Ciemnia fotograficzna "SZEROKI KADR" - prezentacje
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ciemnia fotograficzna "SZEROKI KADR" - prezentacje
Trzyczęściowa prezentacja Pani Anity Andrzejewskiej dotycząca fotografii tradycyjnej.
Ciekawa inicjatywa "SZEROKI KADR", pokazująca ASPEKTY związane z pracą w ciemni.
Ciemnia fotograficzna Część 1 - Proces negatywowy
Ciemnia fotograficzna Część 2 - Proces pozytywowy
Ciemnia fotograficzna Część 3 - Ostateczna obróbka odbitki
Powyższe linki zostały zaczerpnięte ze strony SZEROKI KADR
Ciekawa inicjatywa "SZEROKI KADR", pokazująca ASPEKTY związane z pracą w ciemni.
Ciemnia fotograficzna Część 1 - Proces negatywowy
Ciemnia fotograficzna Część 3 - Ostateczna obróbka odbitki
Re: Ciemnia fotograficzna "SZEROKI KADR" - prezent
Pod powiększalnikiem nie robi się odbitek, tylko powiększenia. Nazwa urządzenia coś sugeruje.slawoj pisze:Trzyczęściowa prezentacja Pani Anity Andrzejewskiej dotycząca fotografii tradycyjnej.
Pod powiększalnikiem nie naświetla się negatywu, tylko pozytyw. Negatyw jest już dawno naświetlony.
Przy papierach nie używa się światła czerwonego.
Plastik nie jest wykonany z PE, tylko z papieru powlekanego obustronnie PE.
Ale ogólnie bardzo fajne.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- Minolciarz1979
- -#
Siur. I gdyby pani nie mówiła o poprawnej nazwie papieru barytowego, też bym się nie czepiał.
BTW. na fotonowskich opakowaniach stało:
czarno-biały papier na podłożu barytowym. Albo już mam sklerozę, co jest dość prawdopodobne.
BTW. na fotonowskich opakowaniach stało:
czarno-biały papier na podłożu barytowym. Albo już mam sklerozę, co jest dość prawdopodobne.
Kurna muszę znaleźć, jakieś stare opakowanie.
Masz rację, nie ma nic o podłożu barytowym. Porypało mi się z fotonbrom (FBR)
Masz rację, nie ma nic o podłożu barytowym. Porypało mi się z fotonbrom (FBR)

Ostatnio zmieniony 03 gru 2011, 23:58 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
kurczę, ale z ciebie specjalista, nie masz tak czasem, że męczy cię ten dar wiedzy, którą posiadasz? ...J.A. pisze:Pod powiększalnikiem nie robi się odbitek, tylko powiększenia. Nazwa urządzenia coś sugeruje.slawoj pisze:Trzyczęściowa prezentacja Pani Anity Andrzejewskiej dotycząca fotografii tradycyjnej.
Pod powiększalnikiem nie naświetla się negatywu, tylko pozytyw. Negatyw jest już dawno naświetlony.
Przy papierach nie używa się światła czerwonego.
Plastik nie jest wykonany z PE, tylko z papieru powlekanego obustronnie PE.
Ale ogólnie bardzo fajne.
filmy jak filmy, kolejny poradnik z błędami, nad którym da się onanizować swoją wiedzą.
Kurczę, ale z Ciebie aptekarz co do przecinka. Po prostu musiałeś coś napisać. Bo ja napisałem wyraźnie z jakiego powodu się czepiam.MarcinD pisze:kurczę, ale z ciebie specjalista, nie masz tak czasem, że męczy cię ten dar wiedzy, którą posiadasz? ...
filmy jak filmy, kolejny poradnik z błędami, nad którym da się onanizować swoją wiedzą.
Poza tym, dobrze jest radzić dobrze.
Głupio trochę mówić, że coś należy robić tak "należy" a jest inaczej. Akurat z czerwoną żarówką w ciemni będę walczył zawsze i z każdym. Bo dopóki się nie obrabia materiałów Ortochromatycznych, to używanie czerwonej żarówki jest katowaniem własnych oczu. Wiem coś o tym. I jeżeli dzięki mojej upierdliwości komuś zaoszczędzę czerwonej żarówki, to przypiszę to sobie jako zasługę do nieba.
Nie nie męczy mnie ten dar wiedzy. I z przyjemnością się nią dzielę, z tymi, którzy tego chcę.
Ostatnio zmieniony 04 gru 2011, 00:58 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
- Minolciarz1979
- -#
śmieszny jesteś. Nie rób z siebie mesjasza, który ratuje ciemnotę przed błędami, które popełniła pewna pani w swoim poradniku. Swoją drogą czepianie się jej słówek tudzież poważniejszych błędów na forum, które zajmuje się tematyką ciemniową to jak stwierdzanie faktów oczywistych. Dałeś popis swojej wiedzy, której nikt tutaj nie posiada.J.A. pisze:Kurczę, ale z Ciebie aptekarz co do przecinka. Po prostu musiałeś coś napisać. Bo ja napisałem wyraźnie z jakiego powodu się czepiam.MarcinD pisze:kurczę, ale z ciebie specjalista, nie masz tak czasem, że męczy cię ten dar wiedzy, którą posiadasz? ...
Poza tym, dobrze jest radzić dobrze.
Głupio trochę mówić, że coś należy robić tak "należy" a jest inaczej. Akurat z czerwoną żarówką w ciemni będę walczył zawsze i z każdym. Bo dopóki się nie obrabia materiałów Ortochromatycznych, to używanie czerwonej żarówki jest katowaniem własnych oczu. Wiem coś o tym. I jeżeli dzięki mojej upierdliwości komuś zaoszczędzę czerwonej żarówki, to przypiszę to sobie jako zasługę do nieba.
Nie nie męczy mnie ten dar wiedzy. I z przyjemnością się nią dzielę, z tymi, którzy tego chcę.
- Minolciarz1979
- -#
Zgadzam się. Nie ma co wytykać błędów i czepiać się słówek w poradniku dla totalnego amatora, bo jest to poradnik dla totalnego amatora, który chce po prostu pobawić się w ciemnię. Ale jednak ten syf w obiektywie razi straszliwie, nie wiem, jak mozna mieć tak zasyfiony obiektyw, a także ta jedna kuweta...MarcinD pisze:Swoją drogą czepianie się jej słówek tudzież poważniejszych błędów na forum, które zajmuje się tematyką ciemniową to jak stwierdzanie faktów oczywistych

-
- -#