Oczywiście odpowiem Panu na to pytanie po raz ostatni na tym forum.
Przepraszam czas mi na to nie pozwala.
Wiele spraw jest wyjaśniona w wielu publikacjach NP.. internetowy magazyn o fotografii.Fotopolis.pl,
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=136 ... romatyczna
DIGIT - Fevon X3, Sigma SD –
http://www.digit.pl/artykuly/33825/Fove ... a.sD9.html
Oba artykuły są jest zamieszczone na platformie allegro na mojej stronie pod użytkownikiem zymek62 .
Ten pierwszy artykuł i trzy pozostałe były zamieszczone od początku mojej działalności na platformie allegro tj.: fevon X3
rozjaśnianie- obiektyw
NP. Technologia produkcji obiektywów EF i Nikona
Prosiłem o spokojne przeczytanie tych artykułów i wyciągnięcie własnych wniosków.
Oczywiście własnych i nie narzucająch innym własnych interpretacji.
Ja osobiście zgadzam się w 100% z zamieszczoną informacją i opublikowaną w tych artykułach.
Wracając do Pana pytania.
Proszę o sprecyzowanie:, dlaczego podświetlenie silnym strumieniem swiatla soczewek obiektywu w celu wykrycia wad szkla powstalych w trakcie wytwarzania lub przez nieumiejetne uzytkowanie oraz uszkodzen coating'u soczewek mialoby byc nieprawidlowa metoda oceny jakosci danego obiektywu. Po wyjasnieniu powyzszego moze Pan sobie w sposob dowolny udowadniac "co ma piernik do wiatraka"
Pytanie jest dosyć nie precyzyjnie postawione.
Po pierwsze trzeba tutaj odróżnić proces i kontrolę soczewek oraz całej optyki
obiektywu w czasie produkcji -jako kontrolę jakości wytworzonego produktu.,
od oceny wstępnej.
Po drugie zanim powstanie pełna dokumentacja i proces produkcyjny związany z produkcją danego obiektywu.
To jeszcze jest tak zwana ocena subiektywna tej optyki.
Ocena ta polega właśnie na wielu próbach i gotowych zdjęć samego zespołu pracującego właśnie nad tym tematem i dopiero wtedy zatwierdza się go do produkcji.
Podobnie jest również z inną optyką innych producentów.
Tak jak już wcześniej pisałem nie ma dwóch identycznych obiektywów.
Te najlepsze szkła, które trudno jest dostać w normalnej sprzedaży mają certyfikat opisujący, dane obiektywu i są droższe, o co najmniej 30%
Reszta to normalne szkła z wyższej półki lub niższej, które trzymają wyznaczone parametry.
A więc nie mylmy dwóch różnych pojęć .
Oceny subiektywnej zespołu pracującego nad danym obiektywem polegającej na tym, co widzą ich oczy, od oceny kontroli jakości podczas produkcji.
Nie wszystko da się wytłumaczyć i opisać w sposób matematyczny i zrozumiały dla każdego.
Ponieważ każdy z nas widzi inaczej jak również słyszy.
Podobnie ma się sprawa z komponentami audio, oraz obiektywami innych producentów.
Moje zdanie na ten temat jest tylko i wyłącznie moją interpretacją tego całego zjawiska i chyba niekrzywdzącą żadnej ze stron.
Oczywiście pozdrawiam na imię mam Zygmunt.