negfix8 - dziwne zachowanie

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

kal800
-#

negfix8 - dziwne zachowanie

Post autor: kal800 »

Zauważyłem pewną osobliwość negfixa.

Miałem film do wyskanowania - 8 strzałów wykonanych dokładnie w tych samych warunkach oświetleniowych z IDENTYCZNYMI parametrami ekspozycji - materiał Delta 100. Zrobiłem standardową procedurę - silverfast na 6400 dpi, HDR bez korekcji Gamma. Potem convert na ImageMagic i negfix8 -cs -m. Tak więc do całego setu zastosowałem identyczną procedurę. O dziwo, pierwsze 4 zdjęcia wyszły OK - takie szaro-szare ale z "pełnym" histogramem - wystarczy korekta poziomów i fotka gotowa. Natomiast kolejne były masakrą - ciemne, bez możliwości wyciągnięcia - histogram wypełniał 1/10 pola. A najciekawsze jest to, że jak wziąłem plik źródłowy (po konwersji ImageMagickiem) i potem "Odwróć" na PS - wszystko super. Zgłupiałem....

Kal
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Bez skanów źródłowych równie dobrze mogę wróżyć z fusów.... Nawet nie za bardzo wiem, co Ci zasugerować, gdyż nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją. Co się stanie, gdy utworzysz "profil" kolorów dla poprawnego zdjęcia i użyjesz tego profilu ze zdjęciem sprawiającym kłopoty? Czyli:

negfix8 -c profilek dobre_zdjęcie.tif
negfix8 -u profilek -cs -m złe_zdjęcie.tif
kal800
-#

Post autor: kal800 »

jaz: myk z profilem nie zatrybil.

jak moge Ci podeslac skany?
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Wystarczy jeden. Spakuj programem 7zip i wyślij na adres: <moj_nick> @ tlen.pl