Mam u siebie jakieś Neopany 400 z 2008r. - są poprawnie przechowywane. Ale pora chyba je wykorzystać robiąc zdjęcia ;)
Pytanie: czy naświetlać wg pudełka, czy robić jakąś korekcję ekspozycji np. +1EV?
Jakie macie doświadczenia w tej materii?
Fuji Neopan 400 po 4 latach, jak korygować ekspozycję?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- ypres.bass
- -#
- Kontakt:
Mam dwa doswiadczenia.
Jedno - kupilem kiedys paczke 10-ciu Neopanow 400 (120) i dopiero po zakupie sie zorientowalem ze sa przeterminowane o jakies 10 lat... Jednak w praktyce nie bylo to wogole zauwazalne.
Kiedy indziej, przy okazji innego zakupu, dostalem gratisowego Neopana 400 (135), przeterminowanego tez gdzies podobnie. Naswietlilem, wywolalem i... prawie nic nie wyszlo. Nie jestem jednak pewien czy to nie byla wina wywolywacza (Rollei RLS) - ktoren mimo ze go bardzo lubie, to czesto sprawial mi jakies dziwne niespodzianki.
Oba przyklady tutaj: http://a-propos-de-cracovie.tumblr.com/ ... neopan-400 (raczej latwo sie zorientowac ktory to ktory).
Jakby nie patrzac - ja bardzo zaluje ze Neopan 400 w zasadzie juz niedostepny
Jedno - kupilem kiedys paczke 10-ciu Neopanow 400 (120) i dopiero po zakupie sie zorientowalem ze sa przeterminowane o jakies 10 lat... Jednak w praktyce nie bylo to wogole zauwazalne.
Kiedy indziej, przy okazji innego zakupu, dostalem gratisowego Neopana 400 (135), przeterminowanego tez gdzies podobnie. Naswietlilem, wywolalem i... prawie nic nie wyszlo. Nie jestem jednak pewien czy to nie byla wina wywolywacza (Rollei RLS) - ktoren mimo ze go bardzo lubie, to czesto sprawial mi jakies dziwne niespodzianki.
Oba przyklady tutaj: http://a-propos-de-cracovie.tumblr.com/ ... neopan-400 (raczej latwo sie zorientowac ktory to ktory).
Jakby nie patrzac - ja bardzo zaluje ze Neopan 400 w zasadzie juz niedostepny

Ale tu nie zachodzi żaden z tych przypadków. Filmy są przeterminowane tylko o 4 lata (mniej) i były przechowywane w dobrych warunkach. Cokolwiek to znaczy. Może im było ciepło więc dobrzeprzemur pisze:Mam dwa doswiadczenia.
Kiedy indziej, przy okazji innego zakupu, dostalem gratisowego Neopana 400 (135), przeterminowanego tez gdzies podobnie. Naswietlilem, wywolalem i... prawie nic nie wyszlo.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
:DJ.A. pisze:(...) Były przechowywane w dobrych warunkach. Cokolwiek to znaczy. Może im było ciepło więc dobrze
O! Kilka razy mi sie zdarzylo ze kiedy wchodzilem na tumblra, to nie wszystkie zdjecia sie ladowaly. Nawet ostatnio w innej sprawie pisalem do pomocy technicznej - twierdza ze cos grzebia i moga byc przejsciowe klopoty... Moze to stad?xneon pisze:przemur, miałem to pisać w innym temacie, nie widzę żadnych fotografii na Twoim tumblrze, niezależnie od tego gdzie wejdę. wszystko inne się wyświetla. czy ktoś jeszcze ma ten problem?
Re: Fuji Neopan 400 po 4 latach, jak korygować ekspozycję?
a nie kupiłeś 50 szt. niedawno na pewnym znanym portalu? ;)empiryk pisze:Mam u siebie jakieś Neopany 400 z 2008r. - są poprawnie przechowywane.
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Co prawda inny materiał (ORWO PAN100) - także przeterminowany i też miałem z nim problem - właściwie cały czas mam. Światłomierz mówi jedno ale film wychodzi jakby niedoświetlony, przynajmniej tak mi się wydaje. Następną rolkę będę prześwietlał (ISO50) i tak go wywołam - zobaczymy, co wyjdzie.
Zawsze możesz przecież ten sam temat naświetlić w 3 różnych ekspozycjach i wywołać nominalnie. Zobaczysz, które najlepiej wyjdzie i w ten sposób traktuj czułość filmu.
Zawsze możesz przecież ten sam temat naświetlić w 3 różnych ekspozycjach i wywołać nominalnie. Zobaczysz, które najlepiej wyjdzie i w ten sposób traktuj czułość filmu.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Nie znam tej oferty. To jakieś inne źródło.bowie pisze:a nie kupiłeś 50 szt. niedawno na pewnym znanym portalu? ;)
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 ]
Tak zapewne zrobię z pierwszą kliszą z tej paczki. To wygląda na najlepszą opcję.ModusOperandi pisze:Zawsze możesz przecież ten sam temat naświetlić w 3 różnych ekspozycjach i wywołać nominalnie. Zobaczysz, które najlepiej wyjdzie i w ten sposób traktuj czułość filmu.
[ Dodano: Sro 08 Lut, 2012 ]
Zapamiętam tę metodę, ale stanowczo mnie przeceniasz :) to brzmi jak jakiś hokus-pokus z innej planety.weesee pisze:podpowiem: znajdź kawałek równo oświetlonej np ściany. ustaw w aparacie -4ev i czułość 100, strzel klatkę. następnie ustaw 80, 64, 50, 40, 32, 25, oczywiście za każdym razem z ustawionymi -4ev. notuj wszystko.
wywołaj film, klatka która będzie minimalnie bardziej zaczerniona od podłoża odpowie Ci jaką czułość ma film.
No nie powiesz mi, że nie potrafisz ustawić -4 EV albo ręcznie tego zrobić. I że nie potrafisz zobaczyć na filmie która klatka jest minimalnie ciemniejsza od nie naświetlonego kawałka. Prościej się nie da.empiryk pisze: Zapamiętam tę metodę, ale stanowczo mnie przeceniasz :) to brzmi jak jakiś hokus-pokus z innej planety.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150