super paragon PMC II macro F/2.8 f=28mm
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
super paragon PMC II macro F/2.8 f=28mm
Hej wszystkim, takie pytanko mam bo wygooglować nie umialem - czym się różni w obiektyw 28mm MACRO od zwyklego 28mm? ten i ten szerokokątny tylko jeden ze skalą odwzorowania i napisem "macro" na obiektywie a drugi bez. Czy oby dwa nadają się tak samo dobrze do szerokich kadrów krajobrazu? czy ten zwykly bedzie zmieniał proporcje przy przedmiocie fotografowanym z bliska? i ostatnie - czy pierścienie pośrednie w oby dwóch znajdą swoje zastosowanie czy tylko w tym z macro?
Ostatnio zmieniony 03 gru 2011, 11:53 przez grochu, łącznie zmieniany 2 razy.
po prostu posiadam tego pragona ktory ma napis macro na sobie ze skalą i sie zastanawiam czy jest sens ładować kase w inny tez 28mm nie-makro czy zostawić go i tym pstrykać krajobrazy (jestem początkującym analogwcem i sciemniaczem) no i też zastanawia mnie jakie efekty pierścienie pośrednie będą dawać przy obiektywach nie-makro z tą samą/dluzszą ogniskową
pierścienie pośrednie oddalają obiektyw i "powiększają" obraz obiektu fotografowanego
tyle tylko że światło spada dość mocno z tulejami
w sumie nigdy nie używałem ich z aparatem bez światłomierza TTL więc nie wiem ile więcej
trzeba doświetlać
tyle tylko że światło spada dość mocno z tulejami
w sumie nigdy nie używałem ich z aparatem bez światłomierza TTL więc nie wiem ile więcej
trzeba doświetlać
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso