Witam,
to mój pierwszy post na korexie, jednak przejdę od razu do rzeczy.
Wywołałem dziś film (Fomapan 100 // 120) i po wyjęciu filmu z koreksu ukazały mi się takie oto mleczno-szare pasma na filmie:
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Wołałem tak:
D76 1+1 10'
Ocet 10% 1+4 1'
Fomafix 5'
Płukanie 20'
Mirasol 1/400 1'
Nie muszę dodawać, że jestem co najmniej niemile zaskoczony. Wcześniej nie pojawiały mi się takie pasma.
Podejrzewam stary wywoływacz, choć tydzień wcześniej wywoływałem dwa Ilford Pan'y 400 bez najmniejszego problemu.
Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć z czego to wynika?
Problem przy wywoływaniu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
A ja bym strzelał w utrwalanie:
www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6339
www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6270
No i wcześniej był ogólniej o tym traktujący temat, ale nie mam teraz czasu szukać.
Pozdrawiam.
P.S. Coś się ze sznurkami po... - najwyżej sobie przekopiujesz.
www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6339
www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6270
No i wcześniej był ogólniej o tym traktujący temat, ale nie mam teraz czasu szukać.
Pozdrawiam.
P.S. Coś się ze sznurkami po... - najwyżej sobie przekopiujesz.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 13:58 przez fiakier, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- -#
- Kontakt:
Oj!
Jeśli dobrze widzę to po lewej stronie zdjęcia taśma jest nie przezroczysta- jeśli tak to znaczy nie utrwalił się. Może to potwierdzać ten częściowo widoczny kolor. Poza tym wg. mnie na początku dałeś za mało wywoływacza by przykrył cały film 120, po drugie dałeś jeszcze mniej utrwalacza- efekt: jest pasek słabszego obrazu- tam gdzie był film w wywojce to się dobrze wywołał, reszta dostawała zalewę tylko w czasie mieszania. Tam gdzie mleczno nieprzeźroczyście to nie rozpuszczone sole srebra, które nie zostały po prostu wymyte przez utrwalacz. No i zdecydowanie za krótko płukane bo kolor jakoś dziwnie intensywny- choć tego nie jestem pewien bo fome robiłem tylko 135... Jeśli jeszcze coś z tego chcesz mieć to wrzucaj do utrwalacza (nadmiar!) a potem porządnie wypłukać.
Jeśli dobrze widzę to po lewej stronie zdjęcia taśma jest nie przezroczysta- jeśli tak to znaczy nie utrwalił się. Może to potwierdzać ten częściowo widoczny kolor. Poza tym wg. mnie na początku dałeś za mało wywoływacza by przykrył cały film 120, po drugie dałeś jeszcze mniej utrwalacza- efekt: jest pasek słabszego obrazu- tam gdzie był film w wywojce to się dobrze wywołał, reszta dostawała zalewę tylko w czasie mieszania. Tam gdzie mleczno nieprzeźroczyście to nie rozpuszczone sole srebra, które nie zostały po prostu wymyte przez utrwalacz. No i zdecydowanie za krótko płukane bo kolor jakoś dziwnie intensywny- choć tego nie jestem pewien bo fome robiłem tylko 135... Jeśli jeszcze coś z tego chcesz mieć to wrzucaj do utrwalacza (nadmiar!) a potem porządnie wypłukać.