Witam Panie i Panowie,
Przygotowuję się właśnie to pierwszego wołania w Jobo 1520 i oto przekonałem się, że szpulą w Jobo nie da się kręcić.
Moja recepta na wołanie (wcześniej w Kaiser), zawiera kręcenie szpulą przez pierwsze 60s. Myślicie, że można to zastąpić turlaniem koreksu (wiem że można dokupić rolki do koreksu 1509, żeby rotacyjnie potraktować całe wołanie)?
Na pewno macie jakieś doświadczenie w tym temacie, podzielicie się?
Z góry dzięki.
Jobo 1520 co zamiast kręcenia szpulą?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Jobo 1520 co zamiast kręcenia szpulą?
Ostatnio zmieniony 05 gru 2011, 21:20 przez szczyp, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Arek S.
Arek S.
Re: Jobo 1520 co zamiast kręcenia szpulą?
Powolne koziołki o 180 stp. to to samo co kręcenie szpulą przez pierwsze 60s.szczyp pisze:Witam Panie i Panowie,
Przygotowuję się właśnie to pierwszego wołania w Jobo 1520 i oto przekonałem się, że szpulą w Jobo nie da się kręcić.
Moja recepta na wołanie (wcześniej w Kaiser), zawiera kręcenie szpulą przez pierwsze 60s. Myślicie, że można to zastąpić turlaniem koreksu (wiem że można dokupić rolki do koreksu 1509, żeby rotacyjnie potraktować całe wołanie)?
Z góry dzięki.
( tu lepsze wymieszanie wywoływacza)
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 12:42 przez pq17, łącznie zmieniany 1 raz.
Kręcenie szpulką jest ze wszech miar szkodliwe. Możesz turlać po stole. Ale wtedy będzie to wołanie rotacyjne i musisz kulać ciągle. Chyba, że pokulasz 3-4 razy i postawisz.szczyp pisze:Witam Panie i Panowie,
Z góry dzięki.
Albo możesz po prostu robić koreksem fikołki co min lub pół, a w ciągu pierwszej cały czas. Różnicy w czasie wołanie nie biędzie wielkiej. Może z 10%.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"