wywoływacz dwuroztworowy

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

hm, moim zdaniem- trzeba przetestować na jakimś szanghaju, polipanie,(dość prymitywna emulsja) może nawet na Pan Fie albo FP 4 ( w sumie, to dość stare filmy....)
A co do tych bąbelków, to myślę, że zamiast octu trzeba po prostu wlać wodę (ja np. octu nigdy nie używam przy filmach, może emulsja zleźć).
Tu ilość siarczynu akurat ma mniej do gadania, bo przyspieszacz jest oddzielną kąpielą, więc faktycznie ziarno może być drobne. Myślę, że on spełnia tu raczej rolę konserwanta.
Moim zdaniem Cyprian bzdur by nie pisał, a współczesne filmy, z wyjątkiem tych z kryształkami T w gruncie rzeczy niewiele się różnią od ówczesnych( lata 70te- mam tą książkę z 1970 albo 71 (wydanie unowocześnione, gruntownie przeredagowane, przynajmniej tak tam pisze) roku i ten przepis dalej tam jest.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

mam jeszcze kilka rolek Shanghaia więc spróbuję
albo jak nie na GP3 to na szitce Fomy
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

2 minuty. Kurcze, mało, ale nie ze względów chemicznych, bo mi to trudno ocenić, lecz technicznych. Kodak przy danych dla wywojek gdy czas dla materiału jest poniżej trzech minut (a może czterech ;-)) zaleca użycie większego rozcieńczenia ze względu na realne ryzyko nierównomierności wywołania.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
Basil
-#

spróbuję zrobić to na błonie 4x5
przynajmniej jak pójdzie nie tak to nie zmarnuję całej rolki małego albo średniego
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

I nei zmarnujesz dużo czasu. Takie przepisy właśnie powstawały w czasach tanków - koszyków i kuwet. Nikt się nie boi wywoływania papieru foto w czasie 1 min.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Basil
-#

a ma ktoś może dostęp do metolu?
na alledrogo znalazłem jednego sprzedawcę,ale pytałem też innych i ci obiecali dowiedzieć się u dostawców
jak nie to wezmę ten który akurat jest dostępny
po prostu naszła mnie ochota na pogrzebanie znowu w chemii
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Awatar użytkownika
Basil
-#

dzięki,mają taniej niż na allegro i przynajmniej towar nie jest przeterminowany i niepewnego pochodzenia :)
ODPOWIEDZ