Skanowanie Liniowe

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Krystek90
-#

Skanowanie Liniowe

Post autor: Krystek90 »

Witam.
Mam parę pytań odnośnie skanowania liniowego.
Czy jest lepsze niz automatyczne ustawienie(np. w epson scanie). Jak powinno się ustawi skaner V500 aby skanował linowo?
Znalazlem tą stronę jednak do końca nie rozumiem o co chodzi:

http://www.colorneg.com/scanning_slides ... pson_Scan/

Trzeba miec jakiś plugin aby wszystko zadziałało?
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Krystek90 pisze:Czy jest lepsze niz automatyczne ustawienie(np. w epson scanie)
Nie jest lepsze. Inne. Daje Ci lepszą kontrolę nad skanowaniem i pozwala zastosować Twoje ulubione narzędzia graficzne do ostatecznej obróbki. Poza tym przyspiesza skanowanie (mierzone jako cały proces).
Krystek90 pisze:Jak powinno się ustawi skaner V500 aby skanował linowo?
Zdaje się, że Epson Scan nie pozwala na ustawienie gammy=1.0, więc nie pozwala na liniowe skanowanie. Ale mogę się mylić, nie używam Epson Scana.

Testowałeś może skrypt negfix8
?
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, 08:30 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystek90
-#

Post autor: Krystek90 »

Nie testowałem jeszcze negifix-a. Jak znajdę chwilę zaraz postaram się go uruchomic.
Czyli ne da się go uzyc z epson scanem, ktorym nie mozna skanowac liniowo?
W zwiazku z tym pozostaje nam silverfast lub vuescan?
JaZ99
-#
Kontakt:

Krystek90 pisze:W zwiazku z tym pozostaje nam silverfast lub vuescan?
Zgadza się. Gdybyś jednak koniecznie chciał użyć Epson Scana, to wcześniej musiałbyś "wyprostować" scan, czyli odwrócić skutki zastosowania gammy przez Epson Scana (możesz próbować to zrobić w Photoshopie/Gimpie lub w tej wtyczce, o którą pytałeś w pierwszym poście). Moim zdaniem nie ma to sensu, lepiej zdać się na SilverFasta.

Przy okazji: znasz tę metodę? Jak już będziesz mieć skan liniowy, możesz porównać wyniki działania skryptu negfix8 oraz tej procedury i wybrać tę, która Ci bardziej pasuje.
Mazurkiewicz
-#

Post autor: Mazurkiewicz »

Zdecydowanie polecam skanowanie wg "patentu" alkosa z forum pentaxa. U mnie nie wychodziło nic na espon scanie, jednak od kilku dni śmigam na Silverfaście i wszystko jest miodzio.

Nie próbowałem tego skryptu z negfixem, w najbliższym czasie może spróbuje, ale po zobaczeniu opisu uważam, że mnie to przerasta ;)
Czy są widoczne róznice pomiedzy "patentem" alkosa a negfixem?
Jak sobie radzicie z póżniejszym wyostrzaniem zdjęć tzn stosujecie je czy może nie?
kal800
-#

Post autor: kal800 »

Podłączam sie do tematu, bo pogubiłem się, a już dostaję ocząpląsu od wyskanowanego 100 razy dzisiaj tego samego zdjęcia.

Żeby uporządkować:

1. W płaskich skanerach, które mają różnego rodzaju automatykę programową, wyłączamy ją zdając się wyłącznie na program graficzny.
2. Wyłączamy auto ekspozycję, korekcję kolorów, maskę wyostrzającą, skanujemy jako pozytyw, aby odwrócić potem programem graficznym.
3. Skanujemy w miarę możliwości liniowo (a więc omijając korekcję gamma wprowadzaną przez program skanujący)

Rozumiem, że powyższe realizujemy w celu otrzymania obrazu, który zszedł z lampy skanera, bez dodatkowej obróbki. I teraz dochodzimy do pytań:

1. Jak w silverfast albo epson scan zrealizować skanowanie liniowe?
2. W sposobie alkosa jest jak rozumiem link do mechanizmu, który odwraca lepiej negatyw od zwykłego "inverse" na PS. Z kolei na Silverfast jest mechanizm, na którym wybieramy rodzaj filmu oraz ISO. Jest jeszcze negfix. Rozumiem, że wszystkie trzy robią to samo, ale lepiej/gorzej?
3. Silverfast ma opcję multi-scan. Czy to działa, czy to tylko "bajer"?

Kal
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 18:05 przez kal800, łącznie zmieniany 1 raz.
JaZ99
-#
Kontakt:

kal800 pisze:1. W płaskich skanerach, które mają różnego rodzaju automatykę programową, wyłączamy ją zdając się wyłącznie na program graficzny.
2. Wyłączamy auto ekspozycję, korekcję kolorów, maskę wyostrzającą, skanujemy jako pozytyw, aby odwrócić potem programem graficznym.
3. Skanujemy w miarę możliwości liniowo (a więc omijając korekcję gamma wprowadzaną przez program skanujący)
Tak jest. Dodam tylko, że skanować należy z 16-bitową głębią kolorów na kanał.
Tylko Epson Scan nie pozwala na wyłączenie gammy.
kal800 pisze:Jak w silverfast albo epson scan zrealizować skanowanie liniowe?
W poprzednim poście dałem linka do skryptu negif8. Tam jest opis. Poczytaj.
kal800 pisze:Rozumiem, że wszystkie trzy robią to samo, ale lepiej/gorzej?
Mój skrypt negfix8 ma robić mniej więcej to samo, co metoda Alkosa, tylko całkowicie automatycznie i bez używania tego całego stosu oprogramowania.
Co robi SilverFast, to nie wiem. Zwykle mu wychodzi, ale jak się pojawił Ektar, to takie "dziwy" produkował, że nie dało się tego w rozsądnym czasie poprawić. W nowych wersjach jest chyba lepiej. Potestuj, sam wybierz co Ci bardziej odpowiada.
kal800 pisze:3. Silverfast ma opcję multi-scan. Czy to działa, czy to tylko "bajer"?
Ekchm... Silverfast to jest program, który nie potrafi nawet poprawnie wykryć klatek na negatywie. A bardziej złożone zadania, takie jak generowanie profilu ICC, to przerasta jego siły (profil wynikowy wychodzi totalnie pokręcony). Używam go tylko dlatego, że dostałem go w cenie skanera.
Wygląda to tak, jakby 10 lat temu przestali go rozwijać i usuwać błędy, a teraz tylko odcinają kupony od "bycia standardem".
Testowałem tę funkcję, nie zauważyłem żadnej różnicy w porównaniu ze zwykłym skanowaniem. Ściągnąłem również wersję demo bardziej rozbudowanej wersji, aby przetestować "multi sampling".
Wersja demo zamiast "multi sampling" robiła "multi scan". Ech....
Mazurkiewicz
-#

Post autor: Mazurkiewicz »

kal800 pisze:Podłączam sie do tematu, bo pogubiłem się, a już dostaję ocząpląsu od wyskanowanego 100 razy dzisiaj tego samego zdjęcia.

Żeby uporządkować:

1. W płaskich skanerach, które mają różnego rodzaju automatykę programową, wyłączamy ją zdając się wyłącznie na program graficzny.

Rozumiem, że powyższe realizujemy w celu otrzymania obrazu, który zszedł z lampy skanera, bez dodatkowej obróbki. I teraz dochodzimy do pytań:

1. Jak w silverfast albo epson scan zrealizować skanowanie liniowe?
2. W sposobie alkosa jest jak rozumiem link do mechanizmu, który odwraca lepiej negatyw od zwykłego "inverse" na PS. Z kolei na Silverfast jest mechanizm, na którym wybieramy rodzaj filmu oraz ISO. Jest jeszcze negfix. Rozumiem, że wszystkie trzy robią to samo, ale lepiej/gorzej?
3. Silverfast ma opcję multi-scan. Czy to działa, czy to tylko "bajer"?

Kal

Postaram się pomóc bo sam byłem kiedyś w potrzebie ( powiem Ci jak ja robię) ;-)

AD.1 tak wyłączam ją zawsze.
AD.2 Dokładnie tak jak piszesz.
AD 3 Skanuję w silverfaście jako 16bit HDR Grayscale( skanuje głownie czarno-białe negatywy, jakoś do koloru nie mogę się przekonać)

1. O skanowaniu liniowym napisał wcześniej JaZZ99
2. Uzywam metody Alkosa i jest ona super. Co do automatu Silverfasta, nie zadowalały mnie efekty.
3. Jak wyżej jakoś nie wierzę w takie bajery.

Pozdrawiam
kal800
-#

no i dupa.

skanuję silverlightem.

4800 DPI, 16 bit HDR gray, bez żadnych dodatków. Gamma gradation 1.00 - ustawione w opcjach. Po odpaleniu skryptu:

Reading wedk_sf.tif...
Magick: Wrong data type 3 for "PixelXDimension"; tag ignored. `TIFFReadCustomDir
ectory' @ warning/tiff.c/TIFFWarnings/746.
Magick: Wrong data type 3 for "PixelYDimension"; tag ignored. `TIFFReadCustomDir
0.021149 0.021149 0.021149 11551.4 1 1
Writing P_wedk_sf.tif (B&W)...
Magick: Wrong data type 3 for "PixelXDimension"; tag ignored. `TIFFReadCustomDir
Magick: Wrong data type 3 for "PixelYDimension"; tag ignored. `TIFFReadCustomDir
Done.

i plik wynikowy czarny...

Kal
JaZ99
-#
Kontakt:

kal800 pisze:Magick: Wrong data type 3 for "PixelYDimension"; tag ignored.
Masz za nową albo za starą wersję ImageMagicka. To jest bug w ImageMagicku, kiedyś działało obejście:

convert plik1.tif plik2.tif

Ta komenda po prostu przepisuje plik bez zmian, przy okazji obcinając dane, których IM nie rozumie.
Nowy plik wynikowy będzie już poprawnie przetwarzany przez skrypt.

Niestety, nie mam wpływu na błędy w ImageMagicku.
kal800
-#

no zadziałało. porównałem wynik z metodą alkosa - (wczytanie tego samego źródła, potem krzywe i załadowanie pliku AMP) - negfix8 daje trochę ciemniejszy wynik - cienie nieco ciemniejsze.

Mam tylko wątpliwości czy dobrze ustawiam samego silverfasta.... czy gamma 1.0 w opcjach to jest to i czy oby na pewno mam wyłączone wszelkie automaty.

Jeszcze jedno pytanie - rozumiem, że do wyostrzania stosujecie maskę wyostrzającą w PS?

Kal
ODPOWIEDZ