Opemus 4

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

martian1
-#

Opemus 4

Post autor: martian1 »

Witam,
nabyłem w bardzo atrakcyjnej cenie (można powiedzieć jako gratis :D) i w sumie przez przypadek, powiększalnik Opemus 4 w stanie 'mint'. Paczka do mnie jedzie a ja chcąc zaspokoić ciekawość zacząłem przeglądać net w poszukiwaniu info na temat tej machiny. Niestety wujek Google okazał się być niezbyt wylewny i niczego ciekawego się nie dowiedziałem - praktycznie żadnych opinii, porad itp.

Czy ktoś posiada/posiadał to cudo i może podzielić się wrażeniami? Nie wiem czy moja sztuka będzie miała ramki bezszybkowe, jeśli nie to czy pasują te od opemusa 5/5a (bo od 6 pewnie napewno nie)? Jakieś bolączki, atuty sprzętu?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Mateusz
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 19:51 przez martian1, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Opemus 4

Post autor: J.A. »

martian1 pisze:Witam,
nabyłem w bardzo atrakcyjnej cenie (można powiedzieć jako gratis :D) i w sumie przez przypadek, powiększalnik Opemus 4 w stanie 'mint'. Paczka do mnie jedzie a ja chcąc zaspokoić ciekawość zacząłem przeglądać net w poszukiwaniu info na temat tej machiny. Niestety wujek Google okazał się być niezbyt wylewny i niczego ciekawego się nie dowiedziałem - praktycznie żadnych opinii, porad itp.

Czy ktoś posiada/posiadał to cudo i może podzielić się wrażeniami? Nie wiem czy moja sztuka będzie miała ramki bezszybkowe, jeśli nie to czy pasują te od opemusa 5/5a (bo od 6 pewnie napewno nie)? Jakieś bolączki, atuty sprzętu?

Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Mateusz

Takie coś?

Karetka na negatywy wygląda jan ta z piątki, więc jest nadzieja. Choć nie obiecywałbym sobie zbyt wiele, bo nawet między 5 i 5a ramki nie pasują.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 22:24 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
martian1
-#

Zgadza się. Dowiedziałem się, że ramki do Opemusów 1,2,3,4,5 są takie same. Do 5a rzeczywiście nie będą pasować.

Razem z powiększalnikiem dostałem El-Nikkora 2.8/50 N - całość kosztowała mnie 160zł więc generalnie niezły deal. W razie czego upchnę co się nie przyda i i tak będę na +. Jednak miło by było gdyby z powiększalnikiem przyszły też ramki :).
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 21:26 przez martian1, łącznie zmieniany 3 razy.
martian1
-#

edit:

Paczka przyszła. Wszystko w super stanie a dodatkowo w opakowaniu znalazł się także anaret 80 - szok. Do Nikorra za to specjalna miseczka, dzięki której szkiełko można zamontować. Oczywiscie nei zabrakło ramek bezszybkowych do małego obrazka. Podsumowując interes życia :). Mam jednak do Was pytanie. Nie ma szybek do średniego - wie ktoś jak takie wyglądają? Domyślam się, że mają podobne rozmiary co ramki i tez są przytrzymywane przez te 'dingsy' w rogach? Mogłby ktos podac ich wymiary? Dzięki
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Miałem onegdaj Opemusa 5. Jeżeli mocuje się je tak samo, czyli przesuwając taką blaszkę, to wymiary szybek są identyczne jak ramek bezszybkowych. Są lekko sfazowane tak żeby się ładnie klinowały. Niestety grubości nie pamiętam, a jest ona ważna, bo od niej zależy czy dalmierz szczelinowy będzie działał poprawnie. Ale zmierz sobie grubość dolnej ramki, tej na której leży negatyw i będziesz miał kompletne wymiary szybek.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a w moim op.5 nie ma żadnej blaszki dociskowej (miałem takową w krokusie 35sl). szybkę wsuwa się w uchwyty ze sprężynami dociskowymi, docisk jest od dołu, dzięki czemu płaszczyzna na której leży negatyw zawsze jest w tej samej odległości od punktu odniesienia.
mogę obfotografować karetkę i podać wymiary szybek i ramek, ale wieczorem, wieczorem.
pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
J.A.
-#

rbit9n pisze:a w moim op.5 nie ma żadnej blaszki dociskowej (miałem takową w krokusie 35sl). szybkę wsuwa się w uchwyty ze sprężynami dociskowymi, docisk jest od dołu, dzięki czemu płaszczyzna na której leży negatyw zawsze jest w tej samej odległości od punktu odniesienia.
mogę obfotografować karetkę i podać wymiary szybek i ramek, ale wieczorem, wieczorem.
pozdrawiam!
Oczywiście. Pozajączkowało mi się. Tak to jest jak się starej głowy używa i na jej poamięci polega i za dużo jajek wcina :oops:
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 10:38 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
martian1
-#

rbit9n pisze:a w moim op.5 nie ma żadnej blaszki dociskowej (miałem takową w krokusie 35sl). szybkę wsuwa się w uchwyty ze sprężynami dociskowymi, docisk jest od dołu, dzięki czemu płaszczyzna na której leży negatyw zawsze jest w tej samej odległości od punktu odniesienia.
pozdrawiam!

O to mi chodzi kolego rbit9n. Opemusy 1,2,3,4,5 mają identyczną karetkę. Będę wdzięczny za dokładne wymiary szybek. Mógłbym wtedy dorobić sobie takie u szklarza. Z góry dzięki!

Mam do Was jeszcze jedno pytanko. Wiecie gdzie mógłbym dostać przejściówke z gwintu meopty, jeśli się nie mylę, 23,5 do m39? Allegro niestety milczy. Chciałbym przetestować niespodziewany gratis w postaci Anareta 4,5/80 a nie mam jak.

Pozdrawiam
Mateusz
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Będzie ciężko. Szybciej namierzysz całą miseczkę niż ową redukcję. Tak, jest to dokładnie M23,5x0,5. Tokarz będzie wiedział o co chodzi. albo znajdź na Allegro producenta przejściówek z różnych bagnetów na M42 (kiedyś był taki z Lublina) i zapytaj, czy i za ile zrobi.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

martian1 pisze: Będę wdzięczny za dokładne wymiary szybek.
szybki mają wymiary: 80,7mm x 99,5mm x 2mm. tolerancja jest dość duża, bo ramki mają 81,3mm x 100,2mm i 80,2mm x 100,2mm. nie zmierzyłem ile ma grubości szczelina w karetce, ale jak pisałem, szybki i ramki są tak dociskane, że film zawsze jest tam, gdzie winien być.

pozdrawiam!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
martian1
-#

Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

Mateusz
martian1
-#

Taka ciekawostka.

Znalazłem w końcu trochę czasu żeby podskoczyć do szklarza. Podszedłem do takiego obok mojego miejsca zamieszkania. Zgadnijcie ile zawołał za 2 szybki o podanych wcześniej wymiarach...

80 zł (słownie osiemdziesiąt) !!!!!!!!!

Długo zbierałem szczękę z podłogi. Absolutny max czego się spodziewałem to 20 zł. Rozumiem, że na takim zadupiu ma pewnie mały ruch no ale... Poczułem się wręcz urażony ;-) . Mam nadzieję, że urzekła Was moja historia

Pozdrawiam :mrgreen:
Mateusz
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tak, urzekła. ;-)
Idź do tych co oprawiają obrazki. A ja będę w okolicy mojego oprawiacza to podpytam. Cienkie szkło może podnieść cenę.
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

martian1 pisze:80 zł (słownie osiemdziesiąt) !!!!!!!!!
Na moim zadupiu Pan Szklarz za szybę do suszenia barytów o grubości 6mm i 80x60cm wziął koło 30 zł.
Ludziom czasami naprawdę w głowach się przewraca.
ODPOWIEDZ