Chemia otrzymana w "spadku".

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Bosiu
-#

Chemia otrzymana w "spadku".

Post autor: Bosiu »

Witam!
Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać.
Kompletując sprzęt ciemniowy znalazłem u znajomego chemię widoczną na zdjęciu poniżej:
Obrazek
Chciałem się zapytać czy to się jeszcze do czegoś nada? Ewentualnie, z racji wieku tej chemii, czy używać jej zgodnie z instrukcją czy zmieniać coś w proporcjach?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 lut 2012, 16:02 przez Bosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Chemia otrzymana w "spadku".

Post autor: J.A. »

Bosiu pisze:Witam!
Ponieważ to mój pierwszy post, chciałbym się przywitać.
Kompletując sprzęt ciemniowy znalazłem u znajomego chemię widoczną na zdjęciu poniżej:
Obrazek
Chciałem się zapytać czy to się jeszcze do czegoś nada? Ewentualnie, z racji wieku tej chemii, czy używać jej zgodnie z instrukcją czy zmieniać coś w proporcjach?
Pozdrawiam
Witamy.
Fotonal możesz oddać do utylizacji. Jako świrzy był do bani.
U1 i W14 roztwórz (rozpuść), zgodnie z instrukcją. Jeżeli utrwalacz będzie śmierdział zgniłymi jajami lub będzie mętny, to też nadaje się tylko do utylizacji. W14 powinien być ok. Jeżeli po rozpuszczeniu będzie miał lekko słomkowy kolor i będzie klarowny to na 100% jest dobry. A71 to też wywoływacz pozytywowy, jak W14 i przydatność jego mierzy się dokładnie tak samo jak tego pierwszego.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Post autor: Powerjet »

Rowniez mialem stare W14 (i W17) po terminie. Wywolalem na nich swoje pierwsze ciemniowe zdjecia. Wszystko ladnie, trzyma czern i biel, kontrasty, szarosci - daje dobre rezultaty. Rozrobiony W14 mozna trzymac i uzywac do 2-3 miesiecy w idealnych warunkach (tj. ciemno, chlodno, szczelnie i brak powietrza w butelce/pojemniku). Jesli dluzej to odbitki traca kontrast i piekna, gleboka czern.

Wiec W14 Fenal mozna smialo konsumowac (oby nie doustnie) ;-)
Bosiu
-#

Bardzo dziękuję za wszystkie informacje!
W internecie udało mi się znaleźć info że ORWO A71 to wywoływacz do materiałów graficznych i do normalnego wołania trzeba dodatkowo go rozcieńczyć do 7,5l.
Myślę że pójdzie na bazar do oddania dla chętnego ponieważ nie mam zbytnio gdzie trzymać takiej ilości rozrobionej chemii a W-14 dostałem 5 paczuszek każda na 2,5l co jest dla mnie wygodniejsze.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Fenal to bardzo fajny wywoływacz. Będziesz miał z niego pociechę. Ale uwaga, są tacy co go nie lubią za spory kontrast. Nie da się na niektórych wielogradacyjnych papierach (Tetenal Vario Baryt), uzyskać gradacji 00 i 05. Od 1 w górę. A to czasem może być problem. Pod niego lepiej wywoływać negatywy miękko, co z kolei wymaga dokładnego naświetlania, nie możesz sobie pozwolić na niedoświetlenie.
Powerjet Dwa, trzy miesiące dla W14 to bułka z masłem. Nawet ciemobrunatny potrafi działać stabilnie. A koniec swego żywota oznajmnia bardzo wyraźnie. Od razu widać, że wyczerpał się reduktor. Prawie przestaje działać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Za późno, już przygarnięty ;-)
Lux mea lex
Bosiu
-#

tego a71 bym przygarnął
niestety, ktoś już zgłosił się wcześniej na PM i proszek wędruje do niego.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Bosiu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ