie lubil.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

zaphod pisze:Pewnie masz sklep, który porobił duże zapasy. Ale w produkcji już go nie ma więc twoje źródło też się w końcu wyczerpie. Mnie małych trochę jeszcze zostało, a średniego mam zamelinowaną jedną rolkę w lodówce i czekam na wielką okazję żeby użyć:|
>każde źródło kiedyś wyschnie<
radekone pisze:Ja srednich neo zamelinowalem chyba z setke, za to malucha nie mam zadnego..
Podziwiam.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
wojtekk
-#

zaphod pisze:Pewnie masz sklep, który porobił duże zapasy. Ale w produkcji już go nie ma więc twoje źródło też się w końcu wyczerpie.
O ile mi wiadomo, Fuji zaprzestało produkcji Neopana 400 w 120 i Neopana 1600, ale czterysetka 135 ma się dobrze i jest cały czas w produkcji. Nie znalazłem żadnego oficjalnego potwierdzenia końca produkcji.

Proszę, Matt z ag-photographic, jednego z najlepszych brytyjskich sklepów (w wątku na temat rzekomego zaprzestania produkcji Neopana:

http://www.apug.org/forums/viewpost.php?p=1224571

(wiadomość z lipca zeszłego roku, ale...)

Jednocześnie mamy informację z 2010 roku, rzekomo prosto od Fuji, gdzie faktycznie potwierdza się koniec produkcji Neopana 400 w małym obrazku:

http://www.rangefinderforum.com/forums/ ... ost1452215

I bądź tu człowieku mądry.

Ueee tam... Proponuję się nie martwić i fotografować :)
zaphod
-#
Kontakt:

Informacje faktycznie są rozbieżne, ale fakt jest taki że w polskich sklepach od wielu miesięcy Neopana nie uświadczysz.
wojtekk pisze:Ueee tam... Proponuję się nie martwić i fotografować :)
Ba, tylko na czym? Ilfordy drogie jak nieszczęście, Adoxa/Efke nie lubię a o Rolleiu nawet nie chce mi się mówić. No nic, pogoda ładna więc idę testować Fomę ;p
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
wojtekk
-#

zaphod pisze:Informacje faktycznie są rozbieżne, ale fakt jest taki że w polskich sklepach od wielu miesięcy Neopana nie uświadczysz.
W brytyjskich - w dowolnej ilości...
Ba, tylko na czym?
Fakt, robi się cienko. Ja przeskoczyłem z powrotem na Tri-X i w małym i w średnim.

Udaje mi się często kupić materiał 'prawie' przeterminowany (np. z datą 'za dwa miesiące') w większych ilościach taniej. Tak się ratuję :)
zaphod
-#
Kontakt:

wojtekk pisze:Ja przeskoczyłem z powrotem na Tri-X
To rób zapasy, bo Kodak już cienko przędzie:/
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
ODPOWIEDZ