Manualny Dalmierz

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Manualny Dalmierz

Post autor: Kubsen »

Czy moglibyście wypisać mi manualne dalmierze ?
Oczywiście pomijając bessę r, leice itp.

Tak, żeby cena była do 300-400 zł.
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

Te, które ja znalazłem:

Minolta Hi-Matic 7s
Canon Q17 GIII
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Fed 2, najmniej zawodna kopia Leica, do malej plamki mozna sie przyzwyczaic, bardzo dobre 2 obiektywy 50tki, Jupiter8 i Jupiter3. 100% manualny, fajnie lezy w "reku". Najlepiej upolowac na ebay z Rosji lub Ukrainy. Ja swoj dostalem (z Jupiterem8) za $24+$15 shipping. Jupiter3 bardzo trudno upolowac w rozsadnej cenie.
Sample na foma100

Obrazek

Obrazek
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
Shah
-#

Post autor: Shah »

Olympus 35RC.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

RC ma ciemniejszy obiektyw i dobry egzemplarz tez kosztuje. Zuiko sa bardzo ostre, ale wszystkie Olympusy z obiektywami 40mm, 42mm i przyslona 1.7 lub 1.8 sa drogie a zwlaszcza te, ktore maja sprawny swiatlomierz. Mozna poszukac re-branded pod nazwami Sears, Sears Tower, Tower, Virgin, ale tylko te, ktore maja obiektyw Zuiko, reszta byla robiona przez inne kompanie.
pozdrowienia, wojtek
Awatar użytkownika
morotegari
-#

Post autor: morotegari »

Revue 400 SE
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

morotegari pisze:Revue 400 SE
Z camerapedia.wikia.com

Introduced in 1978 by Foto-Quelle under the Revue label, the Revue 400 SE was a compact, fixed-lens, 35mm shutter-priority rangefinder camera

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 ]
trumil9 pisze: bardzo dobre 2 obiektywy 50tki, Jupiter8 i Jupiter3. [/url]
To są te same obiektywy co do Zorki. Tak więc chyba jupiter 12 (35 mm ) albo orion 15 ( 28 mm ) będą pasować do tego feda?

Z tym, że potrzeboa bym ceownika bębenkowego do tego 35 mm ?
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Kubsen pisze:
morotegari pisze:Revue 400 SE
Z camerapedia.wikia.com

Introduced in 1978 by Foto-Quelle under the Revue label, the Revue 400 SE was a compact, fixed-lens, 35mm shutter-priority rangefinder camera

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 ]
trumil9 pisze: bardzo dobre 2 obiektywy 50tki, Jupiter8 i Jupiter3. [/url]
To są te same obiektywy co do Zorki. Tak więc chyba jupiter 12 (35 mm ) albo orion 15 ( 28 mm ) będą pasować do tego feda?

Z tym, że potrzeboa bym ceownika bębenkowego do tego 35 mm ?
Z tych wszystkich wymienionych i niewymienionych dalmierzy ze stalym obiektywem- bardzo dobrych zreszta i tak najlepszy dla mnie jest Olympus 35RD i troche wiekszy Olympus 35SP (42/1.7). Jak chcesz koniecznie widziec kadr to spraw sobie Canon 7, kopia Leica, ktory ma przelacznik ramek 35,50,85,135 (chyba dobrze pamietam) i nie potrzeba dodawac zadnego celownika. Wiekszosc ludzi, ktorzy robia zdjecia mniej wiecej potrafi okreslic kadr w zaleznosci od ogniskowej, a jezeli nie to trzeba troche pocwiczyc przynajmniej z 35, 50 i 85. Wtedy tez nie bedziesz potrzebowal celownika chyba, ze chodzi o jakis "powazny projekt". 8-)
Najwiecej mozliwosci daje zawsze kamera z opcja wymiany obiektywow czyli w twoim zasiegu cenowym Fed, Zorki lub Kiev. Pytaniem jest zawsze to czy rzeczywiscie koniecznie trzeba wymieniac obiektywy. Mozna przeciez podejsc albo sie cofnac, a obiektyw standart albo inaczej krotkie tele daje mniejsze znieksztalcenia niz szeroki kat. Czyli znowu dalmierz z niewymienna optyka. Jedni lubia jak "klapie" inni jak "bzyka", nikomu nie dogodzisz. Jezeli jestes limitowany przez kase to masz tylko pare typow, albo kase mozesz powiekszyc nie pijac piwa lub nie czytajac gazet - wtedy wybor bedziesz mial wiekszy a dla focenia warto sie poswiecic. Dla focenia warto tez samemu poszukac. I wtedy moze sie okazac, ze wszystko co do tej pory z nizszej polki bylo poruszone bedzie wymiecione przez Petri F19. Sample na 1.9

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Petri mozna dostac juz od $20, trzeba cierpliwie polowac. Za stowe bez lachy
pozdrowienia, wojtek
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

trumil9 pisze: ...wszystko co do tej pory z nizszej polki bylo poruszone bedzie wymiecione przez Petri F19. Sample na 1.9

Petri mozna dostac juz od $20, trzeba cierpliwie polowac. Za stowe bez lachy
Jak dużą plamkę ma to Perti? Tak w porównaniu do Zorki 4, którą mam i nie mogę się przyzwyczaić do tej mikroskopijnej, mało widocznej plamki.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 09:18 przez mrek, łącznie zmieniany 1 raz.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
Kubsen
-#

trumil9 pisze:Petri mozna dostac juz od $20, trzeba cierpliwie polowac. Za stowe bez lachy
A spotkałeś się kiedyś z nim na allegro ?
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

Kubsen pisze:
trumil9 pisze:Petri mozna dostac juz od $20, trzeba cierpliwie polowac. Za stowe bez lachy
A spotkałeś się kiedyś z nim na allegro ?
Archiwum Allegro http://archiwumallegro.pl/szukaj/
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

nie będę udawać że znam się na tym segmencie aparatów. co prawda mam zorke4, ale służy mi jako przysłowiowy przycisk do papierów na biurku. no ale całkiem zielony nie jestem. koleżka z którym bardzo często jeździmy w plener używa Minolty 7s. myślę że warto wziąć ten aparacik pod uwagę.
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Miałem Oly 35 SP. Super aparat. Niedawno sprzedałem go za 100 funtów. Myślę, że warto poszukać Canona 7, ponieważ to LTM więc optyki zatrzęsienie w cenach w zakresie od małych po ogromne ;-)
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
gilby
-#

Post autor: gilby »

a czy ktos wie, ktory z tanich dalmierzy ma najlepszy wizjer?
Osobiscie mialem revue 400se, konike 35, jaszke 35cc i 35gs i wszystkie mialy tragiczne wizjery.
Dopiero leika CL miala dobry wizjer.

Jak wygladaja pod tym wzgledem np. ww petri czy np. jaszka lynx 14e?
Awatar użytkownika
trumil9
-#

gilby pisze:a czy ktos wie, ktory z tanich dalmierzy ma najlepszy wizjer?
Osobiscie mialem revue 400se, konike 35, jaszke 35cc i 35gs i wszystkie mialy tragiczne wizjery.
Dopiero leika CL miala dobry wizjer.

Jak wygladaja pod tym wzgledem np. ww petri czy np. jaszka lynx 14e?
Nie bardzo rozumiem okreslenia tragiczny wizjer. Wizjer jest jaki jest. Czy chodzi Ci o to jak widoczny jest duszek? W konica dobrze sie ustawia aczkolwiek denerwuje mnie wciskajacy sie widok oslony obiektywu. Jak chcesz zeby bylo dobrze widac to kup Koni-Omega i tam mozesz zobaczyc jak fajne sie ustawia. Wszystkie dalmierze moga miec jedna wade. Jak uzytkownik nosi smieci w torbie z kamera to po jakims czasie wizjer malo co pokazuje. Bo w srodku sa syfy. Pozniej czyta sie uwagi, ze przy ustawianiu ledwo co widac. Tak fabryka nie wyprodukowala. Nie zawsze lusterko prawidlowo chodzi a aparat fotograficzny trzeba tez poddawac okresowym przegladom. Albo samemu poprawiac jezeli ma sie wprawe i wiedze aby po rozlozeniu i ponownym zlozeniu wszystko prawidlowo dzialalo.
Ja nie mam zastrzezen do wyzej wymienionych kamer pod warunkiem, ze nie staly w lodowce obok plesniejacego twarogu. Wszystkie lynx'y dobrze ostrza, Petri takze - tym zdarza sie czesto, ze maja sztywny piercien ustawiania odleglosci. Olympusy nagminnie maja sklejone listki migawki. I jeszcze jedno. Wiara czyni cuda czyli wielu ludzi szuka nazwy bo sprzet sam robi zdjecia. Kazdy ma jakies indywidualne upodobania. Generalnie wg mnie jezeli chodzi o SLRy to wazne aby kamera byla sprawna i byla wyposazona w jak najlepsza optyke. Jezeli chodzi o dalmierze to klopoty ze wzrokiem powoduja klopoty z robieniem zdjec, takze stosunek wielkosci kamery do dloni fotografujacego. Pomiar swiatla to tez zaden fan dla niektorych. Mowi sie i pisze o analogu co to nie odmozdza jak syfra a pozniej ludzie pisza, ze bez TTLa i AFa to zadna przyjemnosc robienia zdjec. To lepiej chyba wtedy malpke z flash'em najlepiej. Drzwi od garazu, stary smietnik obok starego trzepaka, kupa gruzu no i koniecznie lampa uliczna w nocy swietnie wyjdzie....
pozdrowienia, wojtek
ODPOWIEDZ