Dobry slajd na podróż
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dobry slajd na podróż
W tym miesiącu wyjeżdżam do ciepłych krajów i mam pytanie, jaki slajd najlepiej się nada na słoneczne dni i pustynne krajobrazy ? oraz do zdjęć podwodnych. Mam na oku Kodak elite chrome, fuji sensia i agfa Ct precisia, jestem otwarty na inne propozycje
Re: Dobry slajd na podróż
[quote="Borys94"]W tym miesiącu wyjeżdżam do ciepłych krajów
Nie wiem jaką formą podróży wybrałeś jeśli samolot to nie zapomnij o pojemnikach na filmy bo na lotniskach takiej korby dostali że nawet mózg prześwietlają w tej chwili dla osób co często podróżują samolotem i to z przesiadkami jest to naprawdę irytujące sam tego doświadczyłem,nie wiem czy wiekszego analoga można mieć w bagażu podręcznym? obyś nie był zaskoczony
Nie wiem jaką formą podróży wybrałeś jeśli samolot to nie zapomnij o pojemnikach na filmy bo na lotniskach takiej korby dostali że nawet mózg prześwietlają w tej chwili dla osób co często podróżują samolotem i to z przesiadkami jest to naprawdę irytujące sam tego doświadczyłem,nie wiem czy wiekszego analoga można mieć w bagażu podręcznym? obyś nie był zaskoczony

Uzależniony od fotociemni .
Dobra rada! Tak wygląda zdjęcie w głębokim cieniu bez filtru (kolory jak na slajdzie, bez podkręcania nasycenia):slawoj pisze:I nie zapomnij o dobrym filtrze Skylight 1A i 1B.

Przy okazji: E100G / Provia 100F to świetne slajdy.
Było już wiele razy. Zero pojemników. Tylko filmy miej przy sobie w podręcznym, a nic im nie będzie.Mirosław pisze:Nie wiem jaką formą podróży wybrałeś jeśli samolot to nie zapomnij o pojemnikach na filmy
filtr mam łososiowy, radziecki, a na filmy mam pudełko drewniane wyłożone od wewnątrz 2mm blachą ołowiową, cholerstwo waży ale zabezpiecza
[ Dodano: Czw 08 Mar, 2012 ]
wybrałem filmy w miarę dostępności rynkowej i moich funduszy, Slajdem który kupiłem jest kodak elitche chrome 100, 4 rolki, 3 do aparatu a 1 do aparatu podwodnego

wybrałem filmy w miarę dostępności rynkowej i moich funduszy, Slajdem który kupiłem jest kodak elitche chrome 100, 4 rolki, 3 do aparatu a 1 do aparatu podwodnego
to może nakleić na pudełkach od filmów napis Materiał światłoczuły barwny, nie prześwietlać ! w po angielsku i po polsku ?
na kontroli tam gdzie prześwietlają w UE nie ma promieniowania,a le ultra dźwięki ze względu na kobiety w ciąży. Gorzej jest w a afryce bo oni wszystko na rentgen biorą. tak ja jak byłem 7 lat temu w tunezji to nie pomyślałem i włożyłem negatywy do głównego bagażu i co? po wywołaniu wszystko było mętne, kolory rodem z orwo, wszystko zazielenione negatyw cały był z czerniały, na szczęście moi rodzice mieli cyfre to wspomnienia jakieś zostały
na kontroli tam gdzie prześwietlają w UE nie ma promieniowania,a le ultra dźwięki ze względu na kobiety w ciąży. Gorzej jest w a afryce bo oni wszystko na rentgen biorą. tak ja jak byłem 7 lat temu w tunezji to nie pomyślałem i włożyłem negatywy do głównego bagażu i co? po wywołaniu wszystko było mętne, kolory rodem z orwo, wszystko zazielenione negatyw cały był z czerniały, na szczęście moi rodzice mieli cyfre to wspomnienia jakieś zostały
Bardzo dobry wybór.Borys94 pisze:kodak elitche chrome 100
Ale po co ci ten ołów?? Wywal to w cholerę i trzymaj w plastikowych pojemnikach, żeby ewentualnie nie zawilgotniały, tylko pamiętaj, żeby wrzucić je do podręcznego, bo w rejestrowanym będzie po nich.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"