Moskwa 5

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

to może jednak zrób ten test z matówką vel. kalką m16, bo w tym momencie nawet nie wiesz, czy Twój obiektyw w ogóle ostrzy, a istnieje prawdopodobieństwo, jak pisał ulv, że jest rozkalibrowany. może industar i-23/24 nie jest jakimś cudem, ale to przecież sowiecki tessar i powinien dawać dość poprawne obrazy.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Z kalką trudno będzie, bo się wygina i nie zachowuje płaszczyzny (brak docisku). Lepiej już wykorzystaj matówkę z szufladki powiększalnika, posmaruj stronę matową jakimś kremem i zetrzyj nadmiar. Obraz oglądaj przez dobrą lupę (kiedyś były w foto-optyce lupy włókiennicze 10x), albo mikroskopem kieszonkowym (trudno zdobyć). Jednak wystarczy lupa filatelistyczna 5x albo obiektyw szerokokątny odwrotnie. Już nie pamiętam, czy w w tego typu obiektywie nie nastawia się przypadkiem ostrości przez obracanie pierwszej soczewki? Może ktoś rozkręcał i nie trafił gwintem w to samo położenie? Stąd może być niezgodność ostrości ze skalą na obiektywie. Mieszkowce były dodatkowo justowane za pomocą papierowych podkładek pod zamocowanie obiektywu do czołówki - może ktoś papierki wyrzucił podczas konserwacji? Jak zdobędziesz matówkę, to kombinuj, na pewno obraz się poprawi.
Lux mea lex
m16
-#

Post autor: m16 »

Dziękuję za dobre rady. Nie mogę jednak wykluczyć mimo wszystko winy statywu (raczej statywiku) który jest bardzo lekki (połowa wagi aparatu) i nieznanej nośności a używając niezbyt długiego wężyka dość mocno musiałem nacisnąć. W związku z tym zdążyłem rano załadować nowy film i w celu wyeliminowania tych czynników (wężyk już sam się wyeliminował prze autodestrukcję) wykonałem zdjęcie kładąc aparat na meblu, używając samowyzwalacza a zwłaszcza przysłony 22. Jeśli i teraz będzie nieostre to zwracam sprzęt jeśli się uda (jeszcze nie wystawiłem opinii sprzedającemu). W pierwszym poście zamieściłem też całą zeskanowaną klatkę zdjęcia z balkonu, chyba jest ostrzejsze niż poniższa cała klatka z testu.
Załączniki
test_moskwa5_negatyw.jpg
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 21:56 przez m16, łącznie zmieniany 2 razy.
Piwo śmierdzi i powoduje raka.
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

nie wiem jak to ma miejsce w przypadku starszych szkieł, ale obecnie szczyt ostrości osiąga się przy przysłonach rzędu 8-11, na pewno nie 22.
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Xneon - przy tej wielkości materiału światłoczułego, dyfrakcja wydaje mi się występuje dopiero przy mocniej przymkniętej przysłonie niż 22 (choć może mi się wydawać) :)
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Występuje tak samo (fizyka), ale z racji większego materiału ma mniejsze znaczenie niż problem z nieostrością i aberracjami.
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

o, dzięki za wyjaśnienie, faktycznie przeniosłem bezmyślnie doświadczenia z małego obrazka.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Post autor: KAPA »

Moskwa 5 dojechała, popstrykałem i muszę powiedzieć, że jeśli jest jak piszesz, to masz problem. Industar w Moskwie to "ruski" Tessar i rzeczywiście obiektyw jest niezły, na moje oko nie ustępuje optyce Fleksareta. m/z jest po prostu świetnie. Podglądowo możesz spojrzeć na pierwszą moją fotkę z Moskwy 5 na moim Flickrze.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 22:08 przez KAPA, łącznie zmieniany 1 raz.
m16
-#

Czy mógłbyś wrzucić zeskanowany fragment zdjęcia na forum, (np. ławkę ze względu na wyraźne krawędzie)? Na Flikrze znalazłem trochę skanów zdjęć z Moskwy 5 z pełnych klatek. Jakim czasie robiłeś zdjęcie? Jak wygląda obiektyw?
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Ta fotka jest na Flickr, dodałem link mojego flickra do stopki, jak masz ochotę to oglądaj do woli :)
m16
-#

Dzięki już znalazłem
Czy mógłbyś wrzucić zeskanowany fragment zdjęcia na forum, np. ławkę ze względu na wyraźne krawędzie
.
Fotek z całego kadru z Moskwy 5 znalazłem wcześniej co najmniej kilka na Flikr natomiast pomógłbyś mi bardzo (tak mi się wydaje) zamieszczając wycinek porównywalny wielkością z moim testem (np. ławkę).
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

Jak jesteś na Flickr to się ze mną "zaprzyjaźnij", czyli dodaj do friends, wtedy będziesz mógł spojrzeć na rozmiar, w którym zdecydowałem się fotografię posiadać w wersji cyfrowej, tj: 5555 x 3543 czyli 47x30cm, czyli 19,6Megapiksela, będziesz mógł przejrzeć wszelkie szczegóły fotografi, dowolny jej wycinek, tej fotografii jak i wszystkich moich innych. Zapraszam do "zprzyjaźnienia" się na Flickr, pełne rozmiary udostępniam tylko rodzinie i znajomym :)
Ostatnio zmieniony 07 lis 2011, 09:23 przez KAPA, łącznie zmieniany 1 raz.
m16
-#

Właśnie się zapisałem na Flickr, niestety nie mogę zeskanować negatywu w takiej samej rozdzielczości ja Ty. Na forum wszystko jest przeskalowywane w dół to ułatwia porównanie.
Wydaje mi się że Twoja Moskwa daje ostrzejsze obrazy.
Awatar użytkownika
KAPA
-#
Kontakt:

wysłałem do Ciebie PW, sprawdzam czy "zaprzyjaźniłem się" z właściwym nickiem ;)
Pokrótce opiszę co robię i dlaczego. Jako, że nie mam skanera bębnowego a tylko "zwykły" Epson V500 photo, muszę się zadowolić słabszą jakością. Za radą iStockphoto, zalecają skanować między 3600 a 5600dpi, ja sobie ustaliłem wielkość na 4800. Plik z Moskwy przy takim skanowaniu to 172-176Megapikseli, rozmiar 140x80cm lub odrobinę więcej. Plik waży 1Gb. Na tym pliku odplamkowuję, przy tej wielkości nawet syfki z oka można usunąć bez szkody dla fotografii, odplamkowuję, poprawiam kontrast i lekko wyostrzam. Tak przygotowany plik pomniejszam do rozmiaru 5xwielkość negatywu i wygląda to naprawdę zadowalająco, przynajmniej mnie zadowala, ale chyba nie tylko. Upierdliwi inspektorzy z iStocka odrzucają mi 50% moich wypocin z cyfry, z tak przygotowanych analogów odrzutów w zasadzie nie ma. Powiększenie x 5 daje przyzwoite rozmiary odbitek. Przy zachodniej optyce pewnie odważyłbym się na powiększenie standardowe czyli x 10. To jednak dopiero jak sobie zanabędę (duże prawdopodobieństwo, że nigdy) Rolleiflexa czy Fuji G690. Póki co na optyce "demoludzkiej" działam w ten sposób i jestem zadowolony. :)

...dopisek..:
Jakość optyki z Moskwy nie ustępuje tej z Fleksareta, "Ptaszki na plaży" w rozmiarze 19,5Mpisela, 46x30cm zostały właśnie zatwierdzone przez iStockphoto. To nic wielkiego, ale dla mnie potwierdziło to co widziałem sam, optyka Moskwy jest naprawdę bardzo dobra :D
Ostatnio zmieniony 08 lis 2011, 19:16 przez KAPA, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ