Jaki to negatyw 120 b/w?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

mario_p
-#
Kontakt:

Jaki to negatyw 120 b/w?

Post autor: mario_p »

Witam wszystkich serdecznie, ledwo się zarejestrowałem a już pytam :oops:
Mam problem z identyfikacją negatywu, pisze na naklejce tylko "pan film 120 400asa".
W załączniku skan końcówki wraz z naklejką, nie wiem co to jest i nie mogę dobrać czasu wywołania w t-max.
W necie pod tym znajduje mi rollei lub fomapan ale nie jestem pewny który to :)
thx
Załączniki
skan.jpg
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Zmiksuj sobie 2-kąpielowy wywoływacz Thorntona i wywołaj 5 + 5 minut.

Witaj na Koreksie :)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 14:20 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Jaki to negatyw 120 b/w?

Post autor: J.A. »

mario_p pisze:Witam wszystkich serdecznie, ledwo się zarejestrowałem a już pytam :oops:
Mam problem z identyfikacją negatywu, pisze na naklejce tylko "pan film 120 400asa".
W załączniku skan końcówki wraz z naklejką, nie wiem co to jest i nie mogę dobrać czasu wywołania w t-max.
thx
Załóż film do koreksu.
Będziesz miał początek tego papierka, więc jest nadzieja, że i nazwa się pojawi.
A jak się nie pojawi, to znaczy, że to jakiś Rollei. Tylko oni potrafią taki szit wypuścić.
I nie dam sobie nic obciąć za to, że film nazywa się Black / White 400 ASA
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 14:33 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

J.A. pisze:Tylko oni potrafią taki szit wypuścić.
Jest jeszcze Shanghai GP3 120. Tak badziewnego wykończenia, to nie wiedziałem. Oszczędzają na wszystkim: film nie ma warstwy przeciwdoblaskowej, film jest przyklejony do taśmy na słowo honoru, wystarczy lekko pociągnąć i się odkleja, taśma ochronna to chyba z tektury jest (zadymia sam koniec filmu), napisy na tej taśmie ochronnej są prawie niewidoczne (jak ktoś ma aparat z czerwownym okienkiem, to niech zapomni), pasek, który powinien zaklejać film po naświetleniu, w ogóle nie ma kleju.

Tak więc może być gorzej od Rollei ;)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 14:45 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Re: Jaki to negatyw 120 b/w?

Post autor: przemur »

mario_p pisze:Witam wszystkich serdecznie, ledwo się zarejestrowałem a już pytam :oops:
thx
Obstawiam Fomapana. Tak na 85% :)
Malfas
-#

Post autor: Malfas »

niestety zaskoczę kolegów, ale....
mam papiery i po rollei retro 400 i po ilfordzie hp5+
żaden z tych papierów nie jest opisany producentem ani czułością. te dane są jedynie na papierku początkowym i końcowym służącym do zaklejania wiec nie psioczmy tak na rollei
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Malfas pisze:niestety zaskoczę kolegów, ale....
mam papiery i po rollei retro 400 i po ilfordzie hp5+
żaden z tych papierów nie jest opisany producentem ani czułością. te dane są jedynie na papierku początkowym i końcowym służącym do zaklejania wiec nie psioczmy tak na rollei
A w którym miejscu kolego napisałem, że te dane sa na papierze ochronnym? Bywają to fakt. Kodak je tam nanosi i są one na końcu wyraźnie opisane.

Ale na banderoli, która widzimy na załączonym obrazku każda szanująca się filma opisuje dokładnie co to za film.

I teraz to nawet jestem pewien, że film o którym piszemy właśnie tak się nazywa jak na tej banderoli jest napisane.
Ten film to po prostu "BW" 400. Nawet pudełka były właśnie takie czarno białe.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 15:31 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Mnie się jakoś mętnie kojarzy z Rollei R3. Tak mi się wydaję, że tam był taki czarny papier z jakimiś zielonymi wstawkami. Ale nie zjedzcie mnie, bo dawno tego używałem i chciałbym jak najszybciej zapomnieć;) ASA 400 by pasowało.
mario_p
-#
Kontakt:

Post autor: mario_p »

Dzięki za odpowiedzi, raczej stawiam na Rollei, ja wołam w T-max więc puszczę go na 12miniut i zobaczymy co wyjdzie ;)

P.s. Zanim ja napisałem odpowiedż to wy już kilka w tym czasie :)
Po waszych odpowiedziach znowu jestem w punkcie wyjścia, większość filmów zawsze po banderoli da się zidentyfikować bez problemu a tu tylko pan film 120 i w necie nie bardzo umie coś znaleźć na temat czasu wywołania.
Może pójdę na kompromis i puszczę go na 10min w T-max? :)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 15:35 przez mario_p, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

JaZ99 pisze:Jest jeszcze Shanghai GP3 120. Tak badziewnego wykończenia, to nie wiedziałem. Oszczędzają na wszystkim:
a my oszczędzamy na wydatkach. Nie wymagaj profesjonalizmu od filmu za 5 zł.
JaZ99 pisze:film nie ma warstwy przeciwdoblaskowej, film jest przyklejony do taśmy na słowo honoru, wystarczy lekko pociągnąć i się odkleja, taśma ochronna to chyba z tektury jest (zadymia sam koniec filmu), napisy na tej taśmie ochronnej są prawie niewidoczne (jak ktoś ma aparat z czerwownym okienkiem, to niech zapomni), pasek, który powinien zaklejać film po naświetleniu, w ogóle nie ma kleju.
GP3 napisów na końcu papieru także nie ma, więc to nie ten film. Na zdjęciu widać ładne opisanie końcówki filmu, poza nazwą rzecz jasna.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

zaphod pisze:Mnie się jakoś mętnie kojarzy z Rollei R3.
rollei R3 nie ma żadnej czułości podanej, ani na początku, ani tym bardziej na końcu. o, tu nawet zrobiłem kwiz http://www.aparaty.tradycyjne.net/forum ... 1315746782 bo miałem R3 od Kolegi, który się zarzekał, że w życiu R3 nie kupował.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Mówiłem, że nic sobie za to nie dam uciąć, bo dawno to było i nie wspominam mile ;-) Tak mi się po prostu wygląd papieru skojarzył
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
Awatar użytkownika
J.A.
-#

mrek pisze:Na zdjęciu widać ładne opisanie końcówki filmu, poza nazwą rzecz jasna.
Właśnie jest tam nazwa. Ten film się tak nazywa jak tam napisane. pisałem o tym wyżej.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

foma 400 na 100%
W życiu! Foma nie ma tego zielonego paska i banderolka jest inna. Z logo Fomy. Na 100% nie Foma.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez technik219, łącznie zmieniany 1 raz.
krzychu128
-#

Post autor: krzychu128 »

Proszę bardzo, świeżo wyjęta z pudełka.
Załączniki
foma.jpg
ODPOWIEDZ