Pentacon 1.8/50 electric

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Pentacon 1.8/50 electric

Post autor: Mirosław »

Można te obiektywy spotkać na wtórnym rynku i w wersjach z czerwoną grawerką na korpusie i z zieloną grawerką ,czy jest jakaś różnica zasadnicza między tymi obiektywami? bo z zieloną grawerką z tego co wiem to póżniejsza produkcja?
Załączniki
2155467615_1 copy.jpg
2155467615_1 copy.jpg (58.34 KiB) Przejrzano 6876 razy
img9349z copy.jpg
img9349z copy.jpg (90.21 KiB) Przejrzano 6888 razy
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

To jedno i to samo - zabrakło im czerwonej farby, bo malowali transparenty na rocznicę rewolucji :mrgreen:
Problem tkwi w czym innym: do pewnego czasu obiektywy eNeRDowskie zachowywały swoje stare nazwy - Tessar, Sonnar Pancolar, Flektogon i wszystko było jasne. Potem zaczęły się spory z Niemcami Zachodnimi i nazewnictwo się skomplikowało. Pojawiły się "Pentacony" z różnymi przydomkami i już nie było wiadomo co jest w środku. Niektórzy utrzymują, że to Pancolary. Ogniskowa i jasność się zgadzają, ale gdzieś kiedyś widziałem schemat jednego i drugiego, które się różniły. Pancolar fizycznie był odrobinę, ale zauważalnie dłuższy niż Pent. electr. W zasadzie powyższy "problem" dotyczy tylko Pancolara 1,8/50 i Pentacona 1,8/50. A użyłem cudzysłowu, bo nie zauważyłem różnicy w obrazach z jednego i drugiego (miałem oba), więc to żaden problem.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

technik219 pisze:To jedno i to samo - zabrakło im czerwonej farby, bo malowali transparenty na rocznicę rewolucji :mrgreen:
Problem tkwi w czym innym: do pewnego czasu obiektywy eNeRDowskie zachowywały swoje stare nazwy - Tessar, Sonnar Pancolar, Flektogon i wszystko było jasne. Potem zaczęły się spory z Niemcami Zachodnimi i nazewnictwo się skomplikowało. Pojawiły się "Pentacony" z różnymi przydomkami i już nie było wiadomo co jest w środku. Niektórzy utrzymują, że to Pancolary. Ogniskowa i jasność się zgadzają, ale gdzieś kiedyś widziałem schemat jednego i drugiego, które się różniły. Pancolar fizycznie był odrobinę, ale zauważalnie dłuższy niż Pent. electr. W zasadzie powyższy "problem" dotyczy tylko Pancolara 1,8/50 i Pentacona 1,8/50. A użyłem cudzysłowu, bo nie zauważyłem różnicy w obrazach z jednego i drugiego (miałem oba), więc to żaden problem.
Nie, to nie tak. Do końca produkcji obiektywów M42 był podział Z i P.
Pentacon to np. 2,8/29 i 2,8/135, a Zeiss to Flektogon 2,4/35 i Sonnar 3,5/135. Tessar nigdy i nigdzie nie występował ze światłem 1.8. To jest Pentacon i Pancolar.
Przed II WW na terenie powojennego NRD (DDR) były dwie fabryki optyczne, które zostały przejęte przez nowe władze, a właściwie przejęte to co zostało po wyzwoleńczej Krasnej Armii. A było to Mayer Optik - Pentacon i Carl Zeiss w Jenie - Carl Zeiss Jena w DDR. Niemcy Zachodnie mieli oryginalną nazwę, bez miasta czyli samo Karl Zeiss.
Ogólnie obiektywy z Drezna - Pentacon - Majer Optik, są o klase słabsze od CZ.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

technik219, J.A.,
Trochę to upolitycznione wszystko a tak prawdę mówiąc to przeciesz jednym językiem gadali i jakoś się nie mogli dogadać sensownie chyba że idee lenina wchodziły w grę :-D
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Wszystko jest kwestia osobistych preferencji, na rynku wtornym Pancolar ma wyraznie wyzsza cene od Pentacon, a z moich osobistych doswiadczen - Pancolar ma jeden z najladniejszych bokeh wsrod 50tek na przyslonie w okolicach 2. Lepszy jest tylko wyraznie Primoplan na tej polce cenowej ale to obiektyw 58mm. Z dwojki Pentacon Pancolar wybralbym Pancolar. I na filmie i na cyfrze.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zgadza się. To samo tyczy się Sonar 3,5/135 vs Pentacon 2,8/135, tudzież szerokiego kąta.
Zresztą nawet sam producent jakby pozycjonował te szkła.
Pancolar był zawsze jako standard do Praktici VLC pozycjonowanej jako okręt flagowy, a Pentacon lądował w modelach LLC i później PLC - drugi w kolejce.
Zapomniałem dopisać wcześniej. Oryginalne nazwy wraz z pojawieniem się bagnetu zamieniono na "Prakticar" brzmi jak fuj market budowlany i juz nie wiadomo który standard to który. Nie spotkałem się z Pancolarem z mocowaniem bagnetowym.
Mirosław pisze:technik219, J.A.,
Trochę to upolitycznione wszystko a tak prawdę mówiąc to przeciesz jednym językiem gadali i jakoś się nie mogli dogadać sensownie chyba że idee lenina wchodziły w grę
Oj tam. Popatrz na nasze podwórko, My to dopiero dogadać się nie ptrafimy.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 09:31 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Kiedyś kupiłem z drugiej ręki Prakticę PLC3 z Pancolarem MC w standardzie.
Kupowałem od osoby, która była zielona w temacie fotografii, więc mogło być tak jak pisze J.A.
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Mówicie że Carl Zaiss jena to wymysł powojenny :?: Dziwne,bo kiedyś od pijaczka kupiłem za 10zł aparat "Zeiss Ikon" (takie coś jak gigantyczny kompakt z którego wyskakuje miech) i aparat ten ma na obiektywie "Carl Zaiss Jena Compur(costam dalej)" i spotkałem się internecie z opinią że jak nie ma słówka "Rapid" przy "Compur" to znaczy ze to produkcja o 1940r...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

slawoj pisze:Kiedyś kupiłem z drugiej ręki Prakticę PLC3 z Pancolarem MC w standardzie.
Kupowałem od osoby, która była zielona w temacie fotografii, więc mogło być tak jak pisze J.A.
To by znaczyło, że nie jest tak jak ja piszę. Bo byłem przekonany, że w PLC były Pentacony nie Pancolary. A może było po prostu tak, że bylo i tak i tak.[/quote]
Jasiek Matacz pisze:Mówicie że Carl Zaiss jena to wymysł powojenny Dziwne,bo kiedyś od pijaczka kupiłem za 10zł aparat "Zeiss Ikon" (takie coś jak gigantyczny kompakt z którego wyskakuje miech) i aparat ten ma na obiektywie "Carl Zaiss Jena Compur(costam dalej)" i spotkałem się internecie z opinią że jak nie ma słówka "Rapid" przy "Compur" to znaczy ze to produkcja o 1940r...
To nie tak,. Zakłady optyczne były od zawsze w Jenie, miaście we wschodnich landach. Było logo Zeiss Ikon Carl Zeiss i Carl Zeiss Jena. Przed wojną był Carl Zeiss Jena i Calr Zeiss Ikon, po wojnie w mieście Jena pozostała pełna nazwa, a w zachodnich Niemczech utworzono Carl Zeiss bez Jena w nazwie.Logo zachodniego zakładu Logo Carl Zeiss Jena Mam nadzieję, że nic nie pomieszałem.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2012, 10:54 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
AJK
-#

Post autor: AJK »

Witam,
Jasiek Matacz pisze:Mówicie że Carl Zaiss jena to wymysł powojenny :?:
poczatki firmy Carl Zeiss Jena siegaja 1846 roku a dodatkowo historie komplikuja skutki II wojny swiatowej (Jena byla zajeta poczatkowo przez Amerykanow, ktorzy zmusili personal techniczny do przesiedlenia do Wirtenbergi zanim wpadla w rece Rosjan). Mysle, ze warto by bylo troche pogooglowac. Niestety w polskiej wersji Wikipedia nie dosyc, ze o historii CZ jest bardzo malo, to artykul zawiera powazne bledy.
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego

Andrzej
Jasiek Matacz
-#

Post autor: Jasiek Matacz »

Ja mam dokładnie coś takiego(tylko w stai trupiszcze tylko na części lub na wystawkę): http://archiwumallegro.pl/aparat_zeiss_ ... 61244.html
Logo na aparacie to "Zeiss Ikon" a na obiektywie pisze już "Carl Zeiss Jena" więc oba oznaczenia występowały naprzemiennie ;-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Przecież Ci napisałem wyżej. Że CZJ to oznaczenie przedwojenne dla jedynego zakładu jaki istniał, a istniał w JENIE. Po wojnie CZJ zostało w JENIE - DDR, a CZ POWSTAŁO na zachodzie. Przed wojną nie funkcjonowała nazwa Carl Zeiss. Było albo z Jena w nazwie, albo Zeiss Ikon. W pierwszym moim poscie walnąłem babole, stąd całe nieporozumienie. Przepraszam.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

J.A. pisze:Zgadza się. To samo tyczy się Sonar 3,5/135 vs Pentacon 2,8/135, tudzież szerokiego kąta.
(...)
Troche inaczej na to patrze. Pentacon 135, 200, 300 wystepowal w 2 wersjach. Pierwsze Pentacony -> re branded Orestegor, ktore to byly obiektywami preselekcyjnymi to swietne obiektywy z fantastycznym bokeh (16 do 20 listkow przyslony) Pozniejsze Pentacony mialy juz takie performance jak Practicar, z wyjatkiem tych, ktore byly z kolei oryginalnymi Sonnarami pod nazwa Practicar. Tutaj biore pod uwage tylko 135 bo dluzszych ogniskowych nie probowalem jezeli chodzi o Practicar i nawet nie wiem czy takie sa. Jezeli chodzi o powojenny podzial frmy CZ to byly 2 fabryki: CZ Jena i Zeiss Optar w Oberkochen i gdzies tam jeszcze. Oceniam optyke z dawnych Niemiec zachodnich znacznie wyzej niz enerdowska, stamtad wyszly nowsze obiektywy do Hasselblad i Contax. W tej chwili wspolpracuja z Poludniowa Afryka i Japonczykami.
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jasiek Matacz pisze:Ja mam dokładnie coś takiego(tylko w stai trupiszcze tylko na części lub na wystawkę): http://archiwumallegro.pl/aparat_zeiss_ ... 61244.html
Logo na aparacie to "Zeiss Ikon" a na obiektywie pisze już "Carl Zeiss Jena" więc oba oznaczenia występowały naprzemiennie ;-)
Zeiss Ikon produkował aparaty, a Carl Zeiss Jena - optykę.
Miałem kiedyś Sonnara 4/135 (zebra)... Odrapany z farby, wstyd było pokazywać się z nim publicznie, ale obrazki dawał fantastyczne. Moje późniejsze 135-tki już nie dawały mi takiej radości. Sonnar był z CZJ (DDR). Niby rosyjski Jupiter 11 jest jego kopią, ale to już nie to...
Lux mea lex
ODPOWIEDZ