Hej,
Niestety, jednym z minusów średniego formatu okazały się koszty skanowania. O ile na małym klatka kosztowała 2 zł w profesjonalnym punkcie, to za średni już sobie życzą parenaście złociszy. Poszedłem więc po rozum do głowy i stwierdziłem - poskanuję sam. Na WWW i małe powiększenia (do 20x30) powinno być OK, a większe mogę skanować tam gdzie do tej pory, w końcu dużo się tego nie robi.
Pożyczyłem więc Epsona 4490 i do roboty! Negatywy kolorowe - super, czarno-białe - podobnie. Już się cieszyłem i przebierałem nóżkami, aż w końcu założyłem na szybę Velvię 50, i.... katastrofa. Kolory beznadziejne, ostrości brak, wszystko jakieś takie żałosne. Wiem, że diapozytyw ma to do siebie, że trzeba go dobrze naświetlić, ale przynajmniej w dwóch klatkach miałem naprawdę dobrą ekspozycję. Najgorsze jest to, że przy próbie korekcji na PS, tylko pogarszałem sytuację - przy zwiększaniu zooma rozmiar tragedii wychodził jak na dłoni.
Co jest schrzanione? Materiał wyjściowy, skaner, czy skanerzysta ;) ? Innymi słowy, czy komuś udało się osiągnąć zadowalające efekty na tym sprzęcie przy diapozytywie?
Kal
Fuji RVP50 + Epson 4490 = ......
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
tak. ale nigdy nie skanowałem velvii.
kodak E100VS:

kodak E100VS:

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Re: Fuji RVP50 + Epson 4490 = ......
u mnie skaner epson 3200, velvia - kolory może nie beznadziejne, ale na pewno odbiegające od tego co otrzymywałem oddając do skanowania u fachowców. Sprawę rozwiązało zaopatrzenie się w targety do kalibracji. Obawiam się, że skoro pożyczyłeś skaner to w Twoim przypadku sprawa nieopłacalna.kal800 pisze: Pożyczyłem więc Epsona 4490 i do roboty! Negatywy kolorowe - super, czarno-białe - podobnie. Już się cieszyłem i przebierałem nóżkami, aż w końcu założyłem na szybę Velvię 50, i.... katastrofa. Kolory beznadziejne,
T.
To nie jest tylko kwestia kalibracji koloru, bo to akurat najmniejszy problem. Sęk w tym, że zdjęcia wychodzą nieostre i blade. Miałem banalny widoczek - orłowski klif, specjalnie to pstryknąłem, żeby przetestować ten kram - piasek wygląda jak kupa i wszystko jakieś takie niewyraźne, sztuczne. Podobny kadr zrobiłem na Portrze 160 NC i tutaj wszystko jak należy, a jednak slajd ma drobniejsze ziarno, nie mówiąc już o tym, że materiał o 1,5 EV wolniejszy....
Kal
Kal
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
Moj jest troche starszy EP4870P, ale bezproblemowo radzi sobie z velvia, provia, orwo i kodakami.
Ostatnio zmieniony 28 paź 2011, 22:34 przez troniu, łącznie zmieniany 1 raz.