R09 One shot
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
R09 One shot
Panowie potrzebuję szybkiej odpowiedzi, jak długo można używać R09 po otwarciu opakowania (te w woreczku 300ml)???
- technik219
- -#
Dzisiaj otworzyłem te opakowanie i w nim raczej będę przechowywał, ponieważ nie przepuszcza światła i można właśnie je ścisnąć i zakręcić bez dostępu powietrza i to IMO lepsze niż protektan którego co prawda posiadam i używam. Dzięki za odp pytałem gdyż zastanawiałem się czy otwierać czy użyć neofina blue, ale ciekawość wygrała. Wołałem Polypana F (iso50) 19st/c 13,30min.technik219 pisze:Jak przelejesz do szklanej, ciemnej butelki i będziesz utrzymywał minimalną ilość powietrza nad płynem (a najlepiej jak po każdym otwarciu butelki "zagazujesz" protectanem lub nawet zwykłym gazem do zapalniczek) to kilka lat. I przechowuj w chłodnym zacienionym miejscu, a nie w lodówce.
EDIT: Nie chcę krakać, ale na moje niedoświadczone oko to chyba przewołałem, w środę dam do skanowania to się okaże.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 22:45 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
Przepraszam, dodałem jako załączniki ale fatalnie to wyglądało sama kasza.... i zmieniłem jak widaćnord pisze:chyba tak bo nic nie widac :D:D

Edit: Polypan wychodzi IMO fatalnie w słoneczne dni.... w pochmurne trochę lepiej ale i tak przewołane.... cóż zostały mi jeszcze dwie rolki i sądzę że zjadę z czasem spokojnie o minutę.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 17:14 przez Drack, łącznie zmieniany 2 razy.
Szklana kula popsuta, a wróżka ma dzisiaj wolneDrack pisze:Przepraszam, dodałem jako załączniki ale fatalnie to wyglądało sama kasza.... i zmieniłem jak widaćnord pisze:chyba tak bo nic nie widac :D:D
Edit: Polypan wychodzi IMO fatalnie w słoneczne dni.... w pochmurne trochę lepiej ale i tak przewołane.... cóż zostały mi jeszcze dwie rolki i sądzę że zjadę z czasem spokojnie o minutę.

Przepraszam, ale wydaje Ci się że po skanach można poznać czy film jest przewołany? Na pewno nie po tych, które pokazałeś.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Drack, jak chcesz oceny to przeskanuj nie tylko samo zdjęcie ale większy kawałek negatywu - z nienaświetloną ramką, napisami i najlepiej jeszcze z zaświetlonym kawałkiem lub klatkami testowymi. Na przykład jak to:
Wtedy można będzie coś powiedzieć, bo na razie to mogę tylko zapytać jak mierzyłeś światło i czy używałeś korekcji ekspozycji.
W ogóle każdy kto pierwszy raz naświetla i wywołuje jakąś kombinację negatyw-wywoływacz, i nie robi na niej klatek testowych to powinien robić 100 pompek za karę

Wtedy można będzie coś powiedzieć, bo na razie to mogę tylko zapytać jak mierzyłeś światło i czy używałeś korekcji ekspozycji.
W ogóle każdy kto pierwszy raz naświetla i wywołuje jakąś kombinację negatyw-wywoływacz, i nie robi na niej klatek testowych to powinien robić 100 pompek za karę

Zgadzam się,Henry pisze:W ogóle każdy kto pierwszy raz naświetla i wywołuje jakąś kombinację negatyw-wywoływacz, i nie robi na niej klatek testowych to powinien robić 100 pompek za karę

Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 21:09 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.