Witam,
Rok temu na kursie fotografii cyfrowej miałam okazje liznąć trochę pracy w ciemni. Bardzo spodobała mi się fotografia analogowa, a teraz gdy mam już trochę więcej wolnego czasu i fundusze chce założyć własną ciemnie!
Niestety nie wiele o tym wiem. Wywołałam samodzielnie pare zdjęć i wiem mniej więcej jak to wszytko działa. Ale jestem zielona jeśli chodzi o potrzebny mi sprzęt.
Błagam kogoś o szybką pomoc. Chce wiedzieć dokładnie co muszę posiadać by spokojnie wywoływać zdjęcia czarno białe a w przyszłości kolorowe.
Zastanawiam się nad zakupem oto tego powiększalnika ale nie wiem do końca jakie sa jego możliwości. I wstyd mi pytać ale co o jest głowica filtrująca? Myślicie że te obiektywy dadzą radę?
http://allegro.pl/powiekszalnik-opemus- ... 82723.html
Będę wielce wdzięczna za pomoc!
Pomocy!!! ABC Ciemni, ciemnia od zera dla początkującego.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Pomocy!!! ABC Ciemni, ciemnia od zera dla początkującego.
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 20:01 przez lemmoniada, łącznie zmieniany 1 raz.
Powiekszalnik wygląda ok(dla mnie cena jest troche duża)...głowica filtracyjna służy do robienia odbitek kolorowych albo do naświetlania papierów zmiennogradacyjnych...
Na początek taki powiekszalnik i obiektywy ci starczą...
Radze ci kupić książkę jakis stary poradnik o fotografii...Tadeusza Cypriana...albo jakiś inny...żeby troche poczytać teoretycznie.......
Oczywiście potrzebujesz kuwety, zegar ciemniowy, chemie, papiery, korex do filmów...ale poszukaj tematów na forum bo tego tu mase o tym jak jakaś zbłąkana owieczka próbuje zacząć się bawić materiałami światłoczółymi
Na początek taki powiekszalnik i obiektywy ci starczą...
Radze ci kupić książkę jakis stary poradnik o fotografii...Tadeusza Cypriana...albo jakiś inny...żeby troche poczytać teoretycznie.......
Oczywiście potrzebujesz kuwety, zegar ciemniowy, chemie, papiery, korex do filmów...ale poszukaj tematów na forum bo tego tu mase o tym jak jakaś zbłąkana owieczka próbuje zacząć się bawić materiałami światłoczółymi
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 20:09 przez Fikumiku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
Dzięki wielkie za pomoc! Na pewno przyda mi się jakaś dobra lektura o ciemni!
Mam jeszcze jedno pytanie, czy do tego powiększalnika muszę kupić jakiś specjalny typ zegara? Jak podłączyć zegar do powiększalnika mogą z tym być jakieś problemy? No i żarówka, do powiększalnika, jest duży problem z doborem?
Mam jeszcze jedno pytanie, czy do tego powiększalnika muszę kupić jakiś specjalny typ zegara? Jak podłączyć zegar do powiększalnika mogą z tym być jakieś problemy? No i żarówka, do powiększalnika, jest duży problem z doborem?
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Jakiś wyrafinowanych wynalazków na początek nie potrzebujesz. Ja do dziś używam ruskiego sprzętu "no name" byle był powtarzalny.lemmoniada pisze:Mam jeszcze jedno pytanie, czy do tego powiększalnika muszę kupić jakiś specjalny typ zegara?
lemmoniada pisze: No i żarówka, do powiększalnika, jest duży problem z doborem?
W tym temacie to fajnie jakby nie miała napisów "na sobie" o co do mocy to tak jak fabryka nakazuje.
nie uważam żeby ten sprzęt był za drogi
pewnie że zawsze można znaleźć taniej,tylko żeby tak do uchm...anej śmierci nie szukać :)
zwykły ruski koreks na film 35mm mogę podesłać po kosztach wysyłki i opakowania,co by wspomóc początki ściemniania
Fikumiku dobrze radzi: pytaj,czytaj i eksperymentuj,bo bez tego ani rusz
pewnie że zawsze można znaleźć taniej,tylko żeby tak do uchm...anej śmierci nie szukać :)
zwykły ruski koreks na film 35mm mogę podesłać po kosztach wysyłki i opakowania,co by wspomóc początki ściemniania
Fikumiku dobrze radzi: pytaj,czytaj i eksperymentuj,bo bez tego ani rusz
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Tu pare pozycji które przydało by się mieć. Nie trzeba ich czytać od deski do deski ale jako poradniki od czasu do czasu się do nich zagląda. Acha i musisz brać poprawke na wiekowość tych książek....;)
T. Cyprian "fotografia"
W.W Puśkow "poradnik Fotograficzny" Warszawa 1956
Sommer i Dederko "Vademecum Fotografa"
Andrzej Kotecki "Pracowani fotograficzna" wszystkie III części
no i
Ryszard Kreyser "błędy Fotograficzne"
to pare tytułów;)
To są książki i jak to w książkach nie wszystko jest opisane;)...Ja ostatnio eksperymentuje dość poważnie z żelatyną i w żadnej książce nie ma opisanych sposobów oblewu...musiałem sie popytać kogoś kto się zna..i miał ze sprawą duzo do czynienia żeby mi pokazał...a i tak...musiałem sam kąbinować z podgrzewaniem płyt opalarką elektryczną:P...reansumując w książkach jest wiedza ale nie zawsze jest tak kolorowo jak piszą:)...pozdrawiam
T. Cyprian "fotografia"
W.W Puśkow "poradnik Fotograficzny" Warszawa 1956
Sommer i Dederko "Vademecum Fotografa"
Andrzej Kotecki "Pracowani fotograficzna" wszystkie III części
no i
Ryszard Kreyser "błędy Fotograficzne"
to pare tytułów;)
To są książki i jak to w książkach nie wszystko jest opisane;)...Ja ostatnio eksperymentuje dość poważnie z żelatyną i w żadnej książce nie ma opisanych sposobów oblewu...musiałem sie popytać kogoś kto się zna..i miał ze sprawą duzo do czynienia żeby mi pokazał...a i tak...musiałem sam kąbinować z podgrzewaniem płyt opalarką elektryczną:P...reansumując w książkach jest wiedza ale nie zawsze jest tak kolorowo jak piszą:)...pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 gru 2011, 23:42 przez Fikumiku, łącznie zmieniany 1 raz.
tu jest chyba książka T.Cypriana bez rysunków http://imes-poland.pl/?artykuly,1
a to nie wiem czyje, wisi już kilka lat http://kurant-polska.pl/?nowoczesne-for ... ografii,49
a to nie wiem czyje, wisi już kilka lat http://kurant-polska.pl/?nowoczesne-for ... ografii,49
- figureliusz
- -#