Porst Super WW 28/2.8 MC

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Porst Super WW 28/2.8 MC

Post autor: Powerjet »

Witam, zakupilem ten obiektyw, poniewaz poszukiwalem szerokiego kata do EOSa 300 (analogowego). Wydal mi sie calkiem calkiem za cene 90zl + przesylka. Moglem brac jeszcze Pentacona 29/2.8, albo Chinona 28/2.8.

Obiektyw jeszcze nie doszedl, wiec szukam czego mam sie po nim spodziewac ;-) Opini i testow w internecie jest malo, znalazlem jedynie konkretne informacje - slabe powloki MC i krotka recenzje z tabelka pokazujaca rozdzielczosc.

http://www.foto.recenzja.pl/Subjects-in ... e-all.html

Ma ktos tu takie cudo ? Zanim sam go wyprobuje i postrzelam kilka klatek moze zasiegne jakies opini i porady ;-)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 15:34 przez Powerjet, łącznie zmieniany 2 razy.
krycha_666
-#

Post autor: krycha_666 »

Oczywiście wiesz, że potrzebujesz przejściówki, bo obiektyw ma gwint M42?
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 15:55 przez krycha_666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Powerjet - 28mm na matrycy APS-C inny kąt widzenia - po przemnożeniu obiektyw 28mm na małej matrycy daje kąt widzenia obiektywu około 45mm, co już tak szeroko nie jest. Najszerzej z możliwych wyjdzie z Flektogonem (20/2.8) około 30mm...
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Ehh..., czytac, czytac :-P

To analogowy EOS 300, nie 300D - wiec oczywiscie jest pelna klatka i ogniskowa nie zmienia sie. A przejsciowke EOS>M42 posiadam, siedze w fotografii juz od dluzszego czasu i wiem o takich i innych rzeczach ;-)

Potrzebuje jedynie informacji o obiektywie Porsta.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 16:44 przez Powerjet, łącznie zmieniany 1 raz.
Joan
-#

Post autor: Joan »

Potrzebuje jedynie informacji o obiektywie Porsta.
Porst to nie jest firma foto, to sieć handlowa, pod ta nazwą występowało wiele firm, np. Cosina. Czy obiektyw będzie dobry czy nie zobaczysz sam, czasem kwestia egzemplarza jest ważniejsza niż firma. Jedno zrobiłeś na pewno dobrze, że nie kupiłeś Pentacona 2,8/29 mm - to zdecydowanie najgorsze obiektywy z byłego DDR :-( Przez moje ręce przeszło ich sporo (pożyczałam od ludzi, sama miałam ze dwa) - wszystkie były marne, a to ciekawe, bo inne ogniskowe z NRD w zasadzie zawsze były dobre. Długo szukałam jakiegoś obiektywu 28 mm który by mnie zadowalał, ostatecznie mam Chinona 2,8/28, ale wiem że najlepszy jest stary Olympus 2,8/28 tylko że to absolutny rarytas :-(
Awatar użytkownika
Powerjet
-#
Kontakt:

Wlasnie dlatego nie kupilem Pentacona - slyszalem o jego przecietnosci :-)

A moze to mile wspomnienia z uzytkowania Porst/Cosina Compact Reflex SP :-D
ODPOWIEDZ