Papier w rolce
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Papier w rolce
Zamierzam kupić większą ilość papieru RC - ilford, tetenal najchętniej i myślę, że rozsądnie byłoby kupić papier w rolce. Macie jakieś sprawdzone miejsca zakupu? a co do doświadczeń czy np. nie zwija się po pocięciu, jak jest pakowany?
witam , Arnoldzie - moze takie cos Cie zainteresuje ?
www.silverprint.co.uk/ProductByGroup.asp?PrGrp=1197
Nie osiaga to wprawdzie super twardej gradacji ,ale calkiem niezle sie kopiuje . Pzd.
www.silverprint.co.uk/ProductByGroup.asp?PrGrp=1197
Nie osiaga to wprawdzie super twardej gradacji ,ale calkiem niezle sie kopiuje . Pzd.
Wysylaja za granice ( na pewno do Irl ) , ale wymagane jest zamowienie mailem . Poza tym czeka sie czasem pare dni ... ale generalne dziala . Zbieram sie do kolejnego zamowienia zaraz po Sw. - kupujemy tu w kilka osob jednym zamowieniem i koszty wysylk i nie sa tak istotne ( jakies 25 eu za 25 kg ) . A ! powinieniesz miec konto na p pal , albo karte kredytowa , aby zaplacic . pozdrawiam .
Hmm, w razie czego - ja bym chetnie sprobowal :) Ten troszke wiekszy rozmiar - 9.5x12. Jakby sie pare osob zebralo (ale nie za duzo, zeby nie zrobic za duzego zamieszania), to mozna by jedna pake wyslac do PL, a potem duzo taniej rozeslac u nas. W kazdym razie - ja w czyms takim chetnie bym uczestniczyl.
Myślę, że w 4 osoby by się opłacało, byłoby ok 120 zł za 50 sztuk 24/30. Pomyślę
Jest też na ebay-u. Przesyłka za 20 funtów. Zapytam jaka cena przesyłki kilku sztuk
Jest też na ebay-u. Przesyłka za 20 funtów. Zapytam jaka cena przesyłki kilku sztuk
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 17:40 przez Arnold, łącznie zmieniany 1 raz.
Jakby sie zastanowic, to wychodzi ok. 110 zl za paczke 24x30 z przesylka do PL. Do tego przynajmniej z 15 zl za rozeslanie po polsce (koperta + wyslanie)... Z tego co widze, za 170 PLN mozna znalezc pelnowartosciowy plastik vario Tetenala, ktory nie jest 'Proof'. Hmm, jak teraz sie zastanowie, to tak rzeczywiscie srednio to wychodzi...
Silverprint jest ponoc "Made in England": http://www.apug.org/forums/forum37/5960 ... paper.htmlrybka pisze:Jest jeszcze pytanie - co jest w Tetenalu - na moje to Kentmere ( przynajmniej baryt ) . A Silverprint , wyglada na Fome VC . Przynajmniej ostatnio wygladal ... Nowa paczka po Sw. - wiec jesli wykazemy sie cierpliwoscia - zrobie porownanie w kilko wywolkach i dam znac jaki z niego kwiatek .
Pzd .
Co do Tetenala - ja pamietam ze juz dawno temu oferowal papiery, wiec watpie zeby to byl rebranding, ale to tylko moje podejrzenia, jak ktos wie lepiej niech sie wypowie. :)
" Nie mnozmy bytow ponad potrzebe " ja mawial s.p. Ockham , ja obstawiam , ze ; jesli papier ma czulosc i reaguje na filtracjie jak inny papier , a na dodatek wyglada tak samo - to ten sam papier ( bez wnikania w szczeguly ) - mam na mysli baryt Tetenala i Kentmere . Ale w przypadku Silverprinta nie dam sobie glowy uciac ( pracowalem na nim jakis rok temu i byla to poprzednia seria tego papieru ).
Poeksperymentuje za tydzien w roznych zestawieniach i opisze ( jak znajde czas oczywista ) .
Na dzis i tak moim '' koniem roboczym " jest Kentmere FB i VC w PQ uniwersal i Foma Nature w Warmtone . Co nie znaczy , ze nie szukam .
Pzd.
Poeksperymentuje za tydzien w roznych zestawieniach i opisze ( jak znajde czas oczywista ) .
Na dzis i tak moim '' koniem roboczym " jest Kentmere FB i VC w PQ uniwersal i Foma Nature w Warmtone . Co nie znaczy , ze nie szukam .
Pzd.
Nie wiem, czy Tetenal kiedykolwiek produkowal papiery fotograficzne (powstal pod koniec pierwszej polowy XIX w, a nie widzialem nigdy wyczerpujacej ksiazki ani strony www na ten temat), ale conajmniej od 25 lat pakuje papiery innych producentow. I tak przed laty byly to TT Vario Ultra (AGFA) i TT Vario Comfort (Ilford). Oba rodzaje uzywalem osobiscie, bo ceny byly nizsze jak oryginalu. Uzywalem tez AMALOCO Variprof (MG IV), bo byl jeszcze tanszy od TETENAL. Od plajty AGFA i prawie jednoczesnym wycofaniu sie Ilford z OEM-geszeftu pakuja Kentmere. Sam teraz nie uzywam Tetenal, bo (przynajniej u nas) oryginal jest o co najmniej 20% tanszy.przemur pisze: Co do Tetenala - ja pamietam ze juz dawno temu oferowal papiery, wiec watpie zeby to byl rebranding, ale to tylko moje podejrzenia, jak ktos wie lepiej niech sie wypowie. :)
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
Zgadzam się że 170 zł za Tetenala to rozsądniejsza cena niż 120 za znak zapytania, wyczytałem gdzieś na zagranicznym forum że jago kontrastowość to 2-3.
Z moich doświadczeń - Tetenal to zdecydowanie nie kentmere zarówno w barycie jak i w plastiku. Kentmere używałem bardzo długo , miałem też kiedyś papiery serii art dokument i museum, które po obróbce były przystosowane do rysunku ołówkiem czy naniesienia grafiki, były bez zewnętrznej warstwy ochronnej.Niesamowite, szkoda że wtedy nie potrafiłem wykorzystać ich możliwości Nigdy już takich nie będzie.
chociaż tu jeszcze coś jest
Z moich doświadczeń - Tetenal to zdecydowanie nie kentmere zarówno w barycie jak i w plastiku. Kentmere używałem bardzo długo , miałem też kiedyś papiery serii art dokument i museum, które po obróbce były przystosowane do rysunku ołówkiem czy naniesienia grafiki, były bez zewnętrznej warstwy ochronnej.Niesamowite, szkoda że wtedy nie potrafiłem wykorzystać ich możliwości Nigdy już takich nie będzie.
chociaż tu jeszcze coś jest
Arnoldzie - TAM http://www.firstcall-photographic.co.uk ... ere?page=1 to ja kupuje raz w miesiacu , he he . Ale ! "Stare" Kentmere z Kentona na czele juz nie istnieje w produkcji od czasu przejecia przez Ilford'a ( tak mniej - wiecej ) , a nowe to troszke inna bajka ( mi pasuje ) . Papieru Art nie mialem w ciemni od 2 lat ... a chetnie bym na nich znow popracowal . Substytutem jest Foma Nature i Chamois - lecz to nie to samo ...
A propos - robil ktos cos na Bergger'rze ? Jest do kupienia w UK ;
http://www.linhofstudio.com/products/fi ... apers.html
Pzd.
A propos - robil ktos cos na Bergger'rze ? Jest do kupienia w UK ;
http://www.linhofstudio.com/products/fi ... apers.html
Pzd.