zaświetlony negatyw

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

kal800
-#

zaświetlony negatyw

Post autor: kal800 »

Hej,

Udało mi się uporać z problemem fioletowej maski - wystarczyło płukanko filmu przed wywołaniem - swoją drogą byłem w szoku jak zobaczyłem co wypłynęło z korexu :)

Natomiast po zakończonym procesie zobaczyłem coś co mnie trochę zaniepokoiło - od połowy rolki połowa kadru jest bardziej naświetlono o około 0,5-1 działki - podział jest bardzo regularny i patrząc na cały negatyw widać pasek jaśniejszy i ciemniejszy.

Zakładam, że mam do czynienia z zadymieniem negatywu, pytanie gdzie to się mogło stać - czy w ciemni, czy w aparacie? Do tej pory nie miałem z tym problemów, aczkolwiek zwykle robiłem na wolniejszym materiale (ISO 50-100) a ten to była Delta 400. Z kolei bezpośrednio potem zrobiłem całą rolkę i tego efektu nie ma, więc chyba bym wykluczył aparat, ale może jakoś kasetka się nie zatrzasnęła poprawnie przy tym filmie? No sam nie wiem.

Kal
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Po kolei:
czy ten ciemny pas jest wzdłuż negatywu czy w poprzek klatek? Jeśli wzdłuż to od którego końca- od pierwszej czy ostatniej klatki, i czy między klatkami i na perforacji też występuje?
Jeśli jest wzdłuż, od pierwszej klatki to obstawiał bym nieszczelność kasetki (ew. aparatu).
kal800
-#

Post autor: kal800 »

Wzdłuż - od ostatniej do 5 klatki mniej więcej, a więc połowy rolki. Ramka jest czysta.

Dodatkowa, może pożyteczna informacja na temat aparatu - chodzi o Hasselblada 501

Kal
ODPOWIEDZ