Epson - v700 czy v750

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Rob pisze:
JaZ99 pisze:Z jakiego oprogramowania korzystasz? SF, Epson Scan, VueScan?
Silverfast, robiłem ten target IT8, ale nie poprawiło mi to zbytnio wyników, powiedział bym, że jest gorzej, niż bez profilu.
Jest to zgodne z moimi obserwacjami. Już pisałem na tym forum, co myślę o SF ;)
Ja profil zrobiłem oprogramowaniem dostarczanym ze wzornikiem (Monaco cośtam). Skany slajdów na moim flikrze są wykonywane z użyciem tego wzornika i czasem nieznacznie modyfikowane w LR. Tak więc wzornik działa :)
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

ja mam problem z ustawieniem profili w samym silverfascie, skanowałem teraz slajdy bez profili, wszystko na czysto, w HDR48 na gammie 2.2, kolory są szare, nie widzę tam velvii, którą włożyłem. Potrzebuję pomocy z ustawieniami, nie bardzo orientuję się co jest do czego.

moge zrobić profil tym EZcolorem, ale nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2012, 16:12 przez Rob, łącznie zmieniany 2 razy.
JaZ99
-#
Kontakt:

Rob pisze:ja mam problem z ustawieniem profili w samym silverfascie, skanowałem teraz slajdy bez profili, wszystko na czysto, w HDR48 na gammie 2.2, kolory są szare, nie widzę tam velvii, którą włożyłem. Potrzebuję pomocy z ustawieniami, nie bardzo orientuję się co jest do czego.

moge zrobić profil tym EZcolorem, ale nie wiem co dalej.
Moim zdaniem SF nie nadaje się do zarządzania kolorem, dlatego na karcie Options -> CMS wyłączam wszystko, co się da, każę mu tylko dodać profil skanera (lista Output). Co prawda SF pokazuje wtedy brzydki obraz na podglądzie, ale on mnie w ogóle nie interesuje. Prawdziwą robotę robię w LR, który oczywiście obsługuje profile podpięte do skanu.

Mogę zrobić zrzut ekranu, gdy będę skanować następnym razem, może w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Rob
-#

byłbym wdzięczny za wskazówki do ustawienia SF i ustawień kolorów w programie graficznym. Pozdrawiam

update:
trochę zaczynam ogarniać o co w tym chodzi, ale wciąż nie wychodzą mi kolory takie jak bym chciał.

a z innej beczki, robiłem testy ostrości w dołączanym do skanera holderze, po lewej ustawienie nóżek ramki na '+', po prawej ustawienie na '+' i jeszcze 10 pasków z kartki A4 80gr czyli 1mm (mierzone suwmiarką). Przy 2mm jest już gorzej. Pomiędzy 1 a 2 nie sprawdzałem.
Obrazek

update:
zrobiłem dystanse z milimetrowej pleksi i przykleiłem do stópek bardzo cienką 0,8 mm taśmą dwustronną, działa świetnie.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2012, 20:11 przez Rob, łącznie zmieniany 3 razy.
JaZ99
-#
Kontakt:

Spełniam obietnicę, załączam 4 zrzuty ekranów z moimi ustawieniami SilverFasta:

Aby precyzyjnie ustawić jak najlepszą wysokość uchwytu do filmów, najlepsza jest metoda, którą opisałem tu: http://www.flickr.com/groups/466058@N21 ... 303350835/ (link już był).

Im dalej na prawo widać "sygnał", tym lepsza rozdzielczość. Metodą kolejnych prób można obiektywnie wybrać najlepszą wysokość.
Załączniki
Dla kompletu ustawienia podczas skanowania wzornika.
Dla kompletu ustawienia podczas skanowania wzornika.
To są ustawienia zarządzania kolorami dla skanowania slajdów. Przy takich ustawieniach kolory na podglądzie są blade. Prawdziwe kolory można zobaczyć w Gimpie, PS lub LR.
To są ustawienia zarządzania kolorami dla skanowania slajdów. Przy takich ustawieniach kolory na podglądzie są blade. Prawdziwe kolory można zobaczyć w Gimpie, PS lub LR.
To są ustawienia dla skanowania slajdów i wzornika. Gdy skanuję negatywy, używam gammy 1.0 i przetwarzam wynik skryptem negfix8.
To są ustawienia dla skanowania slajdów i wzornika. Gdy skanuję negatywy, używam gammy 1.0 i przetwarzam wynik skryptem negfix8.
Ustawienia dla skanowania materiałów kolorowych. Negatywy cz-b skanuję z ustawieniami 16 bit HDR. 1800 dpi to maks, co ten skaner potrafi z fabrycznymi uchwytami.
Ustawienia dla skanowania materiałów kolorowych. Negatywy cz-b skanuję z ustawieniami 16 bit HDR. 1800 dpi to maks, co ten skaner potrafi z fabrycznymi uchwytami.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2012, 14:53 przez JaZ99, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Rob
-#

Dzięki za screeny, w weekend bawiłem się trochę i właśnie doszedłem do tych samych ustawień co Ty.

A i testowałem też ustawienia interpolacji i stwierdziłem, że Anti Aliased daje bardziej sztucznie wyostrzony obraz, sam używam Silverfast Default - zagłębiałeś się w to?
JaZ99
-#
Kontakt:

Rob pisze: A i testowałem też ustawienia interpolacji i stwierdziłem, że Anti Aliased daje bardziej sztucznie wyostrzony obraz, sam używam Silverfast Default - zagłębiałeś się w to?
Nie, nie testowałem. Dokumentacja SF jest bardzo "oszczędna" w tym miejscu.
Czy wyłączyłeś tak jak ja wszelkie wyostrzanie w głównym oknie (zrzut SF1.gif)?
Jeśli tak, to nie za bardzo wiem, co SF miałby interpolować.

EDIT:
Jedyne, co SF może interpolować, to powiększenie podglądu, a to nie ma przecież wpływu na skan.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2012, 08:26 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ