Panie i Panowie potrzebuję pomocy.
Zakupiłem ostatnio Praktice PLC3 jak w temacie. Oczywiście wiem, że potrzebuje baterii 4.5 V. Kupiłem, więc 3 baterie LR44 1.5V. Dopchałem to 1 groszówkami i niestety lipa...
Wskazówka ciągle leci w dół nieważne jaka czułość jaki czas jaka przysłona... :/ Myślicie, że można to naprawić samemu czy aparacik czeka wizyta u lekarza?
Obiektyw to Pentacon electric 1.8/50mm.
Praktica PLC3 - problem ze światłomierzem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- panbulimia
- -#
- technik219
- -#
Sprawdź jeszcze raz styki. Zamiast jednogroszówek zrób rulonik z papieru o długości baterii PX-21, do którego włóż baterie (sprawdź biegunowość) i pozostałą część zastąp sprężynką. Jak nie będzie dziłać, to może po odkręceniu spodniej pokrywy (4 wkręty) jest oderwany kabelek od gniazda baterii. Przy składaniu prawidłowo włóż bolec zwijania powrotnego - podsadza się go pod taką blaszkę sprężynującą. Jeśli to nie pomoże, to będzie grubsza sprawa.
Lux mea lex
-
- -#
Tak wszystko przetestowałem i niestety lipa. Orientujecie się, gdzie można zanieść w Krakowie do naprawy?
Ewentualnie czy nie lepiej kupić światłomierz zewnętrzny, mam na myśli osławionego SVERDLOVSK 4. W sumie mam jeszcze Praktice MTL 5 i to jest w tym momencie mój podstawowy aparat.
PLC3 kupiłem, bo była w bardzo dobrej cenie i w bardzo dobrym stanie, nie znałem tylko stanu światłomierza, niestety.
Ewentualnie czy nie lepiej kupić światłomierz zewnętrzny, mam na myśli osławionego SVERDLOVSK 4. W sumie mam jeszcze Praktice MTL 5 i to jest w tym momencie mój podstawowy aparat.
PLC3 kupiłem, bo była w bardzo dobrej cenie i w bardzo dobrym stanie, nie znałem tylko stanu światłomierza, niestety.
- panbulimia
- -#
-
- -#
Czy mógłby mi ktoś na priva podesłać zdjęcie styku, tego przy minusie? Wiadomo, może być inny tylko bliźniaczy model. Bo mi się on niepodoba. :)
Dodatkowo myślę, że w środku wylała się kiedyś bateria. Nie mam jak teraz rozkręcić, bo nie mam takiego śrubokręcika.
Dzięki za rady!
Dodatkowo myślę, że w środku wylała się kiedyś bateria. Nie mam jak teraz rozkręcić, bo nie mam takiego śrubokręcika.
Dzięki za rady!
Ostatnio zmieniony 08 lut 2012, 20:46 przez krycha_666, łącznie zmieniany 1 raz.
- panbulimia
- -#
-
- -#
Witam was, wiem że troche czasu minęło, ja posiadam praktice EE3, rozkręciłem i okazało sie że kabelek jest oberwany, ponadto nie mam takiej blaszki do której ten kabelek był podpięty (mianowicie blaszki do której dochodziła bateria ze strony minus)panbulimia pisze:zaśniedziałe styki sprawdzałeś?, możliwość oberwania kabelka wewnątrz?
czy wiecie jak to naprawić, i czy sam dam rade? :D
pozdrawiam