Pionierski problem w tym dziale - zerknijcie proszę.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
skład tabletek jest nastepujący:farok pisze:no tak tak, ale tak na poważnie - to jak sie domyslam cale to pienienie sie tych pastylek to tylko 'chłyt maketinowy' a rzeczywiste działanie jest oparte na jakiejś reakcji chemicznej / zasadzie fizyki?
w skład tabletek wchodzą substancje odpowiedzialne za rozpuszczenie osadów mineralnych i organicznych. pienienie się roztworu, ma z kolei dwie funkcje:# Sodium Perborate Monohydrate
# Caroata Potassium
# Citric Acid Anhydrous
# Menthol
# Mint Oil
# Polyethylene Glycol 8000
# Povidone
# Sodium Benzoate
# Sodium Carbonate
# Sodium Carbonate Anhydrous
# Sodium Lauryl Sulfoacetate
# Sodium Polyphosphate
# Sodium Stearate
# Spearmint Oil
# Vinyl Acetate Copolymer
- pierwszą - ułatwienie rozpadu tabletki, a co za tym idzie rozpuszczenia się substancji czynnych;
- drugą - fizyczne oderwanie się większych resztek pokarmowych od protezy, na skutek "burzenia" się roztworu.
ja cię! profesór Wiktór Wektór (farmacja stosowana vel. apteczna z technolgią postaci leku) byłby ze mnie dumny!
Ostatnio zmieniony 09 gru 2011, 13:10 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
może lepiej nie, bo jeszcze będzie chciał dopytać szczegółów.Jerzy pisze:Zawsze możemy zrobić zrzut ekranu i mu podesłać :)
a to powitać kol. pigularza.Wooojtas pisze:Mnie też z tego umęczył!!! :))
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."