Owszem, można przykładać do dolnego obiektywu jakikolwiek filtr, no ale prędzej czy później się on zarysuje. Chodzi mi o rozwiązanie w miarę stabilne.
START 66 filtry
Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin
START 66 filtry
Czy mozna gdzies kupić filtry do legendy polskiego przemysłu dwuobiektywowego? Wymiary są dość nietypowe dlatego pytam wszystkich startowiczów. Jak sobie radzicie z tym zagadnieniem???
Owszem, można przykładać do dolnego obiektywu jakikolwiek filtr, no ale prędzej czy później się on zarysuje. Chodzi mi o rozwiązanie w miarę stabilne.
Widzę ciemniość...ciemniość widzę...
W Starcie filter ma mocowanie 37mm. Hama produkuje rudukcje na 37mm, ale z tego co wiem, takich fantazyjnych rozmiarów do Polski nie sprowadzają (jak i 95% posostałej produkcji Hama).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
filtry Hamy to wyrzucanie kasy,na 37 mm jest pełno fitrów Marumi i B&W
wystarczy poszukać w sklepach internetowych lub na Allegro.
tanie i dobre -http://www.lordfoto.istore.pl/sklep,228 ... 30339.html
wystarczy poszukać w sklepach internetowych lub na Allegro.
tanie i dobre -http://www.lordfoto.istore.pl/sklep,228 ... 30339.html
Też tak myślę, ale sugerowałem ewentualnie przejściówkę. A tanich filtrów to już Hoya chyba lepsza (ale chyba nie mają 37mm w ofercie).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Może w starszych Startach, w Starcie 66 na bank jest gwint 37mm, przynajmniej w moim egzemplarzu był.