Odbitki z pociętych negatywów

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Odbitki z pociętych negatywów

Post autor: Krzysiek Łuczak »

Hej!

Doszedł właśnie mój skaner podglądowy do negatywów. Podrapałem się jednak w głowę, bo zupełnie nie pomyślałem o konieczności cięcia negatywów w paski po sześć klatek...

Moje lamerskie pytanie brzmi: czy z takich pasków lab wykona mi potem odbitki? Bo, nie będę ukrywał, skaner kupiłem tylko w celu selekcjonowania klatek i robienia wglądówek na www.

Dzięki za każdą pomoc :)
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

przecież w labach po wywołaniu też przycinają żeby się do tych ładnych kopert wszystko pomieściło(jak się robi wołanie z odbitkami),przynajmniej kiedyś tak było
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Moje negatywy przyjechały tak, jak je oddałem, czyli w całości ;)

Poza tym: pozostaje kwestia, czy takie cięcie następuje przed, czy po wołaniu...
Awatar użytkownika
Basil
-#

no przed wołaniem na pewno nie
jak dawno temu robiłem na filmie i oddawałem go do labu do wołania + małe odbitki poglądowe,to film zawsze wracał pocięty
zainwestuj w powiększalnik :P
zrobisz stykówkę z pasków pociętego filmu i potem porobisz odbitki z tego co będziesz chciał

edyta:
poguglaj na necie i poszukaj nr telefonu do labu(najlepiej tego gdzie chcesz robić odbitki) i spytaj,będziesz miał gwarantowaną pewność
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 13:06 przez Basil, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Ekh... Za dużo kawy dziś wypiłem:
zamiast "przed, czy po wołaniu", miało być "przed, czy po naświetlaniu odbitek".

W powiększalnik, mówisz... Ale ja robię kolor ;)
Awatar użytkownika
Krzysiek Łuczak
-#

Ja również nic dziwnego w tym nie widzę, poza tym, że nie widzi mi się robienie kolorowych STYKÓWEK w domu - po prostu :)

EDYTKA:
Otrzymałem właśnie odpowiedź z firmy CEWE - odbitki z pociętych negatywów wykonywane są bez żadnego problemu :)
Ostatnio zmieniony 27 lut 2012, 14:00 przez Krzysiek Łuczak, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Basil
-#

no widzisz? :)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Krzysiek Łuczak pisze:Ja również nic dziwnego w tym nie widzę, poza tym, że nie widzi mi się robienie kolorowych STYKÓWEK w domu - po prostu :)

EDYTKA:
Otrzymałem właśnie odpowiedź z firmy CEWE - odbitki z pociętych negatywów wykonywane są bez żadnego problemu :)
A najważniejsze w tym wszystkim jest to, żeby negatywy nie były uszkodzone. Tnie się właśnie w celu ochrony przed uszkodzeniem. Z labu przyszły nie cięte, bo sobie tego nie zaznaczyłeś, a obecnie im jest wygodniej mieć film w rolce, bo taki pan zapina rolkę do automatu i jedzie ze skanami, a potem powiększeniami.
Ale w sumie to dobrze, że nie tną. Przynajmniej nie dostaniesz w paseczkach po 4 klatki. Możesz sobie sam pociąć po 6 klatek i ładnie zapakować do pergaminu archiwizacyjnego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ