Dziwne zaświetlenia, zacieki?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Mazurkiewicz
-#

Dziwne zaświetlenia, zacieki?

Post autor: Mazurkiewicz »

Witam,
Mam pewien problem, otóż ostatnio na negatywach zaczęły pojawiać się dziwne "paski". Sam nie wiem od czego się brały, jednak dzisiaj dokończyłem rolkę TRIXa znów się pojawiły. Fotografuję RZ67 i moje przypuszczeniapadają na:
1) prawdopodobnie kaseta przepuszcza światło, lub jest jakiś luz
2) paski występują tylko po odwróceniu pionowo kasety w RZ67
3) raczej mało prawdopodobne aby to była wina filmu, gdyż występowały one w wielu filmach ale rzadko (Tmax 400. Tmax 100 HP5+)

Czy moje przypuszczenia są dobre i jak to naprawić?

Pozdrawiam.

Przykładowe zdjęcie(czasami paski sa mocniejsze czasami słabsze)

http://grzegorzmazur.blogspot.com/2011/ ... wosci.html
Ostatnio zmieniony 06 lis 2011, 19:03 przez Mazurkiewicz, łącznie zmieniany 1 raz.
nipen
-#

Post autor: nipen »

Czy pasy są zawsze w tym samym miejscu? I na każdej klatce? Wprawdzie nie robię RZ-tą, ale gdybyś podesłał zdjęcie tej kasety od strony korpusu i tyłu korpusu, może coś da się ustalić. Albo górna krawędź lustra łapie luz przy pionie i puszcza światło na klatkę.
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

Witam
A według mnie to nie są zaświetlenia.
Bardziej przypominają zarysowania emulsji. Zobacz w jakim stanie masz rolki w kasecie.
Obejrzyj sobie również korpus aparatu, może jakiś zadzior rysuje film.
Wydaje mi się, że zaświetlenie skutkowało by bardziej rozległymi plamami na kliszy.
nipen
-#

Post autor: nipen »

Czyli najpierw musisz sprawdzić, czy to są plamy świetlne, czy rysy, jak sugeruje praktis.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Ale na chłopski rozum, w jaki sposób rysy miałyby się zrobić w poprzek negatywu? Wzdłuż to rozumiem. Jak dla mnie zaświetlenie. Nie wiem jak są zbudowane kasety do RZ, ale może jakimś tropem jest to, że kreski pojawiają się w miejscu gdzie wypadłoby odcięcie klatki 6x6?
F100 + C33 + 45D + AF10 Super
ODPOWIEDZ