Odbitki ala Gudzowaty na powiększalniku

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Skinner
-#

Odbitki ala Gudzowaty na powiększalniku

Post autor: Skinner »

Witam, jak w temacie. Zna ktoś może triki których używa owy pan w swoich pracach, by nadać im takiej a nie innej plastyki obrazu? W linku dołączam kilka fot. Zapraszam do dyskusji
http://www.digart.pl/galerie/36/Urban_G ... Gudzowaty/
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

aparat z miechem albo obiektyw z tiltem?
tudzież post-processing
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
rafal
-#

Post autor: rafal »

Na pewno nie boi się kontrastu, cienia, winiety. Imo siła tych fotografii to tematyka, pewna (dla nas) egzotyczność, często fajna kompozycja. Technicznie - w sensie odbitki - do ogarnięcia, i to raczej (jeśli jest wywoływane pod powiększalnikiem) do zrobienia bez specjalnych cudów typu maskowanie itepe. Mówię to z pozycji tego, który gimnastykuje się na powiększalniku kondensorowym ze stałogradacyjnym papierem.

Do tego wspomniany przez Basila tilt-shift (Gudzowaty o ile mi wiadomo miechowcami się nie bawi).

Albo może uściślij, Skinner, co masz na myśli, pisząc o takiej a nie innej plastyce?

Rafał

PS powyższe nie jest próbą zrównania z ziemią dorobku jednego z naszych bardziej znanych fotografów. Piszę o technicznej stronie ewentualnych odbitek, nie o zdjęciach jako takich. Fotografie Gudzowatego lubię i szanuję.

PS2 chyba za dużo czytuję for o tematyce fotograficznej - strasznie się asekuruję :shock:
Skinner
-#

chodzi mi głównie o fakturę. widzę nie naturalne rozmycia, wysłonięcia, winiety. Ale jest tutaj jeszcze coś szczególnego, do tego właśnie co to jest nie mogę dojść.
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Widziałem kiedyś jego odbitki na żywo, w jego galerii (szkoda, że już jej nie ma). To był kawał dobrego warsztatu ciemniowego. A co do sprzętu - gdzieś czytałem, że sporo zdjęć z tego cyklu o sporcie powstało na wielkim formacie. Duży negatyw + dobry fotograf + świetny fine printer i jest na czym zawiesić oko :)
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
rafal
-#

Post autor: rafal »

Jerzy pisze:(...)gdzieś czytałem, że sporo zdjęć z tego cyklu o sporcie powstało na wielkim formacie(...)
Ha! - czyli jednak LF. Było coś więcej nt sprzętu? Format negatywu, coś o obiektywach? Te winietki dookoła sugerowałyby niepełne krycie pola obrazowego (ew ekstremalnie szeroki kąt - ale nie widać tego po postaciach ludzkich). Chyba podłączę parę zabytków od nominalnie mniejszego formatu i popatrzę jak to będzie.

Może się pobawimy? Fota a'la Gudzowaty? O technikaliach mówię, nie musi pokrywać się tematycznie. Skany dozwolone tylko z odbitek, koniecznie potem z informacją - jak i czym było to zrobione? Mówimy oczywiście o gimnastyce z kliszą i pod powiększalnikiem, nie w programach do obróbki.

To nie musi być na jutro, też jestem zajęty, ale chyba nikt nie zamierza usuwać wątku - a byłoby to mocno kształcące.

Rafał
Awatar użytkownika
Basil
-#

ha,czekaj rafal jak zbuduję sobie swój duży powiększalnik to będę mógł zaszaleć
właśnie kilka dni temu dotarł obiektyw,może być ciekawie(tylko niech się już te mrozy skończą!)
Awatar użytkownika
Keek
-#

Post autor: Keek »

Jesli to nie udawane w photoshopie - bo wiadomo, ze mozna zasymulowac wszystko, szczegolnie na tak malych wgladowkach - to moze to byc duzy format i polaroid 545 (albo mniejszy) pozytyw - negatyw.
Ostatnio zmieniony 11 lut 2012, 13:54 przez Keek, łącznie zmieniany 1 raz.
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

Robi Linhofem...czytalem gdzies wywiad.

Jak sie ma dobry negatyw to sie po prostu robi odbitke taka jaka sie chce...trzeba tylko umiec i miec czym zrobic.
Skinner
-#

Zgadza się, robione wielkim formatem, prawdopodobnie na polaroidach.

A co do zabawy w zreprodukowanie efektu jestem jak najbardziej za!
Awatar użytkownika
Adriano
-#
Kontakt:

Post autor: Adriano »

Witam! Linhof Master Technika IV, Schneider Super-Symmar 80/4,5 XL, Polaroid 55......i po tajemnicy :) Wczoraj byłem na tej wystawie, z bliska 3+. Nie lubię krytykować (to bardzo dobry fotograf) ale powiększenia są zrobione prawdopodobnie na plastiku i do tego bardzo niechlujnie oprawione - fotografia odstaje nierównomiernie od passepartout. To tak z technicznych szczegółów ;) nie wdając się w zasadność podejścia do takich tematów z akurat taką kamerą. Zobaczyć na pewno warto!
Awatar użytkownika
Basil
-#

łee...to zgadłem od razu :P
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Kilka ekspozycji (portretów) w życiu popełniłem trzymając obiektyw przed kamerą. Kobieta w odległości powiedzmy 1.5m od kamery, na obiektywie ustawiona odległość 10m i trzymając szkło w dłoni - przybliżając je i oddalając od kamery łapałem ostrość. Dodatkowo można słoikiem trochę na strony (góra, dół, prawo, lewo) odchylać, co pozwala na zmianę płaszczyzny i specyficzny obraz. Fachowo to się chyba nazywa Freelensing i możliwy jest nawet na matrycy APS-C z obiektywami M42 trzymanymi w dłoni.
Fajna, ale trudna zabawa - efekty ciekawe.

O takie np:
Volna / Rollei PAN25
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lut 2012, 17:06 przez ModusOperandi, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Przemek N
-#
Kontakt:

Post autor: Przemek N »

Zrobiłem sobie taki obiektyw z pokłonami ( tilt&shift ) z mieszka z przegubu w samochodzie i z powodzeniem stosuję do małego obrazka (obiektywy biąrę od pentaxa67 i kijewa)
Jest tego efektu strasznie dużo w necie pod hasłem tilt&shift .
A przepiękna plastyka z dużego formatu to inna sprawa, działa nawet w internecie choć głównie na żywo w kontakcie z odbitką.
dobrego światła
www.swiatloczuli.org
junkers_ju-87
-#

Re: Odbitki ala Gudzowaty na powiększalniku

Post autor: junkers_ju-87 »

Skinner pisze:Witam, jak w temacie. Zna ktoś może triki których używa owy pan w swoich pracach, by nadać im takiej a nie innej plastyki obrazu? W linku dołączam kilka fot. Zapraszam do dyskusji
http://www.digart.pl/galerie/36/Urban_G ... Gudzowaty/
Tobie kolego chyba chodzi o coś takiego
http://www.flickr.com/groups/868027@N25/pool/
http://www.flickr.com/photos/vitalityna ... 868027@N25
http://www.flickr.com/photos/vitalityna ... 68027@N25/

To coś nazywa się Petzval.
Ale na ten temat pogadaj z Renesem on jest w tym temacie dobrze obeznany.
Rzecz sprowadza się do bardzo wąskiego zakresu głębi ostrości .
Na zdjęciu z mostkiem dobrze to widać . Tylko środek planu jest ostry. To co z przodu i z tyłu już nie. I do tego miękkie rysowanie obiektywu.
Oczywiście mając aparat z pochylanymi obydwoma standardami możesz spróbować to ustawić . Ale nie wiem czy efekt był by dla ciebie zadawalający.
.
ju_87
ODPOWIEDZ