O Q i to dwa razy.
--------------------
Czytałem to też. Jednak jakbym miał ściągać Beselera czy Omegę to od razu 4x5.
Powiększalnik i skaner do dużego formatu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
hmm..ja się nawet zastanawiam nad zmajstrowaniem podobnego monstrum samemu w wolnym czasie(tylko z tym ciężko)
podzespoły do lampy ledowej to ok.150zł z zasilaczem
miech mam,potrzeba by jeszcze cały stelaż zbudować i ramkę na filmy,ale dla chcącego...
może w okolicach świąt będę miał trochę czasu
podzespoły do lampy ledowej to ok.150zł z zasilaczem
miech mam,potrzeba by jeszcze cały stelaż zbudować i ramkę na filmy,ale dla chcącego...
może w okolicach świąt będę miał trochę czasu
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Ważne, żeby to miało regulację do wyjustowania. Przy tym formacie nie ma miejsca na błędy. Dlatego moim zdaniem lepiej przerobić inny powiększalnik. Graflex robił pod nazwą Graflarger przystawkę pozwalającą przekształcić aparat w powiększalnik. A jeszcze lepiej kupić dedykowany.
Można też wykorzystać okazyjnie kupionego Sinara, Toyo czy innego.
Życzę powodzenia.
Można też wykorzystać okazyjnie kupionego Sinara, Toyo czy innego.
Życzę powodzenia.
Re: Powiększalnik i skaner do dużego formatu
A ja sobie przerobiłem krokusa 69s na format 4x5, i jestem z niego zadowolony.majster pisze:Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby doradzić mi w co warto zainwestować przy wykonywaniu zdjęć w formacie 9x12. Nad moim starym powiększalnikiem nawet nie mam ochoty pracować z racji średniej jakości wykonania itd. więc przeróbki mu w żaden sposób nie pomogą.
Co więc warto kupić, ew. z czym połączyć żeby móc z czystym sumieniem robić odbitki w tym formacie?
Taka sama sprawa ze skanerem, kiedyś gdzieś widziałem dosyć stary już skaner bodajże Agfy mogący obsłużyć ten format, co dzisiaj jest godne uwagi?
Miałem go sprzedać, gdy kupiłem opemusa, nie było chętnych, więc wziąłem szlifierkę, pilniki i udało się.
Za 15zł dokupiłem głowicę od jakiegoś starego krokusa, którą przerobiłem i podpiąłem do powiększalnika. Wszystko śmiga jak trzeba.
Całość można złożyć za grosze, więc warto się zastanowić, niż wykładać kasę, za powiększalnik wielkoformatowy, który nie należy do tanich.