problem z utrwalaniem

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

waszmość
-#

problem z utrwalaniem

Post autor: waszmość »

Witam,

mam taki problem: wywołałem negatyw (adox25), utrwaliłem w dość starym utrwalaczu tetenal superfix (4 min), wyjmuję film i jest mętnoróżowy... pomyślałem, że utrwalacz już niesprawny. więc wylałem go, zrobiłem na szybko nowy (spodziewałem się tej sytuacji) utrwalałem 2min i nic, kolejne 3-4 i bez zmian. negatyw nie jest klarowny...

z ciekawostek:

aparat którym robiłem zdjęcia jest własnej roboty od podstaw, przy jego budowie używałem do wyczernienia czegoś w rodzaju silikonu, a wiele elementów było klejonych klejem błyskawicznym typu kropelka...
czy te kleje mogą mieć jakiś wpływ na negatyw, czy są aktywne po wyschnięciu ?
czy przyczyn tego problemu powinienem doszukiwać się gdzieś indziej ?

dziękuje za wszelkie wskazówki ;)

Rafał

------------------------------

przed momentem wrzuciłem do utrwalacza skrawek filmu 135 i w mgnieniu oka zrobił się przezroczysty ...
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 22:48 przez waszmość, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Re: +

Post autor: nord »

waszmość pisze:przed momentem wrzuciłem do utrwalacza skrawek filmu 135 i w mgnieniu oka zrobił się przezroczysty ...
znaczy utrwalacz "działa" ;-)
waszmość
-#

Post autor: waszmość »

tak, utrwalacz jest gitarka.
słyszałem, że zbyt długo utrwalany film może być ciężko wypłukać...
jakie są objawy złego wypłukania ?

------------------------------

++
zrobiłem kolejny test, dwa skrawki filmy, jeden z kropelką kropelki, a drugi przyłożony na chwilę do tego silikonu wrzuciłem do utrwalacza. ten od silikonu zrobił się bezbarwny, a ten z kropelką, w miejscy dotknięcia kleju pozostał mętny...

tuż przed założeniem filmu kleiłem jeszcze kilka elementów, opary kropelki mogły się jeszcze ostać w aparacie i nastąpiła jakaś reakcja... pozostawie go teraz na dłuższy czas do przewietrzenia i spróbuje z kolejną rolką...
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, 22:49 przez waszmość, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

miałem coś podobnego kiedyś, ale z filmem C-41, który naświetlałem dirkonem (kartonowa oscura). dirkom był malowany lakierem modelarskim i jego opary zgarbowały emulsję, film się wywołał (w labie), ale się nie utrwalił. chłopacy oddali mi mętny film. w domu wrzuciłem go do utrwalacza cz-b i wtedy się odbarwił. pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ODPOWIEDZ