wywołwywacz ultradrobnoziarnisty UA 16g metol 90g siarczyn

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

werderes
-#
Kontakt:

wywołwywacz ultradrobnoziarnisty UA 16g metol 90g siarczyn

Post autor: werderes »

Witam! Tu i ówdzie jest napisane, że istnieje taki przepis.
Macie jakieś doświadczenia? Czasy? Można 1+1 czy wyjdą jakieś ekstremalne czasy? Prześwietlać ile razy. Chciałbym to z iso 25 spróbować. Potrzebuję jakiegoś punktu wyjścia.
Awatar użytkownika
biedron
-#

Post autor: biedron »

Tu i ówdzie czyli gdzie? Daj jakiś link czy coś.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

To jakiś przepis na przekombinowany D-23. Zmniejszona w porównaniu z D-23 ilość "siarczynu" zwiększa ziarno i zwiększa wrażenie ostrości, więc to nie jest to, na czym Ci zależy.

Zależy Ci na małym ziarnie? Użyj Acrosa 100 lub Tmaxa 100 z dowolnym wywoływaczem.
werderes
-#
Kontakt:

werderes
-#
Kontakt:

A co do efektu. T-max 100 mam i przetestuję go z d23 ale z rzeczy znalezionych w sieci wiem, że to nie do końca to. zbyt nowoczesny wygląd. Nie wiem do końca jak opisać to co chcę uzyskać. Wiem, że dużo łatwiej zrobić to dużym formatem. Tymczasem największy jaki mam i na jaki mnie stać to 6x9. Chcę żeby skóra była taka lejąca się, porcelanowa. Stąd chciałbym rozpuścić ziarno w kliszy niskoczułej. A akurat mam trochę chemii do składania od d-23 do micro. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

werderes pisze:. zbyt nowoczesny wygląd. Nie wiem do końca jak opisać to co chcę uzyskać.
zatem skoro szukasz ekstremalnych wrażeń spróbuj wywołać w rodinalu 1+1000 czas ok 24h. gdzieś widziałem zdjęcie uzyskane tą metodą... było bardzo nienowoczesne.pzd
werderes
-#
Kontakt:

: )
Chętnie bym zobaczył efekt. Ciężko wyszperać. Wcześniej próbowałem tylko 1+100 na stojąco. Ale jestem zadowolony z d23 i chciałem spróbować co jest "dalej". Ale coś czuję, że trzeba będzie kombinować samemu. Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

nord pisze: spróbuj wywołać w rodinalu 1+1000 czas ok 24h. gdzieś widziałem zdjęcie uzyskane tą metodą... było bardzo nienowoczesne.pzd
Tylko chyba trzeba pare razy wlewac nowy roztwor. Rodinal bardzo szybko sie utlenia (ponoc tak naprawde po 30 minutach juz niemal calkowicie przestaje dzialac...)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Nieprawda. że po pół godznienie nie działa.
Taki sam kawałek filmu wołany 30 min i 60 w rozcieńczeniu 1:100. przy 60 min jest ciemniejszy i nie trzeba densytometru, aby to stwierdzić.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2011, 12:23 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

J.A. pisze:Nieprawda. że po pół godznienie nie działa.
Taki sam kawałek filmu wołany 30 min i 60 w rozcieńczeniu 1:100. przy 60 min jest ciemniejszy i nie trzeba densytometru, aby to stwierdzić.
Hmm, nie sprawdzalem tego samemu nigdy, skoro tak mowisze to pewnie tak jest. Powtorzylem zaslyszana parokrotnie opinie. :) Ale tak czy inaczej, 24h to chyba nie wytrzyma? :)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

przemur pisze:Hmm, nie sprawdzalem tego samemu nigdy, skoro tak mowisze to pewnie tak jest. Powtorzylem zaslyszana parokrotnie opinie. :) Ale tak czy inaczej, 24h to chyba nie wytrzyma? :)
Nie, nie wystarczy i w każdym przepisie na takie wywoływanie zawsze jest mowa o zmianie w międzyczasie chemii na nową. W zależności od czasu podaje się 2 do 4 razy (12-24h).
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

werderes pisze:: )
Chętnie bym zobaczył efekt. Ciężko wyszperać. Wcześniej próbowałem tylko 1+100 na stojąco. Ale jestem zadowolony z d23 i chciałem spróbować co jest "dalej". Ale coś czuję, że trzeba będzie kombinować samemu. Pozdrawiam!
nie mam pewności, ale chyba na A.T ktoś wrzucił zdjęcie o którym pisałem. jeśli na nie "wpadnę" dam znać ;)
Awatar użytkownika
figureliusz
-#

Post autor: figureliusz »

Jest takie na at,
rodinal 1:1000 trzeba zmieniać co ok 6 godzin
werderes
-#
Kontakt:

Z tym rozcieńczaniem rodinalu to jest myśl. mam naświetlony testowo pan 25 rollei. Chyba 1+200 na początek. tu chyba o rozpuszczanie ziarna chodzi. W d23 i had ziarenko jest małe ale ostre. przy stojącym wołaniu na fomie z rodinalem udało mi się podobny efekt do tej leistości uzyskać, ale robiłem w kontrastowym światełku. teraz mam światło dość miękkie i ciekawy jestem czy na stojąco przedłużając czas wzrośnie mi kontrast. Ciężko pewnie też o powtarzalność. Zdjęcia na śniegu zjedzą taką zupę szybko. Tak mi się przynajmniej zdaje. Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi!
werderes
-#
Kontakt:

No i stało się.
wywołałem w rodinalu 1+200. i mi się przysnęło. 3.15 stało. w 18 stopniach.
klisza była lekko niedoświetlona. efekt jak efekt. ale czemu kurcze widać numerki z papierka? kupiłem większy zapas tej kliszy i nie chce mieć numerków. klisza zadymiona jakaś nie przezroczysta. tu skan 1 klatki jednej jeszcze na mokro:

http://werderes.webd.pl/images/moskwa.jpg

dobrze, że jakiś nie mam dobrych zdjęć na tej kliszy ech.
ODPOWIEDZ