R09 One shot

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Drack
-#

R09 One shot

Post autor: Drack »

Panowie potrzebuję szybkiej odpowiedzi, jak długo można używać R09 po otwarciu opakowania (te w woreczku 300ml)???
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Jak przelejesz do szklanej, ciemnej butelki i będziesz utrzymywał minimalną ilość powietrza nad płynem (a najlepiej jak po każdym otwarciu butelki "zagazujesz" protectanem lub nawet zwykłym gazem do zapalniczek) to kilka lat. I przechowuj w chłodnym zacienionym miejscu, a nie w lodówce.
Lux mea lex
Drack
-#

technik219 pisze:Jak przelejesz do szklanej, ciemnej butelki i będziesz utrzymywał minimalną ilość powietrza nad płynem (a najlepiej jak po każdym otwarciu butelki "zagazujesz" protectanem lub nawet zwykłym gazem do zapalniczek) to kilka lat. I przechowuj w chłodnym zacienionym miejscu, a nie w lodówce.
Dzisiaj otworzyłem te opakowanie i w nim raczej będę przechowywał, ponieważ nie przepuszcza światła i można właśnie je ścisnąć i zakręcić bez dostępu powietrza i to IMO lepsze niż protektan którego co prawda posiadam i używam. Dzięki za odp pytałem gdyż zastanawiałem się czy otwierać czy użyć neofina blue, ale ciekawość wygrała. Wołałem Polypana F (iso50) 19st/c 13,30min.

EDIT: Nie chcę krakać, ale na moje niedoświadczone oko to chyba przewołałem, w środę dam do skanowania to się okaże.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2011, 22:45 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
Drack
-#

Panowie chyba jednak troszkę przewołałem co o tym sądzicie?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 17:06 przez Drack, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

chyba tak bo nic nie widac :D:D
Drack
-#

nord pisze:chyba tak bo nic nie widac :D:D
Przepraszam, dodałem jako załączniki ale fatalnie to wyglądało sama kasza.... i zmieniłem jak widać :-/

Edit: Polypan wychodzi IMO fatalnie w słoneczne dni.... w pochmurne trochę lepiej ale i tak przewołane.... cóż zostały mi jeszcze dwie rolki i sądzę że zjadę z czasem spokojnie o minutę.
Ostatnio zmieniony 04 lis 2011, 17:14 przez Drack, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Drack pisze:
nord pisze:chyba tak bo nic nie widac :D:D
Przepraszam, dodałem jako załączniki ale fatalnie to wyglądało sama kasza.... i zmieniłem jak widać :-/

Edit: Polypan wychodzi IMO fatalnie w słoneczne dni.... w pochmurne trochę lepiej ale i tak przewołane.... cóż zostały mi jeszcze dwie rolki i sądzę że zjadę z czasem spokojnie o minutę.
Szklana kula popsuta, a wróżka ma dzisiaj wolne 8-)
Przepraszam, ale wydaje Ci się że po skanach można poznać czy film jest przewołany? Na pewno nie po tych, które pokazałeś.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Drack
-#

Nic mi się nie wydaje, po prostu nie wiem więc pytam. Dlaczego zaraz tak agresywnie...
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Drack, jak chcesz oceny to przeskanuj nie tylko samo zdjęcie ale większy kawałek negatywu - z nienaświetloną ramką, napisami i najlepiej jeszcze z zaświetlonym kawałkiem lub klatkami testowymi. Na przykład jak to:
Obrazek

Wtedy można będzie coś powiedzieć, bo na razie to mogę tylko zapytać jak mierzyłeś światło i czy używałeś korekcji ekspozycji.

W ogóle każdy kto pierwszy raz naświetla i wywołuje jakąś kombinację negatyw-wywoływacz, i nie robi na niej klatek testowych to powinien robić 100 pompek za karę ;-)
Drack
-#

Henry pisze:W ogóle każdy kto pierwszy raz naświetla i wywołuje jakąś kombinację negatyw-wywoływacz, i nie robi na niej klatek testowych to powinien robić 100 pompek za karę
Zgadzam się, ;-) Nie jestem laikiem jeżeli chodzi o fotografie, naświetlanie. Całą rolkę naświetlałem w priorytecie przysłony. Poprzednie rolki polypana wołałem w neofinie blue i wyszło oki. Skanowałem w labie. W wolnym czasie, sprawdzę ten negatyw w ciemni, zobaczymy co wyjdzie pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 21:09 przez Drack, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ