Witam,
mam taki problem: wywołałem negatyw (adox25), utrwaliłem w dość starym utrwalaczu tetenal superfix (4 min), wyjmuję film i jest mętnoróżowy... pomyślałem, że utrwalacz już niesprawny. więc wylałem go, zrobiłem na szybko nowy (spodziewałem się tej sytuacji) utrwalałem 2min i nic, kolejne 3-4 i bez zmian. negatyw nie jest klarowny...
z ciekawostek:
aparat którym robiłem zdjęcia jest własnej roboty od podstaw, przy jego budowie używałem do wyczernienia czegoś w rodzaju silikonu, a wiele elementów było klejonych klejem błyskawicznym typu kropelka...
czy te kleje mogą mieć jakiś wpływ na negatyw, czy są aktywne po wyschnięciu ?
czy przyczyn tego problemu powinienem doszukiwać się gdzieś indziej ?
dziękuje za wszelkie wskazówki ;)
Rafał
------------------------------
przed momentem wrzuciłem do utrwalacza skrawek filmu 135 i w mgnieniu oka zrobił się przezroczysty ...
problem z utrwalaniem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
problem z utrwalaniem
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 22:48 przez waszmość, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: +
znaczy utrwalacz "działa"waszmość pisze:przed momentem wrzuciłem do utrwalacza skrawek filmu 135 i w mgnieniu oka zrobił się przezroczysty ...

tak, utrwalacz jest gitarka.
słyszałem, że zbyt długo utrwalany film może być ciężko wypłukać...
jakie są objawy złego wypłukania ?
++
zrobiłem kolejny test, dwa skrawki filmy, jeden z kropelką kropelki, a drugi przyłożony na chwilę do tego silikonu wrzuciłem do utrwalacza. ten od silikonu zrobił się bezbarwny, a ten z kropelką, w miejscy dotknięcia kleju pozostał mętny...
tuż przed założeniem filmu kleiłem jeszcze kilka elementów, opary kropelki mogły się jeszcze ostać w aparacie i nastąpiła jakaś reakcja... pozostawie go teraz na dłuższy czas do przewietrzenia i spróbuje z kolejną rolką...
słyszałem, że zbyt długo utrwalany film może być ciężko wypłukać...
jakie są objawy złego wypłukania ?
++
zrobiłem kolejny test, dwa skrawki filmy, jeden z kropelką kropelki, a drugi przyłożony na chwilę do tego silikonu wrzuciłem do utrwalacza. ten od silikonu zrobił się bezbarwny, a ten z kropelką, w miejscy dotknięcia kleju pozostał mętny...
tuż przed założeniem filmu kleiłem jeszcze kilka elementów, opary kropelki mogły się jeszcze ostać w aparacie i nastąpiła jakaś reakcja... pozostawie go teraz na dłuższy czas do przewietrzenia i spróbuje z kolejną rolką...
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 22:49 przez waszmość, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem coś podobnego kiedyś, ale z filmem C-41, który naświetlałem dirkonem (kartonowa oscura). dirkom był malowany lakierem modelarskim i jego opary zgarbowały emulsję, film się wywołał (w labie), ale się nie utrwalił. chłopacy oddali mi mętny film. w domu wrzuciłem go do utrwalacza cz-b i wtedy się odbarwił. pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr