światłomierz do średniego
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Ta cena to jakaś pomyłka albo zdjęcia modelu złe, światłomierz ze zdjęcia kosztuje ok 2 tys zł.
Jak chcesz robić portret i studio, to przydało by się coś z pomiarem błysku. Pewno najlepszym wyborem będzie sekonic l-308 bo i padające i błysk i nawet odbite mierzy. Miałem go kiedyś super się sprawował, ale sprawiał wrażenie baardzo baardzo plastikowego, zamieniłem na l-558 żeby mieć pomiar spot, ale teraz żałuje bo te światłomierze z spotem to cegły wielkie.
edit. cena jest za osłonę przeciwsłoneczną a nie za światłomierz :)
Jak chcesz robić portret i studio, to przydało by się coś z pomiarem błysku. Pewno najlepszym wyborem będzie sekonic l-308 bo i padające i błysk i nawet odbite mierzy. Miałem go kiedyś super się sprawował, ale sprawiał wrażenie baardzo baardzo plastikowego, zamieniłem na l-558 żeby mieć pomiar spot, ale teraz żałuje bo te światłomierze z spotem to cegły wielkie.
edit. cena jest za osłonę przeciwsłoneczną a nie za światłomierz :)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 08:13 przez matti_1989, łącznie zmieniany 1 raz.
i ja witam serdecznie kol. Marcolini. dzień dobry w stylu rokokoko.
pozdrawiam!
otóż to, cena za sam (he, he, he) światłomierz wynosi min. 2300zł, oto poszlaka: http://www.ceneo.pl/3253755edit. cena jest za osłonę przeciwsłoneczną a nie za światłomierz :)
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Dzieki , faktycznie nie zwrociem uwagi na ten "drobny" detal , ze to tylko oslona :D
Wynika to z niecierpliwosci otrzymania jaski zakupionej :D
Znalazlem Sekonica http://www.ebay.de/itm/Sekonic-L-308s-F ... 365wt_1163
A ewentualnie cos mniej cyfrowego mozecie polecic ? Z ruskich lub innych. Zwlaszcza, ze chcialbym zrobic cykl portretow reportazowych, a trudno najpierw podchodzic do czlowieka i pod nos mu podtykac swiatlomierz :)
A juz daawno nie mialem w reku analoga bez zadnego takiego dodatku. Ostatnio Zorke 4 , ale to i tak bylo .... grubo ponad cwierc wieku temu :)
Potem nastaly juz practiki MTL, zenki i inne typu Canon 50E.
A ostatnio mnie napadla na calkowitego analoga a nawet cyjanotypie :)
Chociaz z cyfry nie rezygnuje - wiec ten 308 calkiem sie przyda do wlasnego studia :)
Wynika to z niecierpliwosci otrzymania jaski zakupionej :D
Znalazlem Sekonica http://www.ebay.de/itm/Sekonic-L-308s-F ... 365wt_1163
A ewentualnie cos mniej cyfrowego mozecie polecic ? Z ruskich lub innych. Zwlaszcza, ze chcialbym zrobic cykl portretow reportazowych, a trudno najpierw podchodzic do czlowieka i pod nos mu podtykac swiatlomierz :)
A juz daawno nie mialem w reku analoga bez zadnego takiego dodatku. Ostatnio Zorke 4 , ale to i tak bylo .... grubo ponad cwierc wieku temu :)
Chociaz z cyfry nie rezygnuje - wiec ten 308 calkiem sie przyda do wlasnego studia :)
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:07 przez Marcolini, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem czy w tym temacie ktoś proponował, zatem dodam od siebie propozycje Gossen Lunasix 3 lub Lunasix F. Bardzo proste w użytkowaniu, solidne i bardzo dokładne światłomierze. Lunasix F posiada możliwość pomiaru światła błyskowego.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:23 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Lunasixa 3 mam, używam i też szczerze polecam. Jest niezawodny.nord pisze:nie wiem czy w tym temacie ktoś proponował, zatem dodam od siebie propozycje Gossen Lunasix 3 lub Lunasix F. Bardzo proste w użytkowaniu, solidne i bardzo dokładne światłomierze. Lunasix F posiada możliwość pomiaru światła błyskowego.
Przy reportażu nie podchodzisz. Mierzysz nad sobą.Marcolini pisze:...Zwlaszcza, ze chcialbym zrobic cykl portretow reportazowych, a trudno najpierw podchodzic do czlowieka i pod nos mu podtykac swiatlomierz :)
Poszukaj używane.Marcolini pisze:
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Moze marudny jestem (a nawet napewno), ale zanim kupie 308 i porownam wersje B z DC - moje pytanie brzmi- czy to selen czy bateryjny http://allegro.pl/revue-s-101-swiatlomi ... 00278.html
Bo pomimo wynalezienia ilus stron dzieki wujowi Google - nie natrafilem na taka informacje.
A to jaski cyfrowy swiatlomierz, to tak glupio by bylo.
Bo pomimo wynalezienia ilus stron dzieki wujowi Google - nie natrafilem na taka informacje.
A to jaski cyfrowy swiatlomierz, to tak glupio by bylo.
http://www.flickr.com/photos/23837798@N04/2341513246/
edyta: żeby nie było: jest na baterie
edyta 2:hehe,znalazłem w archiwum ebay'a niemieckiego że jednak selen(przynajmniej tak jest w opisie)
edyta 3:rbit9n mnie ubiegł
edyta: żeby nie było: jest na baterie
edyta 2:hehe,znalazłem w archiwum ebay'a niemieckiego że jednak selen(przynajmniej tak jest w opisie)
edyta 3:rbit9n mnie ubiegł
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, 22:13 przez Basil, łącznie zmieniany 4 razy.
ten jest raczej selenowy. http://lippisches-kameramuseum.de/Zubeh ... _S-101.htm
ja z przedwojennym sprzętem używam sekonica L-358 i nie widzę w tym nic niestosownego, ale jeśli Ty tak uważasz, to może się skusisz na L-398A? http://www.sekonic.com/Products/L-398A/Overview.aspx w pełni analogowy i nie potrzebuje baterii bo selenowy jest. znam ludzi, którzy go sobie chwalą bardzo.
ja z przedwojennym sprzętem używam sekonica L-358 i nie widzę w tym nic niestosownego, ale jeśli Ty tak uważasz, to może się skusisz na L-398A? http://www.sekonic.com/Products/L-398A/Overview.aspx w pełni analogowy i nie potrzebuje baterii bo selenowy jest. znam ludzi, którzy go sobie chwalą bardzo.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, 22:10 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi i pomoc w wyborze. Zainteresowal mnie ten L-398A .
Szczerze, to wlasnie wolalbym elenowy. Do moich zastosowan idealny.
Juz w miare jestem oswiecony co do swiatlomierzy - ostateczna decyzje podejme juz we wlasnym zakresie, nie zatruwajac kolegow meczacym marudzeniem.
Jeszcze raz serdeczne dzieki za pomoc .
Pozdrawiam
Szczerze, to wlasnie wolalbym elenowy. Do moich zastosowan idealny.
Juz w miare jestem oswiecony co do swiatlomierzy - ostateczna decyzje podejme juz we wlasnym zakresie, nie zatruwajac kolegow meczacym marudzeniem.
Jeszcze raz serdeczne dzieki za pomoc .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 01:29 przez Marcolini, łącznie zmieniany 1 raz.
A zastanawialem sie nad leningradem albo svierdlovskiem - bo ogolnie do potrzeb typu lazenie po miescie - w zupelnosci wystarczylby. I nie wiem, czy nie kupie na dobry poczatek. Chociaz wlasnie chcialoby sie miec cos konkretniejszego, zwlaszcza, ze bedzie potrzebny. Tylko wiadomo - jest tyle rzeczy, ktore by sie chcialo kupic, a funduszy na wszystko nie ma ;)
Miałem Seconika 358, ale brakowało mi punktowego, przystawka nei wchodziła w grę bo chiałem 1% punkt. Kupiłem na ebay.de za 1200zł Seco 558, idealny stan. I nie żałuję żadnej złotówki. Dokupiłem jeszcze osłonkę z wkrętem na filtry. Miodzio. Trzeba tylko pamietać że światłomierze Seconica są inaczej kalibrowane (jest temat na forum) niż np. Pentaxy, czy Gosseny, trzeba więc zrobić małą korektę i zmienić w ustawieniach na + 0,5EV.storm pisze:3-4 lata temu kupiłem seko 558 na ebayu z hk, mniej niz polowe ceny polskiej.
Rok temu dodałem mu kolegę l-308s, malutki, leciutki idealny do zadań gdzie nie potrzebuje spota, z futerałem ma wymiar średniego portfela i wygodnie leży w kieszeni.
jedyna wada l-308s to to ze pracuje tylko w trybie priorytetu migawki.
Osobiście gdybym miał kupować swiatłomierz który ma posłużyć dłużej to wybrałbym coś z wyższej półki albo używanego z serii 508 lub 558, spore wymiarowo ale nie zawiodą, a jeśli cena by była kryterium to l-308s, l-358.
Jeszcze taniej można upolować sekonica L-508, który ma zoom w spocie (od 1 do 4 stopni pomiaru). Czasami przydaje się szerszy pogląd na sprawę ;)renes pisze: Miałem Seconika 358, ale brakowało mi punktowego, przystawka nei wchodziła w grę bo chiałem 1% punkt. Kupiłem na ebay.de za 1200zł Seco 558, idealny stan. I nie żałuję żadnej złotówki. Dokupiłem jeszcze osłonkę z wkrętem na filtry. Miodzio. Trzeba tylko pamietać że światłomierze Seconica są inaczej kalibrowane (jest temat na forum) niż np. Pentaxy, czy Gosseny, trzeba więc zrobić małą korektę i zmienić w ustawieniach na + 0,5EV.
Jedynie trzy pomiary multispot oraz brak podglądu wartości pomiaru w celowniku spot to cena "jaką płacisz" za mniejszy wydatek. Ale za to zasila się paluszkiem AA.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Zgadza się. Mój 758d też tak ma. A porównywałem go z punktowym w EOS-ie 3.renes pisze:Trzeba tylko pamietać że światłomierze Seconica są inaczej kalibrowane (jest temat na forum) niż np. Pentaxy, czy Gosseny, trzeba więc zrobić małą korektę i zmienić w ustawieniach na + 0,5EV.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"