Trochę z innej beczki, czyli animacje poklatkowe

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Marian
-#
Kontakt:

Trochę z innej beczki, czyli animacje poklatkowe

Post autor: Marian »

Witam,
Jestem tu nowy, a nie znalazłem podobnego tematu, więc proszę nie bić, jeśli już było, a przeoczyłem.

W każdym razie - do rzeczy.
Chcę po raz kolejny zrobić film - animację poklatkową, ale tym razem już nie w studio, gdzie mogłem sobie ręcznie "pstrykać", tylko z żywych wydarzeń, na bieżąco. Potrzebuję interwałometru, który podpięty do aparatu będzie zwierał styki migawki, co czas x, który będę mógł zadeklarować

Czy ktoś coś takiego robił, wie jak zrobić i mógłby mi KROK PO KROKU wytłumaczyć?
Bo niby pełno tego w internecie, ale ja nie jestem alfą i omegą i nie zawsze jestem w stanie domyśleć się, o co chodziło autorowi. Znalazłem coś takiego, co wygląda na w miarę proste do wykonania - tylko jak to ustrojstwo zaprogramować? Do czego i w jaki sposób podłączyc? Podłączenie do samego aparatu odłóżmy, bo w kazdym wypadku to będą 3 styki, które trzeba zewrzeć.

http://cms.diodenring.de/en/electronic/ ... alltimerv2

Ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie? Będę potwornie wdzięczny za pomoc i odzew. Dzięki wielkie,
Marian.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

doświadczenia w tym akurat temacie(animacji) nie mam,ale z opisu wynika że jest to proste urządzenie:
naciskasz spust lekko,ustawia się ostrość,dociskasz i robisz zdjęcie
powtarzasz proces jeszcze raz i w tym czasie procesor zapamiętuje to co wykonałeś(akcja ostrość+zdjęcie+interwał między pierwszym i drugim zdjęciem) i potem wykonuje tą samą funkcję w kółko macieju,aż zatrzymiesz ten loop(przycisk wyzwalania migawki,wyłączenie aparatu,lub padnięta bateria)
potrzebujesz mikrokontoler,niekoniecznie taki mały,ale autor na pewno chciał zrobić ten gadżet małym i mobilnym,no i zasilającym się z aparatu, no i programator
możesz użyć PIC albo Ardruino
albo po prostu kupić interwałometr pod swój aparat ,ale to raczej dostępne dla nowszych i trochę bardziej zaawansowanych sprzętów(ja mam takie cudo do Canona)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Basil pisze:albo po prostu kupić interwałometr pod swój aparat ,ale to raczej dostępne dla nowszych i trochę bardziej zaawansowanych sprzętów(ja mam takie cudo do Canona)
Marian pisze coś o trzech stykach do wyzwalania, więc raczej właśnie ma taki bardziej zaawansowany (boję się, że syfre). Ja za bardzo zaawansowany wężyk spustowy do EOSa 3 zapłaciłem u Chińczyków w HK, jakieś 50 zł z przesyłką. A jest tego do oporu
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 12:01 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Basil
-#

wiem :)
też sobie tak pomyślałem,ale już mi się nie chciało edytować wpisu
trzy przewody są bo: środek to zasilanie a dwa pozostałe to ostrość i migawka
przycisk w aparacie jest zbudowany tak że najpierw styka się zasilanie + ostrzeniem,a po mocniejszym dociśnięciu wyzwala się migawka,ale programowo można to zmienić
Marian
-#
Kontakt:

Tak, niestety, albo stety, chodzi o cyfre. 3 styki - po zwarciu dwóch łapie ostrość, po dołączeniu trzeciego wyzwala migawkę. Ale wstrzymałbym się ze stwierdzeniem, że jest to coś wysoce zaawansowanego.
Co do wężyków - owszem, są takie z interwałometrami, ale mi chodzi o coś taniego, co można wykonać samemu i co będzie dawać wystarczające efekty.
Także szukam raczej czegoś DIY, w miarę taniego i prostego, choć z czymś bardziej skomplikowanym, o ile będzie dobrze wyjaśnione też sobie poradzę.
Dzięki za odzew :)
Awatar użytkownika
Basil
-#

programator PIC'a to na bank wyjdzie drożej niż gotowiec + musisz dokupić czipsa i napisać program
chińską myśl techniczną nie jest łatwo pobić cenowo niestety
no
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Basil pisze:programator PIC'a to na bank wyjdzie drożej niż gotowiec + musisz dokupić czipsa i napisać program
chińską myśl techniczną nie jest łatwo pobić cenowo niestety
no
Do tego trzeba doliczyć wtyczkę, która może być wręcz nieosiągalna do kupienia. Takie canowskie złącze jak siedzi w EOSie 3, siedzi też w cyfrowych 1dynkach i 5tkach. No chyba że chodzi o zwykłego jacka, to ok.
A czas stracony na grzebanie i poszukiwanie, a czas na zrobienie. Wygląd. Mi się odechciało. Wolę kliknąć, zapłacic i iść porobić zdjęcia, albo napić się piwa. :-P
A w takim gotowym ma się ekstra długie czasy naświetlania choćby.
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 13:09 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

J.A. pisze:[quote="Basil"...Takie canowskie złącze jak siedzi w EOSie 3, siedzi też w cyfrowych 1dynkach i 5tkach. No chyba że chodzi o zwykłego jacka, to ok.
A czas stracony na grzebanie i poszukiwanie, a czas na zrobienie. Wygląd. Mi się odechciało. Wolę kliknąć, zapłacic i iść porobić zdjęcia, albo napić się piwa. :-P
Też chciałem zrobić pilota do jedynek (w sieci jest tutek) ale w końcu także kliknąłem.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
Basil
-#

o to to właśnie! (piwko znaczy się)
wtyczka z trzema dziurkami jest w modelach semi-pro i pro,niższe mają wtyczkę typu jack stereo
ja też bardzo lubię wykonywać rzeczy własnoręcznie ale czasami po prostu nie warto się babrać,aczkolwiek jeśli kolega ma ochotę to jak najbardziej,tylko proszę się podzielić rezultatami bo jestem ciekaw tego tworu
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

Ustawiasz ostrość i ekspozycje na manualu (podstawa! no i statyw) i masz do ogarnięcia tylko 2 styki, jak zwarcie 2 nie podziała możesz 3 na raz
Awatar użytkownika
Basil
-#

michalkruk pisze:Ustawiasz ostrość i ekspozycje na manualu (podstawa! no i statyw) i masz do ogarnięcia tylko 2 styki, jak zwarcie 2 nie podziała możesz 3 na raz
ale o co kaman?
z tego co wiem nie można naraz zewrzeć tych trzech styków
interwałometr np nie zadziała na obiektywie w trybie M (musi przejść cały proces,tj: ostrość-zdjęcie-przerwa)
Ostatnio zmieniony 29 lut 2012, 19:58 przez Basil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Basil pisze:ale o co kaman?
interwałometr np nie zadziała na obiektywie w trybie M (musi przejść cały proces,tj: ostrość-zdjęcie-przerwa)
Właśnie sprawdziłem na EOSie 3 z wyżej wspomnianym wężykiem. Diała. Ustawiłem mu "M" na obiektywie, czyli manul focus. Ustawiłem na wężyku 12 wyzwoleń migawki co 1s. Zrobił co trzeba.
Marian
-#
Kontakt:

Basil pisze:
michalkruk pisze:Ustawiasz ostrość i ekspozycje na manualu (podstawa! no i statyw) i masz do ogarnięcia tylko 2 styki, jak zwarcie 2 nie podziała możesz 3 na raz
ale o co kaman?
Jak najbardziej można trzy styki na raz zewrzeć i robi zdjęcie. Ale już mniejsza o to. Nie chodziło mi o porady typu - idź i kup, tylko o rady kogoś, kto już robił to własnoręcznie i działało. Wszystko można kupić, ale nie zawsze o to chodzi. Jeśli znajdę coś odpowiednio taniego, to pewnie także zdecyduję się na kupno, ale zrobienie najprostszego układu jest tańsze, kwestia zaprogramowania tego softem, który również jest dostępny w necie, ale nie mam bladego pojecia, jak to podłaczyć i do czego.

Tak czy owak, dzięki za opinie, może jednak zacznę szukać jakiegoś chińskiego gotowca.
Awatar użytkownika
Basil
-#

ależ jaknajbardziej próbuj,na początku napisałem co i jak
wgranie softu to też pikuś,tylko po raz eNty piszę: potrzebujesz programator i kabel + czip
programator podłączasz do kompa,wkładasz do niego programowalnego czipa i wrzucasz soft
ale jak już napisałem również wcześniej,programator wyjdzie drożej niż gotowy interwałometr,chyba że chcesz go wykorzystać do czegoś innego również,mam nawet oryginalny programator PIC'a + kilka czipów,mogę całość sprzedać jeśli cię to tak interesuje(teraz bawię się z arduino)

@ J.A., sorki,powinienem był dopisać że w moim nie działa,muszę mieć obiektyw w auto ustawiony,trochę bez sensu,ale cóż...
ODPOWIEDZ