Oczywiście. Ale oczywiście dla filmów przechowywanych długo, aż do upływu terminu "ważności" i przekroczenia go. Nie jest jednak normalne, żeby takie coś pojawiało się na filmach przechowywanych w lodowce w temperaturze powyżej "0" i kiedy do upływu terminu "ważności" pozostał co najmniej rok.Marianov. pisze:Ja czytałem kiedyś (gdzieś w internecie, nie pamiętam już gdzie) że nadruki z papieru na filmie pojawiają się w wyniku złego przechowywania filmów - zbyt duża wilgotność lub zbyt wysoka temperatura,
Wychodzina to, że filmów z nadrukiem "Rollei" nie dotyczą żadne regułyMarianov. pisze:przy czym nie ma na to konkretnej reguły

Od tego wszystko zależy. Ja myślę tak: zabrakło papieru, więc zlecili druk nie martwiąc się o parametry papieru i farby - ciemny lud wszystko kupi. Mogli odkupić od np. Ilforda, ale to kosztuje (jakość). Zauważcie, że filmy "wiadomej" marki na "R" są cenowo zaraz po chińszczyźnie. Nie bez powodu chyba. Mały obrazek jeszcze-jeszcze, ale średni - kicha z wodą.Marianov. pisze:chyba dużo zależy od składu chemicznego